Investițiile imobiliare din România ar putea atinge 700 de milioane de euro în 2023

Volumul investițiilor imobiliare comerciale din România a fost de aproape 170 de milioane de euro în primul semestru din 2023, fiind la un nivel înjumătățit față de perioada similară a anului trecut, însă potențialul este de creștere până la finalul acestui an, potrivit unei cercetări realizate de Colliers România.

În primele șase luni, cea mai importantă tranzacție a fost realizată în sectorul industrial. FM Logistic a realizat o tranzacție de „sale and leaseback” cu CTP în valoare de 60 de milioane de euro. Sectorul industrial ar putea genera noi tranzacții și în al doilea semestru, alături de cel al birourilor.

De altfel, Colliers România are în lucru două tranzacții cu birouri, fiecare evaluată la aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit lui Laurențiu Lazăr, managing partner & head of investment în cadrul Colliers România.

În acest context, volumele de tranzacții așteptate în acest an se ridică la 600-700 de milioane de euro, susține Silviu Pop, director, CEE & Romania Research la Colliers. Prin comparație, anul trecut s-a ajuns la 1,2 miliarde de euro, în special datorită achiziției birourilor CA Immo din România de către Pavăl Holding într-o tranzacție de aproape 400 de milioane de euro.

„Interes există, dar destui cumpărători preferă să amâne în așteptarea unor condiții sau prețuri mai favorabile”, a precizat Pop într-o prezentare. Acesta consideră că este un moment bun în piață pentru cei care mizează pe capitaluri proprii.

Pop a mai explicat că la costuri de finanțare nu foarte departe de 6%, randamentele imobiliare comerciale din ultimii ani din România nu prea mai au sens. Datele Colliers arată că randamentele prime la birouri sunt în zona de 7-7,25%, față de 6,75% – 7% în primul trimestru al anului.

Sectorul de birouri, care în mod tradițional a fost motorul tranzacțiilor în România, încă se află în faza de adaptare la noile condiții de lucru explorate de companiile chiriașe. Rata de prezență în clădirile de birouri a crescut, însă companiile sunt tot mai deschise la sistemul de lucru hibrid, în care angajații au activitate la birou 2-3 zile pe săptămână, iar restul timpului își desfășoară activitatea la distanță.

În portofoliul de property management al Colliers, prezența în clădirile de birouri a fost de 41% la finalul primului trimestru din 2023, față de 35% în august 2022. Pe partea de închiriere de birouri, în piață se observă interes crescut al firmelor mai mici care sunt în căutare de spații de până la 500 de metri pătrați. Per total, volumul închirierii de birouri din București a ajuns la 120.000 de metri pătrați în T2, fiind al treilea cel mai bun trimestru din istorie, iar pe întreg semestrul s-a ajuns la 160.000 de metri pătrați. Însă, cererea nouă pentru birouri s-a redus cu aproximativ 40% în rată anualizată până la 45.000 de metri pătrați la finalul S1 2023.

În sectorul industrial, activitatea de leasing a totalizat aproximativ 500.000 de metri pătrați, fiind în creștere cu peste 20% față de perioada similară a anului trecut. La nivel de chirii, acestea pendulează între 4,5 și 5 euro pe metru pătrat, în funcție de zonă.

Pe zona de retail, anul acesta s-ar putea livra proiecte noi cu o suprafață totală de peste 200.000 de metri pătrați, ceea ce ar fi un record al ultimilor 12 ani. Cel mai mare proiect așteptat anul acesta este centrul comercial Promenada Craiova al NEPI Rockcastle, care va include un mall și un parc de retail.

În fine, pe segmentul rezidențial reprezentanții Colliers se așteaptă la o accelerare a dezvoltărilor de locuințe strict pentru închiriere. Totodată, aceștia au subliniat că în prezent este mai eficient economic să închirieri o locuință decât să plătești rata lunară la un credit ipotecar, aceasta fiind o situație neîntâlnită de mulți ani.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA