Investițiile imobiliare din România mai performante decât în alte cinci economii majore din zona

Alex Moldovan

, Real News

Primul trimestru din 2024 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 202 milioane de euro în România, în creștere cu 69% față de primele trei luni din 2023, tranzacțiile în segmentul retail reprezentând aproximativ două treimi din volum, arată raportul Colliers „CEE Investment Scene Q1 2024”.

România a demonstrat cea mai bună performanță în comparație cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) din Europa Centrală și de Est (ECE), într-un context în care activitatea pe piața din regiune a fost redusă, iar volumul tranzacțiilor a înregistrat unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.

În ansamblu, volumul total de investiții din cele șase țări din ECE a scăzut cu 15% comparativ cu primul trimestru din 2023, până la aproximativ 1,2 miliarde de euro, în linie cu dinamica din alte regiuni din Europa și în multe alte zone ale lumii. Republica Cehă a devenit noul lider în regiune, volumele de investiții reprezentând 46% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, surclasând Polonia, care a avut o pondere cumulată de 30% din volumele tranzacționate în primul trimestru al anului. Rezultatele înregistrate au variat însă semnificativ în regiune, de la o scădere de 94% a activității în Slovacia, la o creștere de 69% în România.

Privind din alt unghi, performanța României se dovedește destul de încurajatoare, în special în comparație cu alte piețe mult mai dezvoltate, cum ar fi Polonia sau Cehia, atunci când luăm în considerare perioada anterioară pandemiei. Astfel, în primul trimestru al acestui an, țara noastră a reprezentat 16% din volumul total de investiții al regiunii, comparativ cu 5-7%, cât înregistra în anii dinaintea pandemiei, atrage atenția Laurențiu Lazăr, Managing Partner & Head of Investment în cadrul Colliers România.

„Există încă o discrepanță între așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzători în ceea ce privește prețul. Printre factorii care influențează randamentele și lichiditatea se numără ratele dobânzilor, duratele împrumuturilor, termenele obligațiunilor, conformitatea ESG, dar mai sunt și alți factori relevanți. Totuși, principala provocare rămâne costul finanțării, care se situează în prezent între 5 și 5,75% pentru un împrumut all-in, influențat de ratele dobânzilor care rămân ridicate, ”explică Laurențiu Lazăr.

Sectorul de retail a fost dominant în România în primul trimestru al anului 2024 în ceea ce privește activitatea tranzacțională, cu o pondere de circa 66% din volumul total al investițiilor cu active imobiliare comerciale, urmat de sectorul hotelier, cu o pondere de aproximativ 21%.

„Perspectivele imobiliare în regiunea ECE rămân solide, cu toate că această zonă nu este imună la influențele externe și factorii macroeconomici care pot influența piețele și industriile, mai ales în relația cu partenerii comerciali cheie. Prin urmare, mulți vânzători își reevaluează portofoliile și strategiile pentru a evita vânzările la prețuri reduse într-un mediu în care cumpărătorii au un cuvânt mai greu de spus, concentrându-se pe securizarea veniturilor, eficiența operațională și modernizări pentru spori gradul de conformitate al clădirilor cu standardele ESG”, conchide Laurențiu Lazăr, Managing Partner & Head of Investment în cadrul Colliers România.

Colliers ia în considerare doar tranzacțiile finalizate, unde plata și transferul au fost efectuate. Astfel, o mare tranzacție estimată la aproximativ 170 de milioane de euro – vânzarea activelor industriale ale Globalworth către CTP – ar putea fi inclusă în trimestrul al doilea dacă ambele părți respectă calendarul stabilit. Cu această tranzacție și cu altele aflate în diverse stadii, care s-ar putea finaliza până la sfârșitul anului, există perspective ca 2024 să fie un an mai bun decât 2023.

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA