Apetitul investitorilor pentru segmentul penthouse-urilor rămâne ridicat, iar tot mai multe proiecte din Capitală și marile orașe încep să adauge asemenea apartamente de nișă, în cazul cărora prețul poate depăși cu ușurință o jumătate de milion de euro.
Locația exclusivistă și priveliștea reprezintă unele dintre cele mai importante caracteristici pentru un cumpărător de penthouse. Însă și potențialul de creștere a prețului unui apartament de acest tip cântărește greu în decizia de achiziție.
„Piața penthouse-urilor a fost întotdeauna una de nișă, însă foarte dinamică, în special în ultimii doi ani. Piața celor care cumpără astfel de produse se împarte în două categorii: investitori și utilizatori finali. De regulă, cei care fac astfel de achiziții pentru a locui sunt oameni din top management, proprietari de business-uri, vedete din showbiz etc. Pe de altă parte sunt investitorii care vor să-și asigure un venit constant și care mizează și pe o apreciere a proprietății”, a declarat Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint, head of Residential, Land and Investment, pentru Real Estate Magazine.
Dumitrescu subliniază că randamentul unei investiții într-un penthouse pendulează între 5% și 6%, față de investițiile în birouri, de 7-7,5%, sau retail, cu 8%. Se adaugă o apreciere a valorii proprietății de 10-15%, mai ales dacă aceasta este contractată în faza de proiect sau construcție.
„Avantajul acestui tip de investiție este că oferă posibilitatea gestionării mult mai facile în procesul de închiriere și colectare a chiriei, spre deosebire de alte tipuri de proprietăți, unde, în mod normal, ai nevoie de serviciile unei companii specializate de property management”, a mai spus acesta.
Sunt căutate vederea liberă către un parc sau către lac, iar o parte din preţ este justificată de această caracteristică.
Din perspectiva prețurilor, pe piața din București se pot găsi penthouse-uri scoase la vânzare similar cu proiecte asemănătoare din vestul Europei. În acest moment, în Capitală se vând
apartamente de acest tip care trec de un milion de euro.
Randamentul unei investiții într-un penthouse pendulează între 5% și 6%, față de investițiile în birouri, de 7-7,5%, sau retail, cu 8%
De exemplu, compania de consultanţă imobiliară Nordis, specializată pe segmentul proprietăţilor premium, a intermediat anul trecut vânzarea unui penthouse de 2,9 milioane de euro, situat în zona Primăverii. Apartamentul are terase de 200 de metri pătraţi, cu privelişte asupra cartierului Primăverii şi a parcului Herăstrău, are o suprafaţă utilă de 400 de metri pătraţi şi cinci camere, plus cinci băi şi sală de fitness.
„Sunt căutate vederea liberă către un parc sau către lac, iar o parte din preţ este justificată de această caracteristică – unicitatea view-ului oferit“, spune Florin Poştoacă, manager al departamentului de investiţii al Nordis Properties, citat de Ziarul Financiar.
Pe lângă prețul de achiziție, un investitor ar putea avea un buget separat de câteva sute de mii de euro pentru amenajarea apartamentului.
Investitorii în asemenea apartamente mizează pe o creștere a prețurilor într-un orizont mediu de timp. În momentul de față, prețul pe metru pătrat al unui penthouse în Capitală variază între 2.000 și 5.000 de euro, în timp ce pe alte piețe din Europa Centrală și de Est, prețurile pot ajunge chiar la 10.000-12.000 de euro pe metru pătrat, potrivit lui Dumitrescu.
În afara Capitalei, orașele care conduc cererea pentru apartamentele de tip penthouse sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța.
„Există posibilitatea ca orașele secundare să ofere randamente un pic mai atractive, însă există și riscul de piață și lichiditate, în condițiile în care ar urma o nouă corecție a pieței”, spune reprezentantul Crosspoint.
Prețul în România versus piețele din vestul Europei
Din lista cu apartamente de tip penthouse puse la vânzare pe portalul Imobiliare.ro se poate observa că cele mai mari prețuri sunt cerute în Capitală.
Un penthouse cu șase camere în complexul One Herăstrău Park este scos la vânzare cu prețul de 1,49 milioane de euro plus TVA. Apartamentul cu o suprafață utilă de 321 de metri pătrați face parte dintr-un ansamblu de două clădiri cu 12 etaje.
Un alt penthouse, dezvoltat de grupul NUSCO, este scos la vânzare în zona Batiștei/Grădina Icoanei.
Apartamentul are patru camere și se întinde pe 250 de metri pătrați, având un preț de vânzare de 900.000 de euro plus TVA.
În Timișoara, un penthouse de patru camere cu o suprafață utilă de 140 de metri pătrați este disponibil pentru 146.000 de euro plus TVA.
La Cluj-Napoca, cel mai scump penthouse pus la vânzare pe platforma WeltImobiliare are un preț de 267.000 de euro. Apartamentul are cinci camere și o suprafață de 206 metri pătrați.
Un penthouse de cinci camere la Iași se vinde cu 181.972 de euro. Apartamentul dispune de o suprafață utilă de 109 metri pătrați.
La malul mării, în Constanța, este pus în vânzare un penthouse care costă 280.000 de euro. Locuința are cinci camere și 377 de metri pătrați.
În intervalul 200.000-500.000 de euro sunt puse la vânzare apartamente de tip penthouse în marile piețe imobiliare din Occident. De exemplu, pe Costa del Sol, în sudul Spaniei, un penthouse cu două dormitoare, două băi și o suprafață de circa 100 de metri pătrați se vinde cu 359.000 de euro.
Pe platforma Savills, cel mai scump penthouse scos la vânzare se află în Monaco și costă 33 de milioane de euro.
Apartamentul are trei dormitoare și o suprafață de 503 metri pătrați.
În Londra, un penthouse de lux cu patru dormitoare și o suprafață de 522 de metri pătrați este pus în vânzare la un preț de aproape 30 de milioane de lire sterline. Un alt apartament de acest tip în capitala britanică are un preț de peste 27 de milioane de lire sterline.
Pe Riviera Franceză, un penthouse cu trei dormitoare se vinde cu 6,4 milioane de euro, potrivit anunțului postat pe portalul Savills.