Eficiență și sustenabilitate în noile proiecte imobiliare din România

Plecând de la necesitatea absolută de reducere a emisiilor de carbon din mediul construit, dezvoltarea sustenabilă devine un obiectiv-cheie în strategiile companiilor imobiliare, clădirile eficiente energetic trecând de la statutul de excepție la normă și în real estate-ul românesc.

După ce, în anul 2021, România a fost plasată pe locul 3 în regiune în funcție de numărul de proiecte imobiliare sustenabile, potrivit unui raport realizat de BuildGreen, se așteaptă ca acest an să prezinte un record în ceea ce privește numărul certificărilor verzi pentru noile proiecte imobiliare.

Dacă toate proiectele noi de birouri din România sunt dezvoltate deja conform principiilor sustenabilității, acestea se extind și în segmentul rezidențial și al clădirilor publice. Dincolo de atingerea obiectivelor impuse de UE în domeniul energetic, proiectele rezidențiale nou construite respectă principiile eficienței energetice și sustenabilității. La un consum de energie redus aproape la jumătate față de locuințele tradiționale, în contextul actual al crizei energetice, aceste locuințe sunt la mare căutare.

Cele mai multe proiecte rezidențiale verzi se află în București, Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași. Printre proiectele din București certificate de RoGBC se numără Amber Gardens, One Herăstrău Park și One Mircea Eliade, în vreme ce Luxuria Domenii Residence din Capitală și Vox Vertical Village din Timișoara sunt certificate BREEAM, dovedind astfel o îmbunătățire a bunăstării rezidenților și contribuind în același timp la protejarea resurselor naturale.

 

Good to know

Standardul nZEB confirmă că o clădire utilizează o cantitate mare de energie regenerabilă

 

Luxuria Residence este primul proiect rezidențial din București construit la standarde BREEAM Excellent, ceea ce presupune un impact redus asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie, și un impact major în îmbunătățirea calității locuirii.

Apartamentele din noile blocuri din Greenfield Băneasa vor beneficia de utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile, solară și geotermală, prin folosirea pompelor geotermale și a panourilor fotovoltaice, acoperișuri și fațade verzi, sisteme pentru gestionarea eficientă și durabilă a apei și soluții de transport cu emisii reduse.

Clădirilor noi dezvoltate începând cu 2021 li se aplică și standardul nZEB, ceea ce înseamnă o clădire care utilizează o cantitate mică de combustibili fosili și o cantitate mare de energie regenerabilă.

1652695449597 copy 1024x684 - Eficiență și sustenabilitate în noile proiecte imobiliare din România

Cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România au anunțat deja pentru viitorul apropiat numeroase alte proiecte sustenabile. One United Properties este unul dintre cei mai implicați investitori și dezvoltatori imobiliari în realizarea de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din București. „Sustenabilitatea nu se întâmplă peste noapte; ea a fost întotdeauna la baza viziunii One United Properties. De-a lungul anilor am excelat în dezvoltarea clădirilor verzi de top din România. Odată cu aderarea la UN Global Compact, suntem pregătiți să ne angajăm și mai ferm în susținerea standardelor de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG)”, se arată pe site-ul companiei.

GTC România, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe plan local, cu un portofoliu format din proiectul de birouri City Gate din București, două ansambluri rezidențiale – FeliCity și Rose Garden, ambele în București, și trei centre comerciale sub brandul Galleria – în Arad, Buzău și Piatra Neamț, a anunțat că și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 62% în România, potrivit raportului ESG publicat recent de Grup. De asemenea, raportul subliniază faptul că 88% din portofoliul companiei are certificările de mediu și marchează succesul euro-obligațiunilor verzi ale GTC Group în 2021. GTC și-a luat un angajament de lungă durată de a construi proprietăți care au ca scop central experiența oamenilor și protecția mediului, pe toate piețele sale din Europa Centrală și de Est, echipate cu cele mai noi soluții care îndeplinesc cerințele stricte ale industriei. Toate birourile companiei din România sunt alimentate cu energie verde. În 2021, GTC a obținut și a reînnoit certificate verzi pentru 18 clădiri, iar în 2022, acestora li s-au adăugat alte 12. În prezent, 88% din portofoliul GTC, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de euro, deține certificate de mediu, în timp ce toate celelalte clădiri sunt în curs de certificare.

vox vertical village exterior 01 copy 1024x538 - Eficiență și sustenabilitate în noile proiecte imobiliare din România

IMPACT Developer & Contractor SA își propune ca proiectul său dezvoltat în Iași, Greenfield Copou, cu o valoare estimată la 163,6 milioane de euro, să devină cel mai mare proiect rezidențial sustenabil din zona Moldovei, respectând criteriile de sustenabilitate BREEAM Excellent și standardele în construcții nZEB.

La începutul lunii septembrie, Prime Kapital, dezvoltator, investitor și operator real estate integrat, a anunțat începerea lucrărilor pentru peste 20.000 de metri pătrați de birouri clasa A, cu certificare BREEAM Outstanding, parte a proiectului de regenerare urbană Silk District, din Iași. Prime Kapital împreună cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți sustenabile cu o prezență puternică în Europa Centrală și de Est, vor să investească aproape 2 miliarde de euro în proiecte de retail, dezvoltări de birouri și proiecte rezidențiale cu o suprafață totală de 1,5 milioane de metri pătrați în mai multe orașe din România.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.45.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA