Companiile mari din România se așteaptă la o prezență scăzută la birou

Ovidiu Posirca

, Real News

Peste 80% dintre angajatori au o prezență la birou de mai puțin de jumătate dintre salariați într-o zi normală de lucru, potrivit unui studiu realizat de către firma de consultanță imobiliară Colliers.

Totodată, sistemul de lucru hibrid, care îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou pentru întreaga echipă, a fost adoptat deja de multe dintre companii.

„Trei din patru decidenți din companiile mari, cu peste 500 de angajați, se așteaptă la o prezență scăzută la birou anul acesta, de sub 30%, față de doi din patru respondenți din partea IMM-urilor. Se conturează astfel o subtendință interesantă, deoarece companiile mai mari ar putea dori să creeze mai multe insule de birouri în același spațiu, ceea ce le permite să aibă o eficiență sporită a costurilor și flexibilitate, în funcție de numărul de angajați care lucrează de la birou”, a explicat Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Totodată, studiul Colliers mai arată că aproape jumătate dintre respondenți și-au renovat biroul pentru a-l face mai în ton cu noul mod de lucru, care permite în viitor flexibilitatea și ușurința chiriașilor de restrângere sau extindere a spațiului.

În octombrie 2020, aproximativ 53% dintre companii le ofereau angajaților lor 1-2 zile de lucru la distanță pe săptămână, pe când în acest moment, angajatorii vorbesc despre 3-4 zile lucrătoare la distanță. Doar 4% dintre respondenții la sondajul Colliers le cer angajaților să lucreze permanent de la birou.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA