Investițiile imobiliare din România ar putea depăși 1 miliard de euro în 2022

Ovidiu Posirca

, Real Market

Tranzacțiile de investiții pe piața imobiliară din România ar putea depăși pragul de 1 miliard de euro în acest an, având în vedere proiectele aflate în diverse faze de negociere, potrivit reprezentanților agenției de consultanță imobiliară Colliers.

În acest moment, sunt câteva tranzacții în lucru cu valoare de cel puțin 100 de milioane de euro, iar altele sunt pregătite pentru lansare în piață.

„Putem depăși un miliard de euro anul acesta”, a spus Robert Miklo, director, CEE investment services în cadrul Colliers.

Anul trecut, piața investițiilor a totalizat aproximativ 920 de milioane de euro, fiind susținută de tranzacții majore în segmentele de birouri, industrial și retail.

Interesul pentru piața imobiliară va rămâne ridicat având în vedere contextul marcat de creștere economică și presiunile inflaționiste persistente.

„Este clar că inflația nu va mai reveni la 1-2% în țările dezvoltate și este clar că vor crește ratele dobânzilor”, a spus Silviu Pop, head of research, Colliers.

„Vor fi consecințe majore pentru România și piața imobiliară. Pe scurt, imobiliarele sunt favorizate de contextual cu creștere economică și inflație ridicată. Vor exista discriminări între clasele de active”, a adăugat Pop.

Pe fondul activității susținute pe piața tranzacțiilor, randamentele prime s-au comprimat cu 50 puncte de bază pentru proiectele de birouri și industriale pe parcursul anului trecut. Astfel, randamentele la birouri au scăzut la 6,50%, iar la industrial randamentul prime a ajuns la 7,5%, potrivit lui Pop.

Cum vor evolua proiectele comerciale și locuințele?

Piața de birouri ar urma să aibă o revenire neuniformă, fiind favorizate proiectele cu facilități moderne.

„Suntem cu cererea la nivelul din anul 2015 la birouri, dar stocul este mult mai mare decât atunci”, a explicat reprezentantul Colliers.

În zona de spații industriale și de logistică, oferta pentru închiriere rămâne subdimensionată raportată la consum. Pop a explicat că România are un consum per capita similar cu Polonia și Cehia, dar are stocul de spații industriale de 2-3 ori mai mic.

Pe partea rezidențială, consultanții Colliers se așteaptă la o creștere a prețurilor și în acest an dacă nu va apărea un eveniment economic major cu efecte negative.

„Pe zona de locuințe, trăim un moment economic în care lumea se îndreaptă spre această clasă de active. Prețurile de spații rezidențiale tind să devină relativ scumpe raportate la salarii”, a eplicat Pop.

Datele Colliers arată că locuințele din București se vând în medie cu 1.783 euro/mp, fiind al doilea cel mai mare preț la nivel regional. Doar Sofia are prețuri mai mici la 1.470 euro/mp, în timp ce Praga este cea mai scumpă capitală din Europa Centrală și de Est, cu un cost de 4.703 euro/mp.

În sectorul de retail ar urma să fie livrate proiecte noi cu o suprafață totală de 170.000 mp în afara Capitalei. Marile centre comerciale își vor reveni destul de repede și vom vedea atenție sporită acordată orașelor mici, conform lui Pop.

În segmentul terenurilor, volumul tranzacțiilor ar putea ajunge la valoarea de 800 de milioane de euro în 2022 pe fondul cererii crescute venite din partea dezvoltatorilor rezidențiali și retailerilor. Prețurile în locațiile cheie din orașe vor continua să crească, arată specialiștii Colliers.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA