Investițiile imobiliare în Europa au scăzut cu 19% în primele șase luni din 2018 față de perioada similară a anului trecut, atingând aproape 110 miliarde de euro, potrivit unui studiu al KPMG.
Andrea Sartori, Head of KPMG’s Real Estate practice în Europa Centrală și de Est, a subliniat că volumul investițional este cel mai scăzut al primului semestru din 2014 până în prezent.
În România, băncile care au răspuns la studiu susțin că sectorul imobiliar are un rol foarte important în strategia lor.
Studiul s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanți ai băncilor din cele 14 țări europene incluse în raport.
În comparație cu rezultatele studiului de anul trecut, 40% dintre respondenți spun că și-au crescut atenția acordată sectorului, în timp ce restul și-au menținut pozițiile. Toate băncile sunt deschise să ofere finanțare proiectelor generatoare de venituri, în timp ce 40% din instituțiile de credit ar fi pregătite să acorde împrumuturi și pentru dezvoltări noi.
„O altă veste bună este că împrumuturile neperformante scad ca număr și valoare în Europa Centrală și de Est: proporția creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală și de Est a devenit mult mai mare, depășind 85% în majoritatea țărilor. România este printre performeri cu o proporție a creditelor performante, care se apropie de 95%. În comparație, în urmă cu patru ani, doar în două țări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu”, arată Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG în România.
Datele KPMG arată că valoarea medie a unui împrumut imobiliar acordat de bănci pendulează între 15,5 milioane euro și 20 milioane euro. Valoarea preferată de bănci se încadrează între 11 și 15,75 milioane euro.
Pentru următoarele 12-18 luni, respondenții se așteaptă la o creștere a portofoliului imobiliar pentru întreg sistemul bancar. Din perspectiva băncilor pentru care lucrează, 40% se așteaptă la stabilitate, în timp ce restul estimează o creștere a volumului de finanțări.