Pe o piață imobiliară aflată în creștere în ultimii ani, și numărul terenurilor tranzacționate este din ce în ce mai mare, în toate orașele mari din țară. În ansamblu, cea mai mare parte a cumpărătorilor de terenuri sunt investitori rezidențiali, însă există și jucători care vor să construiască birouri, centre comerciale sau chiar și fabrici pe loturile pe care le achiziționează.
UNA DINTRE CELE MAI MARI TRANZACȚII cu terenuri anunțată anul acesta la nivel național a fost cea prin care compania BSH Electrocasnice Manufacturing, filiala locală a concernului german BSH Hausgeräte GmbH, a cumpărat un teren de 42 de hectare în localitatea Simeria, județul Hunedoara.
Nemții vor să construiască acolo o fabrică de mașini de spălat în care vor investi 110 milioane de euro și care va crea 8.700 de locuri de muncă.
Totuși, aproximativ 85% dintre terenurile tranzacționate în România sunt căutate pentru dezvoltări de tip rezidențial, iar printre zonele unde se fac cele mai mari achiziții de loturi se numără București, respectiv județele Cluj și Timișoara, potrivit unei analize realizate de Wizmo.ro, platformă imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial, cât și celui de business, și RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX România.
Mai mult, dezvoltatorii imobiliari reprezintă circa 70% din cumpărătorii de pe plan local.
Timpul de vânzare a unui teren depinde în mare măsură de tipul acestuia, dar și de stadiul în care se află din punct de vedere urbanistic, iar din acest motiv, terenurile mici, urbanizate și listate la un preț corect reușesc să se vândă într-un interval de trei până la șase săptămâni.
La polul opus, loturile care nu dispun de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) își găsesc un cumpărător mai greu, timpul de vânzare putând ajunge la 6-18 luni.
Prețurile terenurilor vândute în București s-au situat între 25 și 1.700 de euro pe metru pătrat, valoarea medie fiind de 186 de euro pe metru pătrat
Dacă pe terenul respectiv, cumpărătorul vrea să realizeze o investiție de amploare, perioada de tranzacționare variază între trei luni și un an, mai ales că este nevoie de o analiză mai detaliată a lotului.
„Tranzacțiile de terenuri sunt la mare căutare în toate zonele de interes din țară, iar în 2017 s-a înregistrat o creștere considerabilă pe acest segment. Printre motivele care au determinat această evoluție se numără contextul general de dinamică al pieței, creșterea prețurilor pe metru pătrat, precum și PUZ-urile care s-au finalizat în ultimii doi ani.
Totodată, tendința a fost susținută și de creșterea numărului de investitori pe segmentul imobiliar”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.
PROFITUL DIN REZIDENȚIAL
Segmentele comercial și industrial sunt abordate cu preponderență de cei ce activează deja în domeniu și mizează pe amortizarea investiției în timp, prin închiriere. O atenție sporită se poate observa însă și din partea clienților care doresc să-și construiască propria casă, ce se informează în prealabil și consultă specialiști din diferite domenii, pentru a se asigura că iau o decizie bună.
„Fie că discutăm despre investiții mici, precum case sau imobile cu două unități locative, fie că vorbim despre ansambluri rezidențiale cu zeci sau sute de apartamente, sectorul rezidențial
generează un profit substanțial, în termen relativ scurt, prin vânzarea imobilelor construite. Bineînțeles, acest fapt a determinat o tendință de creștere rapidă a numărului de cereri de terenuri din partea dezvoltatorilor imobiliari”, afirmă Sorin Todoruț, reprezentant RE/MAX Grup de Lux.
Principalele criterii pe care le iau în considerare investitorii când decid să cumpere un teren sunt situația juridică clară, randamentul investiției, precum și situația urbanistică (certificat de urbanism/autorizație de construire).
BUCUREȘTIUL, CEA MAI IMPORTANTĂ PIAȚĂ
Una dintre cele mai mari piețe de terenuri din țară rămâne Capitala și zonele adiacente, unde dezvoltatorii imobiliari sunt foarte activi pe toate segmentele pieței de profil. În acest context, suprafața totală a terenurilor tranzacționate în București la nivelul anului trecut a fost de 116 hectare, acesta fiind cel mai mare volum înregistrat în ultimii zece ani, conform
datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În total, valoarea de tranzacționare a acestor terenuri este estimată la 216 milioane de euro, în creștere cu 69% față de anul precedent.
Investitorii români, prin firme precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au cumpărat terenuri cu o valoare
cumulată de 110 milioane de euro, generând aproape 51% din volumul total tranzacționat.
Prețurile terenurilor tranzacționate în București au variat anul trecut între 25 de euro pe metru pătrat și 1.700 de euro pe metru pătrat, valoarea medie fiind însă de 186 de euro pe metru
pătrat, față de 115 euro pe metru pătrat în anul precedent.
Datele din piață arată că antreprenorii români cumpără terenuri în special pentru a dezvolta proiecte rezidențiale.
De altfel, în volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere (aproape 42%) au avut-o terenurile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, iar în ansamblu, anul trecut au fost tranzacționate 48 de hectare pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi.
La polul opus, firmele străine, printre care și GTC, Atenor și Globalworth, au preluat loturi pe care vor să dezvolte clădiri de birouri. În 2017 au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.
Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei –, loturi achiziționate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.
Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic. CTP și P3, doi dintre principalii jucători din această industrie, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin
achiziții noi de terenuri. De asemenea, în zona Chitila, grupul polonez MLP a hotărât să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren de 18,8 hectare în vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.
„Ne așteptăm ca, în anul 2018, terenurile altor foste mari fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ zece hectare fiecare, să intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri. Totodată, terenurile altor foste fabrici cu suprafețe de circa cinci-șase hectare, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor-cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta”, este de părere Alexandru Mitrache, head of land development în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.
ACHIZIȚII DE PROPORȚII
CELE MAI MARI TRANZACȚII CU TERENURI DIN ZONA BUCUREȘTI
ȘI ÎMPREJURIMI ÎN 2017
Cumpărător Suprafață teren (mp) Destinație teren
ERES 120.000 Retail
DVD Residential 27.500 Rezidențial
Globalworth* 10.500 Birouri
Eden Capital – Novum Invest 28.000 Rezidențial
Impact 23.000 Rezidențial
GTC 15.000 Birouri
Atenor 11.600 Birouri
Globalworth – Elgan Group 57.000 Birouri
H4L Development 63.000 Rezidențial
MLP Group 188.000 Logistică
*tranzacția include două terenuri
Sursă: Cushman & Wakefield Echinox