Piața rezidențială din Emirate: Între supraofertă și efectul Covid-19

Cu puțin înainte de începutul pandemiei, piețele imobiliare din Dubai și Abu Dhabi se aflau într-un excedent al ofertei de apartamente și spații de închiriat, ceea ce deja crea contextul pentru o ajustare a prețurilor din sectorul imobiliar, atât pentru segmentul rezidențial, cât și pentru cel de birouri.

Potrivit unui raport al Deloitte, prețurile medii de vânzare pentru proprietățile rezidențiale din Dubai au scăzut cu aproximativ 7% între T3 2018 și T3 2019. Chiriile medii au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 9% în aceeași perioadă, deoarece prețul mediu (pe metru pătrat util) al apartamentelor s-a diminuat de la 1.178 de dirhami în 2018 la 1.090 de dirhami în septembrie 2019. Între timp, în Abu Dhabi s-a înregistrat o scădere medie de 8,7% pe o perioadă de 12 luni, chiriile vilelor scăzând cu 8,4%.

Dubai 2 1024x536 - Piața rezidențială din Emirate: Între supraofertă și efectul Covid-19

Pentru anul 2021, conform unei analize Knight Frank, un total de 6.000 de unități rezidențiale sunt programate pentru a fi finalizate, ceea ce s-ar traduce prin cel mai mare număr de unități noi, din anul 2008 încoace. Mai mult, o analiză realizată de către Moody’s arată că efectele pandemiei au încetinit și mai mult vânzările de case, iar prețurile de închiriere au scăzut și ele, într-o piață imobiliară care încă suferea de dezechilibre persistente. Potrivit firmei imobiliare și de gestionare a investițiilor JLL, piața imobiliară din Emiratele Arabe Unite a continuat să fie prietenoasă cu chiriașii în T3 2020. Sectorul rezidențial a înregistrat o creștere a activității de construcții, cu aproximativ 12.000 de unități predate în Dubai și 600 de unități livrate în Abu Dhabi.

Reprezentanții companiei JLL se așteaptă ca dezvoltatorii să ofere în continuare o serie de stimulente și subvenții, cum ar fi scutiri de taxe, reduceri de prețuri, facilități de închiriere a proprietăților, precum și parteneriate cu bănci pentru a atrage noi investitori și clienți finali care doresc să profite de prețurile mai mici.

Dubai 3 1024x768 - Piața rezidențială din Emirate: Între supraofertă și efectul Covid-19

 

În Emiratele Arabe Unite, proprietarii de case au devenit mai optimiști în ceea ce privește perspectivele imobilelor rezidențiale pentru anul în curs, conform unui sondaj efectuat la nivelul Peninsulei Arabice. La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, 50% dintre proprietarii de case care au răspuns la sondaj au raportat că se așteaptă ca prețurile locuințelor să fie stabile sau să crească pe parcursul anului 2021, iar 33% dintre respondenți și-au exprimat convingerea că prețurile locuințelor vor crește în 2021, cu 11% mai mult decât procentul înregistrat cu un an înainte. Volumul tranzacțiilor a scăzut cu 16 puncte procentuale în  septembrie 2020 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019. Cererea pentru proprietățile de pe piața secundară a depășit volumul tranzacțiilor pentru unitățile neplanificate, în timp ce tranzacțiile în numerar continuă să domine, reprezentând 74% din totalul tranzacțiilor. Între timp, dezvoltatorii oferă reduceri, scutiri de taxe și stimulente de închiriere – ca o încercare de a atrage noi cumpărători.

Tendințe post-pandemie

În vremurile imprevizibile ale crizei COVID-19, au fost împărtășite atât perspective optimiste, cât și pesimiste cu privire la modul în care pandemia va modela industria imobiliară din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, ambele tipuri de proiecții au afirmat că modernitatea și incluzivitatea vor face parte din noua tendință a sectorului imobiliar din statul peninsular. Mai ales odată cu criza cauzată de excesul de ofertă, dezvoltatorii imobiliari din Emiratele Arabe Unite ar trebui să ia în calcul câteva aspecte importante. Cel mai probabil, cumpărătorii vor acorda prioritate dezvoltărilor cu utilizare mixtă atunci când se vor gândi să închirieze sau să cumpere un apartament. De asemenea, locuitorii sunt acum mai predispuși să aleagă un apartament într-o zonă unde există o combinație de facilități comerciale și educaționale, pentru a evita traficul din zonele aglomerate. Pe lângă acest fapt, se așteaptă ca potențialii cumpărători să își reconsidere gusturile atunci când vine vorba de închirierea sau cumpărarea unui apartament. Pandemia a forțat mulți oameni să lucreze de acasă, ceea ce a adus și câteva schimbări în preferințele cumpărătorilor. Spre exemplu, tot mai multe persoane ar alege acum case izolate fonic sau care includ un spațiu pentru exerciții fizice.

Dubai 1 - Piața rezidențială din Emirate: Între supraofertă și efectul Covid-19

În privința spațiilor de birouri, compania imobiliară CBRE punctează că acestea trebuie să respecte în prezent un minimum de 20% pentru admisia de aer proaspăt, în timp ce unele aleg să depășească această cerință urcând până la 30%. În contextul actual, se preconizează revizuirea acestui procent minim de către proprietarii și administratorii de astfel de spații, în condițiile în care tot mai multe companii își vor îndrepta în mod clar preferința spre birouri cu o bună ventilație și calitate a aerului din interior.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.37.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA