Criteriile ESG, tot mai proeminente în investițiile imobiliare

Dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai atenți la elementele de mediu, societate și guvernanță (ESG) în cadrul proiectelor, iar livrările de clădiri verzi sunt doar o componentă a accentuării principiilor de sustenabilitate. Atenția acordată eficienței energetice și emisiilor de carbon va deveni o prioritate pe fondul politicii Uniunii Europene, care dorește să devină neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050, ceea ce va influența și toate dezvoltările imobiliare noi.

Miza pentru sectorul imobiliar este semnificativă dacă analizăm statisticile oficiale. Astfel, clădirile generează 40% din consumul final de energie și produc aproximativ 35% din toate emisiile de carbon.

România, încă de la început, a fost o piață care a îmbrățișat certificările verzi mult mai mult decât alte piețe din regiune, spune Silviu Pop, head of research la agenția de consultanță imobiliară Colliers România.

Good to know

Clădirile generează 40% din consumul final de energie

„În prezent, aproape orice clădire de birouri (facem abstracție de cele mai mici, de tip boutique) trebuie să își ia o certificare verde pentru a fi măcar pe picior de egalitate cu concurența. Vedem o dorință tot mai mare și din partea celorlalte tipuri de dezvoltatori – de spații comerciale, de spații industriale, dar și de rezidențial”, a explicat Pop pentru Real Estate Magazine.

Din perspectiva ESG, pe lângă livrarea unor clădiri prietenoase cu mediul, dezvoltatorii trebuie să ia în considerare impactul proprietăților asupra comunității, acoperind aspecte precum diversitatea. Acest principiu este urmărit deja și în piața domestică, în special în cazul proiectelor mixte sau al celor comerciale care vin în întâmpinarea nevoilor comunităților locale. De exemplu, un dezvoltator care amenajează anumite căi rutiere, dezvoltă parcări sau spații verzi contribuie la îmbunătățirea locației în care se află proiectul.

esg copy 1024x576 - Criteriile ESG, tot mai proeminente în investițiile imobiliare 20191022 143228 copy 1024x768 - Criteriile ESG, tot mai proeminente în investițiile imobiliare

„Altfel, însăși creșterea nivelului de trai și de dezvoltare economică va duce la sporirea importanței criteriilor ESG pe piața imobiliară. Când nevoile primare ale oamenilor și ale firmelor sunt îndeplinite, crește și presiunea socială ca dezvoltările să îndeplinească anumite condiții; va fi o consecință normală a continuării convergenței României către standardele economice ale Europei de Vest”, a precizat reprezentantul Colliers România.

Jucătorii din industrie sunt tot mai conștienți de faptul că proprietatea imobiliară poate avea un impact social semnificativ. Acest lucru se poate realiza fie prin reabilitarea spațiilor publice (atribuind în mod indirect valoare imobilelor existente), locuințe accesibile, locuințe sociale și centre de îngrijire, fie printr-o investiție axată pe mediu asupra clădirilor noi precum clădirile verzi, potrivit experților firmei de servicii profesionale Deloitte.

În practică, cel mai mare obstacol pentru investitori îl va reprezenta nevoia de a schimba modelele tradiționale de dezvoltare pentru a se alinia mai bine cu nevoile comunităților locale.

O expresie a impactului ESG în infrastructura urbană o reprezintă orașele smart, unde pot fi implementate tehnologii inovatoare.

Majoritatea acestor metode sunt concepute în prezent pentru a permite principiilor ESG să acopere viața unui oraș pe partea de active, servicii și resurse comunitare, inclusiv transporturi mai eficiente și ecologice, rețele de comunicații îmbunătățite, optimizarea consumului de energie, alimentarea cu apă, detectarea criminalității și gestionarea deșeurilor.

Investiții de sute de miliarde de euro în economia sustenabilă

Investițiile sustenabile în sectorul imobiliar se înscriu într-un efort major de decarbonizare a statelor europene.

Pentru a îndeplini ținta de a limita încălzirea globală cu mult sub 2 grade Celsius, dacă e posibil la 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelul pre-industrial, vor trebui investite între 180 și 270 de miliarde de euro în fiecare an în creșterea sustenabilă a UE, potrivit unui raport al firmei de servicii profesionale PwC.

iStock 607887042 mREITs copy 1024x576 - Criteriile ESG, tot mai proeminente în investițiile imobiliare

În piața imobiliară există deja un consens că ESG va deveni un nou standard de piață pe termen scurt și mediu datorită reglementărilor, conducând la schimbări fundamentale în piața de management al activelor.

Good to know

Investițiile anuale în sustenabilitatea UE pot ajunge la 270 de miliarde de euro

La nivelul UE, investițiile durabile și Pactul verde european se implementează pe baza Regulamentului privind taxonomia. Aceste reglementări stabilesc șase obiective în privința mediului, printre care se numără limitarea încălzirii globale, tranziția către economia circulară și prevenirea poluării.

Experții europeni susțin că pachetul de reglementări va ajuta investitorii și companiile să aibă un impact limitat asupra mediului înconjurător, în timp ce proiectele de dezvoltare vor fi orientate către zonele în care este nevoie mare.

PNRR va susține proiectele de eficiență energetică a clădirilor

România are o agendă pentru îmbunătățirea performanței stocului imobiliar prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care are un buget total de peste 29 de miliarde de euro.

Țara noastră și-a propus să modifice programul de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe. Astfel, va fi mărit obiectivul renovărilor energetice la economii de energie primară de cel puțin 30% și de până la 60% pentru clădirile rezidențiale.

ESG Compressor 2 copy 1024x683 - Criteriile ESG, tot mai proeminente în investițiile imobiliare

Va fi lansat un nou cadru de reglementare privind clădirile cu consum de energie aproape zero (nZEB) și platformele de modelare informatică a clădirilor (BIM).

Autoritățile notează în PNRR că, până la 31 martie 2022, se va institui o schemă națională de sprijin pentru renovarea ce vizează asigurarea eficienței energetice și renovarea integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) a clădirilor rezidențiale multifamiliale. O schemă similară va fi implementată și pentru modernizarea clădirilor publice, alături de un program de îmbunătățire a clădirilor istorice din perspectiva eficienței energetice.

Obiectivele de mediu ale UE*

  • Combaterea schimbărilor climatice
  • Adaptarea la schimbări climatice
  • Utilizarea sustenabilă și protecția apei și resurselor marine
  • Tranziția către o economie circulară
  • Prevenirea și controlul poluării
  • Protecția și restaurarea biodiversității și ecosistemelor

*Regulament privind taxonomia

În piață sunt deja dezvoltatori rezidențiali angrenați în proiecte cu locuințe care respectă standardele nZEB. Printre investițiile în sustenabilitatea unui ansamblu rezidențial putem găsi panourile solare, stațiile de încărcare pentru mașini electrice și sistemul de încălzire bazat pe centrala de bloc.

Legat de costuri, de exemplu, un sistem de încălzire-răcire cu pompă de căldură, cu tot cu montaj, foraje, poate ajunge și la 200.000 de euro investiție pentru un bloc, potrivit datelor din piață. Clădirea trebuie să fie izolată foarte bine pentru a menține temperatura din interior la un nivel care asigură confortul.

Astfel, este nevoie de izolație de ultimă generație cu spumă poliuretanică, tâmplărie cu un coeficient ridicat de izolare, termoizolare și hidroizolație mai bună a teraselor, ceea ce va crește costurile de dezvoltare. Totuși, rezidenții vor avea cheltuieli lunare mai mici cu întreținerea locuinței și vor avea un avantaj competitiv în cazul în care vor dori să vândă proprietatea.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr. 40.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA