Investiţii imobiliare pe timp de criză

Diana Nita

, Real Property

Este adevărat că situaţia mondială actuală a avut un impact major şi asupra finanțelor celor din domeniul imobiliar. În ciuda acestui fapt, traversăm o perioadă în care este bine de investit în real estate. Întrebarea rămâne: ce cumpăr și cum investesc în imobiliare în timpul unei crize?

Se spune că în afaceri este bine să fii îndrăzneţ atunci când toţi ceilalţi se tem să întreprindă ceva. Asta nu înseamnă să profităm de alţii în perioade de criză. Este vorba de mentalitatea de a rămâne calm, rece și calculat – și concentrat pe cumpărarea de bunuri imobiliare. 

Ce trebuie să ştie investitorii în real estate în vremuri de cumpănă

Jucătorii de pe piaţa imobiliară se întreabă ce le rezervă viitorul, pe măsură ce pandemia va continua să aibă un impact substanţial asupra piețelor din întreaga lume. Profesioniștii din spațiul imobiliar se întreabă ce drepturi și responsabilități le revin în lumina situației actuale, dar și cum va arăta viitorul afacerii lor. Deși acestea sunt vremuri incerte, această situaţie nu este prima din istorie când piața imobiliară se confruntă cu incertitudini. În astfel de momente, care sunt cele mai importante considerații de care trebuie să țină cont investitorii imobiliari?

Prioritățile de top includ protejarea investiției și asigurarea unei profitabilități continue. O investiție slabă poate duce rapid la pierderi de profit, ceea ce reprezintă o îngrijorare suplimentară de care nu are nevoie nimeni în aceste momente dificile. Iată câțiva dintre factorii-cheie pe care investitorii imobiliari trebuie să-i ia în considerare în perioadele de criză.

Momentele de criză tind să ofere cele mai bune oportunități de investiții pentru cei pregătiți

Pandemia a avut cu siguranță un anumit impact asupra pieței imobiliare. Incertitudinea provoacă o scădere a prețurilor locuințelor, iar vânzătorii ar putea fi mai dispuși să negocieze prețurile. În plus, ratele ipotecare sunt deocamdată scăzute. Din punct de vedere economic, cumpărarea unei proprietăți imobiliare în acest moment poate avea un efect benefic. 

În momentul de față este vorba de un caz simplu de cerere și ofertă. Dacă marea parte a cumpărătorilor se feresc de achizițiile consistente – cum ar fi o casă – din cauza incertitudinii, această situaţie poate da naştere unor oportunități. Dacă puteți cumpăra o proprietate astăzi care are randamentul potenţial de capital investit pe care îl doriți, atunci are sens să investiți. Dacă așteptați să vedeți ce face restul pieței, este posibil ca ofertele bune să se evapore rapid.

608 copy 1024x961 - Investiţii imobiliare pe timp de criză

Asigurați-vă că aveți un plan financiar stabilit

Proprietăţile destinate închirierii pot fi una dintre cele mai mari pierderi în materie de rentabilitate atunci când vine vorba de investițiile dumneavoastră imobiliare. O investiție profitabilă se poate transforma rapid într-o datorie dacă nu există venituri din chirii. În fața dificultăților economice și a disponibilizărilor masive, este firesc să presupunem că unii dintre chiriași ar putea să nu poată plăti chiria integral sau la timp. Decideți cum veți gestiona plățile întârziate obţinute din închirieri și înțelegeți cum vă va afecta acest lucru finanțele și investiția. Cel mai bine este să vă asigurați că aveți suficientă lichiditate pentru a acoperi cel puțin trei luni – sau mai mult – cheltuielile, în cazul în care nu obţineţi plăţile pentru chirie de la chiriașii dumneavoastră.

Proprietarii au drepturi și responsabilități în situații de criză

Deși investiția și proprietatea dumneavoastră sunt extrem de importante în perioadele de criză economică, prima dumneavoastră prioritate ar trebui să fie păstrarea angajaților și a chiriașilor în siguranță. Legile și reglementările se schimbă aproape în fiecare zi în timpul pandemiei actuale, deci este esențial ca proprietarii să fie la curent cu drepturile și responsabilitățile actuale care se aplică.

Dacă sunteţi proaspăt investitor, păstrați-vă calmul și continuați

Acestea pot fi perioade deosebit de incomode pentru cei care încep să investească în imobiliare și au făcut prima investiție chiar înainte sau la începutul oricărui tip de criză națională. Dinamica afacerilor în domeniul imobiliar este rapidă, dar majoritatea experților estimează că orice fel de criză am traversa, aceasta nu va fi la fel de dramatică precum cea de la sfârșitul anilor 2000.

Sfaturi pentru a avea succes în investiții imobiliare comerciale în timpul crizei

  1. Nu acţionaţi sub influenţa emoției

Concentrați-vă pe fapte, nu pe frică. Fiţi informat şi strângeţi date relevante care vă vor ajuta să acţionaţi în continuare. Pe măsură ce vă informaţi, cu cât vă temeţi mai mult, cu cât vă hrăniți mai mult frica vizionând știrile, cu atât veți simţi mai multă emoție. Iar când emoțiile cresc, inteligența tinde să scadă. În calitate de deţinător al unei proprietăţi imobiliare comerciale, sunteţi îngrijorat de posibilitatea de a colecta chiriile? Cu siguranţă, dar nu trebuie să intraţi în panică, pentru că faptele vorbesc. Iată faptele:

  • Așteptați-vă la o diminuare a veniturilor obţinute din chirii:toată lumea este afectată de criză şi nu toţi vor putea să-și plătească chiria la începutul lunii, aşadar trebuie să fiţi pregătit pentru asta. 
  • Apelaţi la rezerve:atunci când unii oameni nu își pot plăti chiriile, apelaţi la economii în cazul fiecărei proprietăţi pentru a completa golurile. 
  • Ajutor din partea statului:dacă nu puteţi colecta chiriile și vă epuizaţi toate rezervele, statul poate interveni pentru a ajuta la plățile ipotecare. 
  • Împrumuturi și subvenții pentru întreprinderi mici, care sunt disponibile pentru deținătorii de proprietăți comerciale:aceste ajutoare financiare au ca scop susţinerea acordării salarizării, cumpărarea de echipamente și menținerea afacerii pe linia de plutire. 

4874 copy 1024x683 - Investiţii imobiliare pe timp de criză

  1. Intensificaţi marketingul pentru oferte

Poate sună neverosimil, dar acesta nu este momentul de a urma turma. În astfel de momente, majoritatea investitorilor simt nevoia să bată în retragere. Dimpotrivă, strategia impune o mai mare agresivitate în marketing și căutarea de noi oferte. Una dintre cele mai mari nemulţumiri legate de perioada de criză a fost că toate ofertele bune sunt luate și cei interesaţi plătesc mult pentru o proprietate. Ca atare, aceiași oameni se tem să mai investească și stau pe margine. Acest lucru înseamnă că există mai puțină concurență pentru ceilalţi, deci o tactică mai agresivă poate fi de succes.

  1. Faceți o mulțime de oferte inteligente

Chiar dacă din toate ofertele, 80% este posibil să fie respinse, totuși, cele 20% care vor fi acceptate vor face diferenţa. Acţionaţi agresiv și faceţi multe oferte inteligente. Nu vă lăsaţi intimidat.

  1. Intensificaţi jocul de management

Acest sfat este pentru aceia dintre dumneavoastră care au încheiat deja tranzacții sau care dețin deja proprietăți comerciale. Este timpul să intensificaţi jocul de management, întrucât chiriile dumneavoastră pot fi amânate. Adică trebuie să urmăriți cheltuielile și să acordați mai multă atenție operațiunilor dumneavoastră. Gândiți pe termen lung, deoarece imobilele din sectorul comercial reprezintă o afacere cu bătaie lungă.

Concentraţi-vă pe:

  • fluxul de numerar;
  • cheltuieli;
  • strângerea oricăror chirii.

Recomandări finale:

Fiţi atent de la cine primiţi sfaturi în timpul acestei crize. Orice pas greşit poate avea un efect contrar aşteptărilor. Atunci când adopţi o strategie contra curentului, poate fi foarte profitabil, dar, totodată, poți pierde foarte mult. De asemenea, dacă faceți o greșeală, este posibil să nu aveți suficient timp pentru a o repara.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.37.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA