Finanțări de până la 500.000 de euro pentru sisteme fotovoltaice

Alex Moldovan

, Real News

În primul trimestru al anului 2023, va fi disponibil un nou program de finanțare nerambursabilă pentru energie regenerabilă. Astfel, se pot solicita până la 500.000 euro pentru investiții în eficiența energetică. Proiectul trebuie să acopere consumul propriu, iar surplusul de energie se poate livra în rețeaua națională, în cazul în care sistemul montat permite, fără ca acest aspect să fie un obiectiv al proiectului. Fiecare proiect trebuie să includă estimări ale intensității energetice la nivelul societății, atât la începutul proiectului cât și ulterior implementării măsurilor de reducere a consumului de energie.

Cu ajutorul finanțării Ministerului Energiei, investiția pentru un sistem fotovoltaic de 100 kW pornește de la 20.000 euro, se amortizează în ~ 1 an și generează un profit de ~ 250.000 euro în următorii 11 ani (calculul a fost realizat folosind un cost de 0,88 lei/kW și un curs euro de 4,95 lei).

Investițiile companiilor în sisteme fotovoltaice aduc următoarele beneficii: 

  1. reducerea costurilor de energie; 
  2. amortizarea investiției într-o perioadă scurtă, în funcție de valoarea și de capacitatea de producție; 
  3. controlul costurilor – sistemele de panouri fotovoltaice oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește factura consumului de energie; 
  4. independență energetică; 
  5. sustenabilitate  – panourile fotovoltaice reprezintă un sistem de producție al energiei practic și ecologic.

În această direcție, companiile care oferă clienților soluții integrate și personalizate și-au completat portofoliile cu panouri de ultimă generație. De pilă, compania Allview Industry – IMM, unul dintre jucătorii importanți din piața de profil, și-a completat portofoliu cu un nou panou fotovoltaic industrial monocristalin, de 650 W. Acesta păstrează caracteristicile tehnice superioare ale modelelor deja disponibile în ofertă și are ca beneficiu principal reducerea costurilor investiției. Noul panou fotovoltaic este realizat la standarde de înaltă calitate și prezintă următoarele caracteristici:

  • putere maximă nominală de 650 W;
  • celule monocristaline construite pe wafere Longi, principalul furnizor mondial de soluții fotovoltaice;
  • celule solare optimizate pentru eficiență și fiabilitate crescută, de tip Multi Bus Bar / Half cell;
  • sistem cu trei diode bypass care asigură funcționarea sistemului atunci când o parte din panou este umbrită;
  • rezistență excelentă la sarcini puternice ale vântului (2400 Pa) și incărcări de zăpadă (5400 Pa);
  • suprafață anti-reflex și anti-murdărie ce reduce pierderea de putere de la murdărie și praf;
  • sticlă temperată cu un conținut scăzut de fier.

Aceste panouri sunt potrivite și adaptate condițiilor climatice din România. Modelul de 650 W este mai mare față de modelele anterioare, cu dimensiuni de 2384 x 1303 x 35 mm și cântărește 34,5 kg. Datorită acestor aspecte, clienții sistemelor fotovoltaice industriale care includ acest model de panou în componența lor, vor obține economii financiare, prin reducerea accesoriilor necesare pentru montaj și vor beneficia de reducerea pierderilor de putere, datorită numărului mai mic de conexiuni între panouri. Sistemele includ invertoare Growatt, furnizorul numărul 1 la nivel mondial de invertoare rezidențiale, al doilea cel mai mare furnizor de invertoare hibride cu stocare, din lume și unul dintre primii 5 furnizori mondiali la vânzarea de invertoare comerciale.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA