Efervescența pieței rezidențiale din ultimii ani a început să fie un magnet pentru oamenii de afaceri români, care pariază din ce în ce mai mult pe oportunitățile și potențialul acestui sector. Dincolo de investitorii tradiționali din real estate, și oameni de afaceri care s-au făcut remarcați în alte industrii mizează acum pe investițiile imobiliare.
Antreprenorii români au pariat pe potențialul pieței imobiliare încă de la finalul anilor ’90 sau începutul anilor 2000, Iulian Dascălu, Ovidiu Șandor, Liviu Tudor sau Ion Rădulea fiind doar câteva nume de oameni de afaceri locali care și-au construit business-uri în real estate și care continuă să apese pedala de accelerație pe proiecte în această industrie.
Pe lângă acești investitori tradiționali din industria imobiliară, o serie de antreprenori români au început în ultimii ani să-și diversifice portofoliul de afaceri prin proiecte de real estate. Locuințele sunt, de departe, investiția preferată a oamenilor de afaceri care au început să vadă în ultima vreme în piața imobiliară o modalitate de a-și plasa surplusul de resurse financiare, la randamente mai bune decât cele generate de depozitele bancare.
Interesul pentru domeniul rezidențial se explică și prin faptul că acest segment a cunoscut o creștere susținută în ultimii ani, iar încrederea investitorilor în acest sector este la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieței: doar în București și în împrejurimi s-a dublat atât numărul de proiecte care ar urma să livreze fiecare peste 200 de locuințe în acest an, cât și numărul de proiecte cu peste 1.000 de unități existente pe piață, arată studiul de piață Residential Market Beat 2018, întocmit de către compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. La nivelul lunii martie a acestui an, proiecte rezidențiale cu o valoare cumulată a investițiilor de peste 750 de milioane de euro se aflau în construcție în București și în alte orașe din țară.
BUCUREȘTI, CAPITALA INVESTIȚIILOR REZIDENȚIALE
Unul dintre cele mai recente exemple de antreprenori care au decis să parieze pe industria imobiliară este Andrei Iușut, care a dezvoltat și ulterior vândut afacerea de familie Divan Group (ce include brandurile Divan, rețeaua fast food Divan Express și restaurantele Meze Taverna și Kuzina, toate plasate în zona centrală a Bucureștiului). Iușut a pus bazele dezvoltatorului imobiliar La GLOIRE, care mizează pe proiecte de tip rezidențial boutique accesibile. Primul complex dezvoltat este proiectul rezidențial Pipera Vlad Țepeș – La GLOIRE, în timp ce în luna iulie, Iușut urma să demareze lucrările pentru cel de-al doilea ansamblu, Parc du LAC – Băneasa – Pipera – La GLOIRE. „Zona de rezidențial boutique accesibil reprezintă o nișă pe care am reperat-o. A apărut deoarece piața e polarizată. Pe de o parte, există dezvoltările considerate ieftine, cu apartamente mici, fără design, sau clădirile înalte, tip bloc comunist «restilizat», fără identitate. Pe de alta, există dezvoltări desemnate drept premium, extrem de scumpe, aproape inaccesibile pentru marea majoritate a populației. Rezidențial boutique accesibil e un concept care vizează cumpărătorii foarte informați, atenți la toate detaliile, care își doresc o alternativă la cele două tipuri de imobile care domină piața”, a spus Andrei Iușut.
Complexul rezidențial Parc du LAC – Băneasa – Pipera – La GLOIRE se va afla în zona Băneasa/Pipera, chiar pe malul lacului Valea Șaulei. El va cuprinde 47 de apartamente, spațiul verde adiacent reprezentând peste 60% din suprafața ansamblului. Termenul de finalizare a complexului rezidențial este octombrie 2019, iar prețurile apartamentelor variază de la 79.999 de euro + TVA până la 177.999 de euro + TVA. Investiția în primul complex rezidențial boutique (Pipera Vlad Țepeș – La GLOIRE) s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, mare parte din aceasta fiind alocată terenului, execuției în sine și proiectării. Ansamblul rezidențial cuprinde 31 de apartamente, toate locuințele fiind vândute în primele cinci luni de la punerea lor pe piață.
Dan Șucu (proprietarul grupului Mobexpert) și Valentin Vișoiu (proprietarul grupului Conarg) au decis, de asemenea, anul trecut să demareze o investiție pe piața rezidențială, prin lansarea ansamblului Arcadia Apartments Domenii, situat în zona Domenii din Capitală. Proiectul va fi construit în trei faze, pe un teren de circa trei hectare, iar valoarea totală a complexului – ce va avea în total circa 800 de locuințe – este estimată undeva la 100 de milioane de euro. Investiția este realizată prin intermediul companiei DVD Residential Imobiliare, care îi are ca asociați principali pe Dan Șucu și pe Valentin Vișoiu. Prima fază a proiectului, ce include 193 de locuințe și 240 de locuri de parcare, ar urma să fie gata în luna decembrie a acestui an, iar faza a doua, care cuprinde 225 de apartamente și 300 de locuri de parcare, este programată pentru livrare în mai 2019. Prețurile apartamentelor pornesc de la 72.000 de euro + TVA, pentru studiouri, și ajung la 402.000 de euro pentru un penthouse, potrivit datelor de la începutul acestui an.
La rândul său, Cristian Erbașu, care controlează compania Construcții Erbașu, ridică alături de Daniel Pițurlea, proprietarul constructorului Concelex, un proiect de 1.000 de locuințe în Mogoșoaia, investiția estimată fiind de 60-70 de milioane de euro.
Anul trecut, în industria imobiliară a intrat și Octavian Bădescu, după ce a făcut un exit din firma de curierat Sameday Courier. Astfel, el a deschis în Capitală RE/MAX Freedom Group, franciză a liderului mondial în tranzacționări imobiliare RE/MAX, afirmând la momentul anunțării noului său pariu de business că decizia de a investi în acest domeniu a avut la bază interesul pe care l-a manifestat în ultimii ani pentru piața de real estate, mai ales pe segmentul rezidențial, zonă în care el însuși este investitor.
PREVIZIUNI PENTRU SECTORUL REZIDENȚIAL
Interesul antreprenorilor locali pentru sectorul rezidențial românesc se manifestă în condițiile în care, la nivel național, apartamentele și casele s-au scumpit anul trecut în medie cu peste 9%, potrivit datelor Imobiliare.ro. Anul acesta, ritmul de creștere a prețurilor este așteptat însă să se mai tempereze, iar evoluția pieței rezidențiale în primele șase luni din 2018 confirmă această așteptare. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național a ajuns la 1.200 de euro pe metru pătrat în luna iunie 2018, cu 3,1% mai mare față de cel consemnat la începutul acestui an, conform Indicelui Imobiliare.ro. Spre comparație, în primul semestru din 2017, prețurile apartamentelor s-au majorat, în medie, cu 6,7% la nivel național (până la 1.120 de euro pe metru pătrat util).