Anul 2020 a adus rezultate operaționale bune pentru P3 Logistic Parks, dezvoltatorul înregistrând un volum de închirieri de aproximativ 220.000 metri pătrați de spații de depozitare și birouri. Sînziana Pardhan, managing director P3 România, vorbește într-un interviu pentru Real Estate Magazine despre tedințele din piața de spații industriale și logistice, investițiile în facilități pentru proiectele deținute la nivel local și evoluția cererii pentru spații de depozitare moderne.
Ce tendințe cu impact global observă P3 Logistic Parks la nivelul cererii de spații logistice și a tehnologiilor care eficientizează operațiunile în depozite?
2020 a fost în multe privințe un an al schimbării, iar pe măsură ce înaintăm în 2021 observăm, din ce în ce mai pregnant, că parte dintre obiceiurile de consum adoptate anul trecut au devenit definitive și produc deja efecte și în zona de industrial și logistică. Mă refer aici în principal la evoluția accelerată a comerțului electronic și alegerea consumatorilor de a cumpăra preponderent online. Indiferent că discutăm despre produse alimentare, articole de îmbrăcăminte, de uz caznic sau oricare altele, viitorul retail-ului are mult de a face cu segmentul de e-commerce.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Comerțului, anul acesta este preconizată o creștere de 7,2% a comerțului la nivel mondial, iar segmentul de e-commerce tinde să-și mențină cota de dezvoltare cu 10% până la 15%, aspecte care vor impacta implicit și structura cererii de spații de depozitare. În linie cu aceste tendințe globale, la nivelul portofoliului european al P3 continuăm tranziția către operatorii din zona comerțului electronic și retail. La finele anului trecut, spre exemplu, 30% din portofoliul P3 era reprezentat de clienți activi în segmentele de retail și e-commerce. De asemenea, ca direcție strategică, ne-am îndreptat atenția și către soluții de depozitare de proximitate, în locații urbane (Logistică Urbană), foarte apropiate de clientul final, menite să faciliteze timpi de livrare din ce în ce mai reduși.
Presiunea pe care schimbările în comportamentul de consum o exercită asupra lanțului logistic, atât din punct de vedere al costurilor, urmăririi, cât și al eficientizării activității, a generat pentru retaileri și pentru operatorii logistici deopotrivă, o nevoie sporită de integrare în activitățile lor a unor tehnologii de ultimă generație. De la soft-uri pentru gestionarea fluxurilor, la sisteme de automatizare și chiar robotizare a activității în cadrul depozitelor, noile tehnologii își fac din ce în ce mai simțită prezența în activitatea clienților noștri. În luna septembrie a anului trecut, P3 a inaugurat în Castelguglielmo (nordul Italiei) un nou depozit pentru Amazon; cu o structură multietajată și o suprafață de 190,000 m2, noul centru logistic este echipat cu tehnologia de ultima generatie Amazon Robotics. Aceasta include rafturi inteligente care permit produselor să se deplaseze către lucrătorii din zona de procesare comenzi, și nu invers.
Cum a influențat perioada de pandemie evoluția activității de închiriere de spații industriale și logistice la nivel local în 2020? Ce sectoare au condus cererea de spații? Au existat companii care au închiriat pentru prima dată în 2020 spații industriale și de logistică?
La nivel local, în 2020 segmentul spațiilor de depozitare a fost în centrul atenției pieței de real estate și s-a dovedit, în contextul pandemiei, a fi o infrastructură indispensabilă pentru bunul mers al societății moderne. Conform celor mai recente date prezentate de marile agenții, cererea pentru spații de depozitare moderne a crescut anul trecut cu peste 70%, comparativ cu 2019, iar P3 România a fost unul dintre actorii care au contribuit la rezultatele excepționale întregistrate de sectorul nostru. O contribuție semnificativă pentru evoluția favorabilă a activității de leasing au avut-o jucătorii din piețele de retail, curierat și logistică. Sunt industrii mai puțin afectate de pandemie și deopotrivă foarte solicitate, care au afișat anul trecut o nevoie crescută de spații de depozitare, de extindere și chiar de automatizare și eficientizare a operațiunilor în cadrul depozitelor. Aceste tendințe și nevoi le-am idenficat și noi în rândul chiriașilor noștri; două exemple în acest sens sunt Interbrands – care a demarat deja un amplu proces de automatizate în cadrul depozitului pe care îl ocupă în P3 Bucharest A1 și SLS Cargo – care a închiriat anul trecut peste 15.000 mp2 de spații de depozitare în cadrul parcului pentru consolidarea operațiunilor pe plan local.
În ceea ce privește strict activitatea de leasing a P3 în România, 2020 a fost un an cu rezultate bune: am semnat contracte de închiriere pentru aproximativ 220.000 mp de spații de depozitare și birouri, dintre care 55.000 mp sunt contracte noi și 165.000 mp reprezintă prelungiri ale contractelor existente. Portofoliul nostru de clienți este unul echilibrat, astfel încât regăsim reprezentate, în cadrul P3 Bucharest A1, toate sectoarele industriale. Peste 50% din suprafețele ocupate în parc la acest moment sunt închiriate de retaileri activi atât în zona de e-commerce, cât și pe segmentele de retail alimentar, FMCG și fashion, 35% către companii specializate în servicii logistice și 15% către clienți din pharma, producție, automotive sau alte sectoare. Dintre cei opt noi clienți care s-au alăturat comunității P3 anul trecut au existat și companii care au închiriat pentru prima dată spații de depozitare în România, și amintesc aici subsidiara locală a celui mai mare francizor din Insulele Canare, El Grupo Numero 1, care în 2020 a avut și primul contact cu piața românească.
În ce fază se află dezvoltarea hostelului din cadrul P3 Bucharest A1? Când estimați că se vor finaliza lucrările și ce alte tipuri de facilități ați finalizat sau vreți să adăugață în complex?
Această perioadă ne regăsește chiar pe ultima sută de metri a construcției pentru proiectul de spații de cazare și cu singuranță că atunci când situația o va permite îl vom inaugura oficial și va putea fi utilizat de clienții parcului. Hostelul este parte integrantă a unui concept mai amplu prin intermediul căruia ne propunem să facilităm accesul la forța de muncă, contribuind, în același timp, la creșterea gradului de retenție. Amintesc aici și cantina-restaurant pe care am inaugurat-o la finalul anului trecut, dar și facilitatea de acces în parc via tren. P3 Bucharest A1 este la ora actuală cel mai complex parc industrial din România și avem în vedere să adăugăm constant facilități care să întâmpine cât mai bine nevoile și interesele clienților noștri. Mizăm foarte mult pe ideea de comunitate și în măsura în care va exista cerere din partea chiriașilor, cu siguranță vom continua să dezvoltăm și alte proiecte dedicate, care să sporească gradul de confort pentru toți cei care își desfășoară activitățile zilnice în perimetrul parcului.