Cererea pentru locuințe, creștere în București, scădere în orașe regionale

Ovidiu Posirca

, Real Market

Cererea pe piața rezidențială a marcat scăderi de 10% în restul țării, în timp ce pe piața din București volumul de tranzacții cu apartamente s-a majorat cu 11% în 2022 față de anul precedent, relevă o analiză a firmei de consultanță imobiliară Colliers România.

La nivel regional, cele mai importante scăderi de vânzări s-au înregistrat în Iași (-21%) și în Cluj-Napoca (-18%), unde și suprafața autorizată pentru noi proiecte rezidențiale a scăzut cu 7% și, respectiv, 6%, până la circa 520.000 de metri pătrați în Iași și circa 570.000 de metri pătrați în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară. În schimb, în Brașov, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, s-a înregistrat o creștere a suprafețelor autorizate de 9% față de 2021, la aproximativ 380.000 de metri pătrați.

În județul Ilfov, vânzările de apartamente au scăzut cu 5%, iar suprafața autorizată cu 7%, până la 1,3 milioane metri pătrați. Datele Colliers relevă că Bucureștiul împreună cu județul Ilfov au generat 37% dintre tranzacțiile cu apartamente din 2022 și 30% din suprafața autorizată în proiecte rezidențiale la nivel național.

În schimb, în piața rezidențială se observă o creștere a interesului pentru chirii pe măsură ce prețurile locuințelor au continuat să se majoreze.

„Deja nu mai vorbim la viitor despre dezvoltarea segmentului rezidențial destinat închirierii și trendul continuă. De altfel, avem discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București și am intermediat recent o tranzacție de teren pentru un astfel de proiect, potențialul de dezvoltare pentru acest sector ajungând la circa 5.000 de unități în Bucuresti, în următorii 2-3 ani”, a precizat Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Revenind la situația tranzacțiilor imobiliare, vânzările de apartamente din luna ianuarie 2023 au înregistrat o scădere semnificativă în marile orașe, cu excepția Capitalei. La nivel național, consultanții Colliers au observat că sunt cu 20% mai puține tranzacții, comparativ cu începutul anului trecut. Principalul motiv pentru scăderea cererii în rezidențial o reprezintă dobânzile în creștere pentru creditele ipotecare.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA