Noi reglementări pentru performanța energetică a clădirilor

Noi reglementări tehnice privind metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor vor intra în vigoare începând cu luna februarie, ceea ce va aduce piața construcțiilor din România în linie cu politicile europene de sustenabilitate.

Astfel, în Monitorul Oficial s-a publicat „Metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor, indicativ Mc 001-2022”.

Stabilirea cerințelor minime de performanță pentru clădirile existente și clădirile noi cu consum de energie aproape zero (nZEB) este una dintre cerințele reglementate de noul regulamentul Mc 001.

Perioada de tranziție la noile criterii menționată în Monitorul Oficial este de 180 zile. În acest interval de timp, proiectanții, precum și investitorii pot studia valorile minime de eficiență energetică revizuite și pot ajusta în mod corespunzător fazele de proiectare aflate în derulare, pentru a actualiza conceptul de eficiență energetică, potrivit unui comunicat al BuildGreen, firmă de consultanță în materie de sustenabilitate.

„Standardele nZEB sunt astăzi un pas esențial pentru dezvoltarea imobiliară în mod sustenabil, mai ales acum, când performanța energetică și soluțiile bazate pe energie regenerabilă, neutralizarea amprentei de carbon și atingerea target-urilor impuse de Comisia Europeană reprezintă o prioritate la nivel global”, susține Răzvan Nica, managing director al BuildGreen.

În prezent, calculul performanței energetice a clădirilor (existente sau dezvoltări noi) se realizează raportat la standardele nZEB impuse de Comisia Europeană și presupune analiza tuturor aspectelor din procesul de construire și operare a clădirii ce includ materialele și tehnologiile capabile să asigure eficiența energetică și minimizarea emisiilor de carbon.

Noua reglementare vine în contextul în care Uniunea Europeană vizează tranziția către clădiri cu emisii zero (ZEB) până în 2030.

„Metodologia aprobată reprezintă doar începutul unei noi ere în domeniul construcțiilor durabile. Neutralitatea carbonului și energia regenerabilă sunt principalele preocupări de astăzi la nivel global, iar instrumentele exacte pentru monitorizarea și atingerea standardelor nZEB au fost de mult așteptate”, potrivit lui Răzvan Nica.

Cerința ZEB ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2030 tuturor clădirilor noi și de la 1 ianuarie 2027 tuturor clădirilor noi ocupate sau deținute de autoritățile publice. În timp ce propunerea se concentrează pe reducerea emisiilor operaționale de gaze cu efect de seră, definiția ZEB include în continuare calculul ciclului de viață al potențialului de încălzire globală (GWP) și dezvăluirea acestuia prin certificatul de performanță energetică al clădirii. Această cerință ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2027 pentru toate clădirile noi cu o suprafață utilă mai mare de 2000 mp. și de la 1 ianuarie 2030 pentru toate clădirile noi.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA