În prezența a peste 400 de invitați care au animat miercuri seara Le Chateau, Real Estate Magazine, cea mai importantă publicație dedicată sectorului imobiliar, a recunoscut valoarea adusă de cei mai importanți jucători din industrie în cadrul Galei Premiilor Real Estate 2018.
Publicația a acordat trofee pentru câștigătorii din cele categorii jurizate. Oana Weinstein, redactor-șef Real Estate Magazine, a explicat în timpul unui discurs maniera în care au fost selecționați finaliștii și regulile de vot pentru juriu. Premiile au recunoscut cele mai dinamice companii și manageri cu performanță care au livrat proiecte inovatoare în piață și care au continuat să investească în dezvoltare. Juriul care a selectat câștigătorii a fost compus din: Arhitect Marius Călin, Geo Mărgescu, CEO și co-fondator Forte Partners, Ivan Bogdan, Secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis, Oana Weinstein, redactor-șef Real Estate Magazine, Ovidiu Poșircă, redactor-șef adjunct Real Estate Magazine & realestatemagazine.ro
Gala de premiere a fost precedată de un panel de discuție în care reprezentanții unor investitori cheie din piață, furnizori de produse și servicii și specialiști în analiza industriei au punctat principalele direcții ale sectorului imobiliar în 2019. Una dintre concluzii a fost că piața va continua să se dezvolte, existând în continuare apetit din partea investitorilor, în special în segmentul rezidențial și industrial. Totuși, o moderare a fluxului investițional și a prețurilor este posibilă. Mai mult, piața rezidențială premium din Capitală va rămâne pe un trend ascendent. Investitorii rămân atenți la modificările de legislație, menționând schimbările BNR la gradul de îndatorare pentru persoane fizice și pragul de TVA pentru achiziția de locuințe ca doi dintre factorii care vor influența piața anul viitor.
Invitații din panel au fost Daniel Paraschiv, Business Development Manager for Transilvania, CTP, Beatrice Dumitrașcu, Vice President Residential Sales, One United Properties, Viorel Mareș, Product Manager, Austrotherm, Loredana Butnaru, General Manager, Miele Romania, Mehmet Hortoglu, general manager, Wallpoint, Nicușor Milita, Sales Manager al The Concept Real Estate Advisers si Branch Manager al diviziei premium a companiei – Heritage Properties, Ivan Bogdan, Secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis și Dorel Niță, Head of Data&Research, Imobiliare.ro
Marii premianți ai serii au fost:
Proiectul rezidențial al anului
Arcadia Apartments Domenii
Dezvoltatorul DVD Residential, controlat de către Dan Șucu, fondatorul Mobexpert, și Valentin Vișoiu, șeful Conarg, va livra în acest an primele apartamente din complexul Arcadia Apartments Domenii. Următoarele două blocuri ar urma să fie finalizate în mai 2019, iar cea de-a patra clădire va fi livrată în martie 2020. Proiectul este construit în trei faze, pe un teren de circa trei hectare, cu deschidere la cinci străzi și va include 800 de apartamente. Valoarea totală a complexului este estimată în jurul sumei de 100 de milioane de euro.
Proiectul office al anului
Orhideea Towers
Proiectul de birouri Orhideea Towers, dezvoltat de compania austriacă CA Immo, a ajuns la un grad de închiriere de 90%, iar primii chiriaşi se vor muta în luna august a acestui an.
Cele două turnuri ale proiectului vor avea 13 etaje (P + 12 etaje), respectiv 17 etaje (P + 16 etaje), cu suprafețe generoase de până la 2.700 de metri pătrați pe etaj și două etaje subterane fiecare. Proiectul include 406 de locuri de parcare și depozit de biciclete, dușuri și vestiare pentru bicicliști.
Proiectul de retail al anului
Openville Timișoara
Dezvoltarea ansamblului mixt Openville Timișoara, realizat de către companiile IULIUS şi Atterbury Europe, include extinderea cu un nou corp de clădire care va integra Iulius Mall. În total, noua componentă de retail va însuma 47.000 mp, suprafaţă care se va regăsi atât în extinderea mall-ului, cât şi la parterul clădirilor de birouri şi în proximitatea parcului din ansamblu. Investiția totală se ridică la 220 de milioane de euro și include dezvoltarea de noi clădiri de birouri, spații verzi dar și peste 4000 d e locuri de parcare.
Proiectul exclusivist al anului
One Charles de Gaulle
Finalizat în cel de-al treilea trimestru din 2018, One Charles de Gaulle are 33 de apartamente de lux în două clădiri situate în presitigiosul cartier Primăverii și la o distanță scurtă de Parcul Herăstrău. Proiectul are o suprafață locuibilă totală de 4.000 metri pătrați într-una dintre cele mai bine cotate zone rezidențiale din București. One Charles de Gaulle iese în evidență prin finisajele de cea mai bună calitate, regimul de înălțime aflat în concordanță cu mediul inconjurător, dar și prin tehnologia de ultimă generație integrată în apartamente.
Dezvoltatorul rezidențial al anului
Anchor Grup
Anchor Grup a investit peste 400 de milioane de euro în România și continuă să dezvolte proiecte sustenabile și pe termen lung. În segmentul rezidențial, compania a dezvoltat cu succes proiectul InCity Residences și lucrează în prezent la Pallady Towers. Prima fază de construcție prevede 109 unități și are ca dată de livrare anul acesta. Anchor Grup are un portofoliu extins în România ce include și București Mall, primul centru comercial modern construit în România, mall-ul Plaza Romania, centrul de afaceri de clasă A Anchor Plaza, clădirile de birouri Metropol Anchor Plaza și Plaza Romania Offices.
Dezvoltatorul office al anului
Globalworth
Compania de investiții imobiliare Globalworth este prezentă pe piețele din București, Timișoara și Pitești. Portofoliul companiei are o valoare totală de peste 2 miliarde de euro. Peste 90% din portofoliu este reprezentat de active producătoare de venit, preponderent în sectorul de birouri, închiriate către aproximativ 510 de companii naționale și multinaționale. Globalworth este cel mai mare jucător pe piața locală de birouri, iar compania are și un portofoliu în creștere pe segmentul de spații logistice. Pe lângă România, compania este activă pe piața din Polonia.
Dezvoltatorul retail al anului
AFI Europe România
Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe controlează AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din România care a raportat un venit operațional de 18,1 milioane euro în prima jumătate din 2018. Valoarea de piață a proiectului a ajuns la 545,5 milioane de euro, iar rata de ocupare este de 98% din suprafața totală închiriabilă de 90.000 metri pătrați. Centrul comercial AFI din Ploiești, cu o suprafață închiriabilă de 34.000 de metri pătrați, a generat un venit operațional net de 2,4 milioane euro în prima jumătate din 2018. În segmentul mixt, compania dezvoltă în prezent la AFI Braşov. Complexul va include birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 25.000 metri pătrați alături de un mall cu o suprafață totală închiriabilă de 45.000 mp. AFI mai construiește un parc de birouri, dar și primul său proiect rezidențial din București.
Dezvoltatorul industrial al anului
CTP
CTP este cel mai mare dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale de clasa A din România cu peste 800.000 mp suprafață închiriabilă situați în zece orașe printre care București, Timișoara și Cluj-Napoca. În prezent, CTP are încă 400.000 de metri pătrați în diferite etape de dezvoltare, la nivelul portofoliului național, dintre care jumătate au termene de livrare în primul trimestru din 2019.
Furnizorul anului
ELCO
Brandul german ELCO este prezent pe piața locală din mai 2017, furnizând sisteme destinate aplicațiilor comerciale, industriale și rezidențiale mari. Clienții săi sunt reprezentanți din fiecare domeniu al pieței de construcții, pentru care specialiștii ELCO au oferit servicii de la faza de consultanță și până la recepția finală. Astfel, produsele companiei se regăsesc în cadrul unora dintre cele mai importante proiecte din România, precum The Bridge, Campus Globalworth, Skanska Green Court și multe altele.
Agenția anului
CBRE
CBRE, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară din România, a înregistrat la finalul anului 2017 afaceri în valoare de 12,6 milioane de euro (peste 57 milioane de lei) şi un profit de circa 1,5 milioane de euro (aproape 7 milioane de lei). Compania are peste 200 de angajați și a lucrat la o serie de tranzacții cheie pe piața imobiliară printre care acordul pentru închirierea pentru cel mai mare centru Spaces din România. Tot în 2018, CBRE a intermediat tranzacția de achiziție a terenului pe care va fi construită fabrica de mașini de spălat de 110 milioane euro a Bosch. La nivel internațional, CBRE are peste 80.000 de angajați și 450 de birouri.
Banca anului
Banca Transilvania
Banca Transilvania, parte din cel mai mare grup financiar român, a raportat pentru primul semestru din 2018 un profit net de 662,7 mil. lei, în creştere cu aproape 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La finalul anului trecut, banca a acordat o finanțare de de 12 milioane de euro dezvoltatorului Forte Partners pentru proiectul rezidențial Aviației Park. Acesta este primul proiect rezidențial de anvergură dezvoltat de către compania antreprenorului român Geo Mărgescu. Prima fază a proiectului va fi livrată la începutul anului viitor.
Inovație în imobiliare
myhive
Investitorul imobiliar Immofinanz a adus și în România conceptul inovator myhive care acoperă toată paleta de servicii pentru clienții birourilor. Birourile myhive au echipe dedicate pentru facility management și managementul proprietăților. Conceptul acordă o atenție deosebită zonelor exterioare și interioare pentru a crea o stare de bine angajaților. Birourile myhive se află în șase piețe regionale, iar la nivel local poate fi experimentat în proiectele Metroffice, S-Park și Iride Tower.
Tranzacția anului
Achiziția proiectului The Bridge al Forte Partners de către Dedeman
Dedeman, singura companie românească privată cu afaceri anuale de peste 1 miliard de euro, a achiziționat proiectul de birouri The Bridge de la Forte Partners într-o tranzacție evaluată la circa 200 de milioane de euro, potrivit unor surse din piață. Proiectul de birouri The Bridge, situat în zona Grozăvești-Orhideea, cuprinde trei faze (o clădire dată în folosință, una în construcție și o a treia aflată încă în faza de proiect) și va avea o suprafață închiriabilă de aproximativ 80.000 metri pătrați.
Investitorul anului
Forte Partners
Forte Partners, dezvoltatorul român controlat de către antreprenorul Geo Mărgescu, are un portofoliu de proiecte în valoare de peste 300 de milioane de euro, atât în sectorul de birouri, cât şi în cel rezidenţial. Printre cele mai importante proiecte se numără clădirile de birouri Ştefan cel Mare Building, Nova Building sau The Bridge. Compania lucrează în prezent la primul său proiect rezidențial de anvergură Aviației Park – o investiție de aproximativ 37 de milioane de euro. Totodată, dezvoltatorul va investi 25 de milioane de euro într-o clădire de birouri din apropierea Palatului Telefoanelor din Bucureşti. Compania vrea să dezvolte un alt proiect rezidențial în zona Tineretului, unde deține un teren.
Personalitatea anului în imobiliare
Fulga Dinu
În aprilie 2018, Fulga Dinu a preluat funcţia de Country Manager Operations al Immofinanz România şi coordonează dezvoltarea companiei pe piaţa spaţiilor de birouri şi a centrelor comerciale. Încă din primele luni de mandat, ea a avut un rol cheie în perfectarea unor tranzacții strategice pentru companie pe piața locală și regională.
A fost implicată în tranzacția prin care Immofinanz a cumpărat 22,14% din S Immo AG pentru 390 de milioane de euro, ca parte dintr-un acord regional.Tot sub mandatul său, Immofinanz a vândut un teren cu o suprafaţă de 5,3 hectare şi clădirea de birouri Bucharest Corporate Center, situată în zona Victoriei, către One United Properties. Tranzacția s-a ridicat la 39 de milioane de euro.
Managerul coordonează în România un portofoliu care se ridică la aproape 823 de milioane de euro, acoperind 343.200 de metri pătrați.
Și în afara jurizării, revista Real Estate a acordat un premiu special dezvoltatorului Cosmopolit, din Brașov, pentru o ascensiune rapidă în segmentul rezidențial premium. Cosmopolit a luat naștere în anul 2014, din pasiunea pentru calitate și frumos, iar proiectele realizate până în prezent, dar și cele aflate în desfășurare, au devenit etalonul conceptului premium pe piața imobiliară din Brașov și reprezintă mărturia valorilor companiei prin dezvoltarea de comunități mixte rezidențiale alcătuite din spații locative, birouri și spații comerciale în zona metropolitană a orașului.
Gala Premiilor Real Estate 2018 a fost posibilă cu ajutorul partenerilor cărora le mulțumim: Immofinanz, CTP, Maurer Imobiliare, Semmelrock, Elco, Wallpoint, Austrotherm, Equitone, Asus, Anchor Grup, Win Herastrau, Carmen Sylva, Delta Studio, Metropolitan, Cosmopolit, Suzuki, Pinum, Titan Mar, IQOS, Smukt Liv, Miele, Salonul Imobiliar Bucuresti, Tim, The Resort Group, Crama Gîrboiu, Chivas.
Momentele artistice au fost asigurate de Alexandra Violin și Play Orchestra.