Casa familiei Clinton din Washington, D.C. – o simfonie de culori într-o oază de verdeaţă

Diana Nita

, Real VIP

Situată lângă Embassy Row, reședința neogeorgiană a familiei Clinton – proiectată împreună cu colaboratoarea de lungă durată a familiei, Rosemarie Howe – este definiția unui refugiu care are toate ingredientele unui cămin primitor sau, după caz, ale unui spaţiu potrivit unor întâlniri formale.

Hillary Clinton a mărturisit că pitoreasca construcție de pe strada Whitehaven din cartierul elegant Massachusetts Avenue din Washington, D.C. i-a atras atenția de la început, în timpul căutărilor pentru o casă în care să locuiască pe perioada sesiunii Senatului din timpul anului, după ce a fost aleasă senator, în anul 2000. Supranumită „Whitehaven”, după numele străzii pe care se află, locuința a impresionat-o pe fosta primă-doamnă a Statelor Unite mai ales prin amplasarea sa în preajma unor grădini deosebite, care i-au adus aminte de New York sau Londra, casa însăși dispunând de o astfel de oază verde care îi conferă un aspect proaspăt și atrăgător.

„Am urcat la etajul al treilea și am privit copacii – în spatele ambasadei britanice – și m-am simțit ca și cum aș fi fost în Londra sau New York. Grădinile au fost cele mai uimitoare pe care le-am văzut pe parcursul turului meu imobiliar”, povestește ea.

Casa a fost renovată şi amenajată pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală

Totuși, viitoarea locuință a soților Clinton – o casă neogeorgiană din cărămidă roșie, de 511 metri pătrați, care a fost construită în 1951 – a avut nevoie de renovări de amploare. Designerul care a preluat această sarcină a avut ca obiectiv să mărească aportul de lumină naturală în interior și să creeze mai mult spațiu pentru odihnă și relaxare. Astfel, pe parcursul a trei ani, din 2003 până în 2006, au fost făcute aranjamente care au dus la rezultatul scontat, dar și pentru a permite accesul din toate încăperile casei înspre frumoasa grădină din spate, locul preferat al fostei prime-doamne.

190530164053 hillary clinton architectural digest no watermark copy - Casa familiei Clinton din Washington, D.C. – o simfonie de culori într-o oază de verdeaţă

Piesa de rezistență a proprietății este zona de living în care soarele pătrunde cu generozitate și care se extinde în afara suprafeței originale a construcției. Lucrările suplimentare de la parter au permis crearea unui spațiu mai primitor, iar modificările de la etaj au dus la spații mai mari și mai confortabile pentru familie, în condițiile în care camerele de baie erau inițial amenajate la nivelul anilor ’50, în timp ce bucătăria era funcțională, dar și foarte învechită. În plus, mobilierul casei a fost ales după gustul fostului secretar de stat, clasic, cu discrete tușe moderne, însă completat cu nenumărate suveniruri și opere de artă ale cuplului.

O parte din renovări s-au axat pe amenajarea unui solariu de dimensiuni generoase, care a fost adăugat la amprenta originală a casei. Este un loc în care doamna Clinton se întâlnește cu oamenii, meditează, citește sau pur și simplu doarme după-amiaza. Două scaune de catifea cu tapițerie model tigru și un covor antic Serapi fac parte dintr-o armonie mai largă de culori în tonuri calde de roșu și caramel, care este menită să creeze o atmosferă primitoare și confortabilă. Pe masa de la fereastră stau amintiri care includ o fotografie personalizată a regelui Hussein și a reginei Noor a Iordaniei, precum și un ceainic Ardmore Ceramics dăruit de Nelson Mandela.

Piscina este folosită de apropiaţi chiar şi în lipsa proprietarilor

De altfel, până nu demult, grădina a fost spațiul în care familia Clinton a găzduit nenumărate evenimente cu mulți oameni, un loc ideal pentru relaxare și pentru întâlniri mai mult sau mai puțin formale. În acest sens, piscina generoasă, care a fost complet renovată, a jucat un rol principal. Nu doar doamna Clinton, o înotătoare consecventă, profită din plin de ea, ci și prieteni de familie cu copii, care au cale liberă să se bucure de bălăceală chiar și atunci când proprietarii nu sunt acasă.

Hillary Int 8 result copy - Casa familiei Clinton din Washington, D.C. – o simfonie de culori într-o oază de verdeaţă

În spatele piscinei se află o construcție a cărei destinație a fost inițial aceea de locuință pentru mama doamnei Clinton, Dorothy Rodham. În cele din urmă, aceasta a decis să se stabilească într-un dormitor din clădirea principală. Felinarul de la intrarea sa etalează un design semnat de firma The Urban Electric Company din Carolina de Sud.

Hillary Clinton a participat activ la amenajarea casei

Nu este o surpriză că decorarea spațiului s-a făcut în familie, doamnele casei punându-şi amprenta asupra amenajărilor în cele mai mici detalii. Mama doamnei Clinton, Dorothy Rodham, a colaborat cu fiica ei la selectarea majorității pieselor de mobilier și a ales culorile și modelele potrivite. Această activitate a fost benefică pentru senatorul Clinton, la acea vreme, în ciuda programului extrem de încărcat și de solicitant. Aceasta și-a făcut timp pentru a participa la toate etapele proiectului de amenajare a casei, studiind eșantioane de culori, mostre de țesături sau poze cu mobilier, în pauzele de la munca din Senat.

Hillary Port 103 result copy - Casa familiei Clinton din Washington, D.C. – o simfonie de culori într-o oază de verdeaţă

Și, deși casa lor din New York rămâne reședința principală a Clintonilor, ei continuă să se bucure de pitorescul refugiu din Washington, D.C. de aproape două decenii, acesta fiind un loc de suflet pentru doamna Clinton.

Între amintirile adunate de-a lungul deceniilor de soții Clinton este și o pictură de mari dimensiuni semnată de James Nares, care decorează solariul. Cu toate acestea, decorațiunile locuinței nu au nimic ostentativ, și nici pretențios, ci doar mult bun-gust, stăpâna casei admițând că vrea ca oamenii care îi trec pragul să nu fie intimidați, ci doar să se simtă în largul lor.

Vizitatorii casei lui Bill și Hillary Clinton din Washington, D.C. sunt invitați să semneze într-o carte de oaspeți ce se află deasupra unei mese decorate cu dantelă care a fost proiectată de mama doamnei Clinton pe vremea când locuia încă în Little Rock, Arkansas. Piesa de mobilier are finisaje de marmură falsă și s-a încadrat exemplar în locuința din Washington atunci când doamna Rodham s-a mutat cu fiica ei. Casa scării care duce la etajul casei este decorată cu fotografii mari, portrete ale președintelui, ale soției și ale fiicei lor, Chelsea. Camera de zi și holul de la intrare sunt zugrăvite în culoarea preferată a doamnei Clinton: galben pal. Aplicele italiene din lemn, de la începutul secolului al XIX-lea, flanchează una dintre cele trei picturi pe care Clintonii le-au cumpărat pe când se aflau în Hanoi, Vietnam. O privire în bucătăria casei dezvăluie scaunele de bar care sunt orientate spre o fereastră cu vedere la verdele grădinii. Iniţial, aici fusese o fereastră mai mică, dar familia şi-a dorit o fereastră mare pentru a aduce mai multă lumină înăuntru și a oglindi senzaţia de baie de lumină a solariului. Plăci de sticlă în diferite nuanțe de corai și roșu au fost aranjate în mod poantilist pe profilul antistrop.

Sufrageria casei, decorată formal şi eficient, a fost martora multor întâlniri importante, cine oficiale sau petreceri de cocktail. Printre altele, în calitate de secretar de stat, doamna Clinton i-a avut invitaţi la cină pe reprezentanţii statelor membre ale grupului G8. Mai recent, povestește fosta primă-doamnă, celor doi nepoți le place să se joace în această cameră şi să alerge de la un capăt la altul până la ieşirea care dă în curtea din spate. Pereţii camerei, zugrăviţi mai întâi în nuanţa Blue Lagoon, au căpătat mai apoi o tentă patinată, pentru a pune mai bine în valoare tabloul reprezentând natură moartă pe care mama și fratele doamnei Clinton l-au cumpărat în timpul unei călătorii la Moscova, în urmă cu câțiva ani, precum și covorul cu model Kent Willy achiziţionat dintr-un atelier azer. Dorind ca oaspeții să se simtă confortabil la masa ei din sufragerie, doamna Clinton a decis să acopere podeaua cu un covor colorat, în nuanţe vibrante și, în cele din urmă, care să nu trădeze dacă cineva a vărsat ceva pe jos.

Fosta primă-doamnă a Statelor Unite este o admiratoare a picturilor lui Pierce Brosnan

Un tablou pictat de actorul Pierce Brosnan tronează deasupra unei sculpturi Chihuly în colțul sufrageriei din vila Clinton. De fapt, cuplul deține două lucrări aparţinând starului de cinema, doamna Clinton fiind încântată de aerul gauguinian pe care îl emană acestea şi despre care spune că îi dau o stare de bine. Mica colecţie de lucrări Brosnan a familiei Clinton ar putea avea o valoare considerabilă, în condiţiile în care una dintre picturile actorului, cea reprezentându-l pe Bob Dylan, a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 1,4 milioane de dolari, bani pe care acesta i-a donat în scopuri caritabile.

O anticameră aflată în fața bucătăriei este folosită mai ales pentru întâlniri informale. De asemenea, funcționează ca zonă destinată personalului casei și celui de securitate care îi însoțeşte adesea pe demnitarii aflaţi în vizită la familia Clinton. Spațiul are un mic birou pe care doamna Rodham îl folosea pentru corespondență și pentru plata facturilor. Aici, pereţii sunt zugrăviţi în roșu, ceva între corai și o tentă subtilă de albastru. Pictura de deasupra fotoliului de două persoane este a artistei Barbara Ryan din statul Virginia, un tablou achiziţionat de doamna Clinton în urmă cu mai mulți ani, la vederea căruia cineva a remarcat că profilul conturat de nor sau de fumul din spate seamănă cu cel al lui Bill Clinton. Însă soţia preşedintelui admite cu umor că nu acesta a fost motivul pentru care l-a cumpărat.

 

Camera de relaxare a cuplului, de la etajul vilei, este decorată cu un tapet în culori vesele China Seas, din nou o preferinţă a lui Hillary Clinton. Aici preferă familia să se retragă pentru a se adânci în lectură și pentru a se uita la televizor. Tabloul de pe unul dintre pereţi a fost adus de la Camp David, iar trei portrete ale fiicei, Chelsea, fotografiată de Brigitte Lacombe, decorează un alt perete. Pe raft sunt lucrările a două artiste din Arkansas: o farfurie de Sarah Noebels Mcmichael și o mică sculptură înfăţişând o femeie şezând, de Jane F. Hankins.

Iazul cu crapi koi, o caracteristică originală a locului, a fost locul preferat al mamei fostului secretar de stat. Pe cât de pitoresc, iazul a atras şi o mulţime de „vizitatori” nedoriţi, cum ar fi ratoni uriași care dădeau târcoale peștelui din iaz sau cerbi cu coarne enorme rătăciţi din parcul Rock Creek aflat în apropiere.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.33.

MACHETA - austrotherme

Leave a Reply