Regenerare urbană prin proiecte rezidențiale de lux, în centrul Capitalei

Zona centrală a Capitalei este, în continuare, una dintre cele mai dorite, aflându-se în topul preferințelor bucureștenilor. Străduțele cochete din apropierea parcurilor Cișmigiu, Ioanid sau Grădina Icoanei, ce respiră aerul Micului Paris, pline de verdeață și cu o arhitectură ce te duce cu gândul la un București al aristocrației interbelice, alături de imobilele colective de locuințe, Art Deco, ce au apărut mai târziu, odată cu modernismul, caracterizează zona din inima orașului.

De-abia acum, la 30 de ani de la căderea regimului comunist, această zonă începe să-și recapete din strălucirea de odinioară. Programele municipale ce presupun reabilitarea și consolidarea clădirilor sunt încă insuficiente pentru a aduce zona centrală, într-un timp rezonabil, la standardul pe care cu toții ni l-am dori. În acest context, numeroși investitori privați au speculat potențialul de dezvoltare al acestei părți a orașului.

3 min copy 785x1024 - Regenerare urbană prin proiecte rezidențiale de lux, în centrul Capitalei

Pe lângă proiectele rezidențiale ce au adus în peisajul arhitectural al centrului Capitalei imobile noi, cu design modern, o altă categorie de dezvoltatori imobiliari a început dezvoltarea de proiecte rezidențiale ce integrează construcții vechi, prin reabilitare și reconversie.

Unul dintre aceste proiecte rezidențiale inedite este Maison Dumbrava, situat pe strada Dumbrava Roșie, în inima Bucureștiului. Printre vile interbelice impozante și la câțiva pași de Piața Spaniei, Parcul Ioanid, Parcul Grădina Icoanei, Bulevardul Dacia și Piața Romană, proiectul rezidențial exclusivist integrează și reabilitează o fostă locuință unifamilială, care a fost utilizată în timpul perioadei comuniste ca unitate de producție farmaceutică, iar apoi a căzut, din anul 1995 până în anul 2014, în paragină. Lansat în vara anului trecut, de către compania de consultanță imobiliară Imoteca, acesta este ultimul dintre proiectele imobiliare ale MAD Projects.

Imobilul cuprinde 16 apartamente cu trei sau patru camere și este conceput pentru piața de lux. Maison Dumbrava are patru etaje, cu apartamente ce se remarcă prin caracteristici unice, precum înălțimea tavanelor, de până la patru metri, ferestre și uși „floor-to-ceiling” la terase, sisteme de climatizare integrate în tavane, servicii de concierge, parcare subterană și izolații fonice totale ale tavanelor și pereților, îmbinând un concept modern, minimalist, cu eleganța clădirii și specificul zonei. Rafaela Nebreda Vilallonga, managing partner al Imoteca, a precizat, la lansarea proiectului: „Ca un element de noutate, faţă de anii trecuţi, anul acesta sunt din ce în ce mai multe proiecte în lucru care presupun transformarea sau restaurarea unor clădiri cu personalitate arhitecturală în clădiri de apartamente de lux. Acest trend este benefic atât pentru prezervarea unei coerenţe arhitecturale în centrul şi nordul oraşului, cât şi prin provocările pe care le propune arhitecţilor şi dezvoltatorilor, ducând astfel la un nivel nou ideea de dezvoltare imobiliară upper quarter”.

Tot într-o zonă centrală, în apropiere de Piața Unirii, situat pe strada Ion Filibiliu, proiectul rezidențial Carmen Sylva Royal Class Apartments a fost lansat anul trecut de către compania imobiliară The Concept, în cadrul galei anuale Real Estate Magazine. Acest proiect rezidențial presupune, ca și în cazul Maison Dumbrava, reabilitarea și conversia unei clădiri istorice (denumită Elisabetheu). Conform site-ului proiectului, „complexul îmbină astfel luxul modern și contemporan cu istoria unui edificiu inaugurat în anul 1906 sub numele de Elisabetheu, chiar de regina Elisabeta a României, pseudonim literar Carmen Sylva, de unde şi denumirea proiectului”.

Construcția a început în luna august a anului 2018 și va fi finalizată la sfârşitul acestui an. Componenta rezidențială va cuprinde 66 de apartamente, de tip studio, cu două, trei și patru camere, iar penthouse-urile vor avea, fiecare, piscină proprie. Carmen Sylva Royal Class Apartments vizează segmentul de locuințe de lux din Capitală, fiind investiția tot a unui dezvoltator autohton, 3Z Residence. „Ansamblul este unul cu adevărat special, de aceea suntem foarte recunoscători că ne vom ocupa de vânzările acestuia în mod exclusiv. Și pentru că numărul de apartamente este unul restrâns, ne dorim ca viitoarea comunitate să aprecieze în mod real proprietățile Carmen Sylva Royal Class Apartments. Accesul la o întâlnire de prezentare a proiectului se face pe bază de invitație”, spune Daniel Tudor, CEO & founder al The Concept Group.

52024760997241898ccccf7cfca893c4 copy 1024x597 - Regenerare urbană prin proiecte rezidențiale de lux, în centrul Capitalei

Intrați recent pe piața românească, israelienii de la Hagag au achiziționat de curând Palatul Știrbei, de pe Calea Victoriei, pe care urmează să îl reabiliteze și integreze într-un complex de birouri, împreună cu fostul sediu al Petrom, din imediata vecinătate. Tot pe Calea Victoriei, aceștia au început lucrările la proiectul rezidențial H Victoriei 139. Cu un regim de înălțime P+8E și o suprafață totală construită de 3.200 de metri pătrați, imobilul va cuprinde spații comerciale și 40 de apartamente de lux. Autorizația pentru începerea lucrărilor a fost eliberată la începutul acestui an, urmând ca până la sfârșitul anului viitor, lucrările să fie deja finalizate. Un aspect relevant este că proiectul implică și consolidarea clădirii, care, în acest moment, este încadrată în clasa întâi de risc seismic.

„Deși nu este prima de acest tip și, cu siguranță, nu va fi nici ultima, H Victoriei 139 este o provocare. Renovarea și consolidarea unei clădiri vechi presupune deseori un drum mult mai anevoios decât dezvoltarea unui proiect nou de la stadiul zero. Vorbim însă despre o construcție care face parte din trecutul tangibil al unei comunități, iar H Victoriei 139 este gândit și proiectat în așa manieră încât să păstreze identitatea culturală a uneia dintre cele mai fascinante epoci bucureștene. Fațada edificiului va păstra arhitectura originală, iar structura de rezistență a clădirii va fi consolidată în întregime, eliminând vulnerabilitățile existente. Totodată, imobilul va afișa un lobby impresionant și spații comerciale stradale atent proiectate de către partenerii noștri de la biroul de arhitectură Răzvan Bârsan + Partners”, a declarat, referitor la proiectul rezidențial, Yitzhak Hagag, chairman & board controller al Hagag Group.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply