Modificările regimului TVA redus pentru locuințe: potențial de creștere pentru investitori

Segmentul românilor care cumpără locuințe în scop investițional ar putea crește în perioada următoare, după intrarea în vigoare a modificărilor la regimul TVA redus la începutul acestui an.

Cele două modificări-cheie din Codul Fiscal privind cota de TVA de 5% prevăd eliminarea limitei de teren pe care este construită locuința (până acum era 250 de metri pătrați) și acordă posibilitatea ca o persoană fizică să achiziționeze mai mult de o locuință cu TVA de 5%.

Randament ridicat la achiziția unei locuințe pentru închiriere

Datele din piață arată că 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 de metri pătrați și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 de lei, potrivit reprezentanților firmei de servicii profesionale EY România. Legislația în vigoare prevede că TVA-ul de 5% se aplică doar pentru cumpărarea unei locuințe cu o valoare sub 450.000 de lei, adică aproape 95.000 de euro.

Good to know

84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 de metri pătrați

 

Lucian Vitelaru EY Romania 300x283 - Modificările regimului TVA redus pentru locuințe: potențial de creștere pentru investitori„La un apartament cu două camere de 70.000 de euro preț net, diferența care rezultă din TVA 19% versus TVA 5% este de aproape 10.000 de euro. Astfel, este pertinent să considerăm că această diferență va permite unor persoane care anterior nu se calificau pentru o astfel de achiziție să facă această investiție. Nu credem, însă, că numărul acestui tip de investitori va crește proporțional cu reducerea costului investiției. Vom avea și cazuri de mici investitori care s-ar fi calificat oricum pentru o achiziție și care se vor orienta către apartamente mai mari, sau situate în zone mai bune, sau mai bine dotate/mobilate etc., care să permită monetizarea acestei diferențe de TVA într-o chirie mai mare. Și vom avea, desigur, mici investitori care vor direcționa această diferență către consum”, au declarat, pentru Real Estate Magazine, Lucian Vițelaru, head of real estate practice și Dan Fleșariu, head of real estate transactions la EY România.

DanFlesariu EYRomania 300x200 - Modificările regimului TVA redus pentru locuințe: potențial de creștere pentru investitori

Modificarea la regimul TVA a survenit simultan cu normele Băncii Naționale a României (BNR) care prevăd scăderea gradului de îndatorare. Reprezentanții EY România sugerează că, în ansamblu, efectele reglementărilor privind creditarea ar putea fi ponderate prin ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare.

În cazul apartamentelor, nu este clar cât de utilă va fi eliminarea prevederii care restricționa limita de teren pe care este construit imobilul. Limita de 450.000 de lei pentru aplicarea TVA-ului redus ar împiedica piața să ajungă la adevăratul potențial, consideră Daniel Tudor, CEO al agenției imobiliare The Concept Real Estate Advisers. Tudor susține că proprietățile imobiliare au un randament mediu de 6,5% pe an din închiriere pe termen lung, rezultat superior depozitelor bancare.

„Totuși, dacă proprietățile depășesc 450.000 de lei net, saltul de la TVA de 5% la TVA de 19% scade acest randament sub 6% (chiar sub 5% pentru locațiile slabe, fără infrastructură). Spre comparație, randamentul la titlurile de stat la ultima emisiune de obligațiuni a statului român a fost de 5% la cinci ani (deci destul de aproape). Prin urmare, un investitor se va gândi de două ori dacă să achiziționeze o proprietate imobiliară peste 450.000 de lei net la un randament apropiat de cel al titlurilor de stat”, a precizat Tudor pentru Real Estate Magazine. Avantajul proprietăților imobiliare îl constituie potențialul lor de a înregistra o creștere a valorii în timp.

Printre beneficiarii modificărilor privind TVA-ul de 5% se numără dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale noi,Florian Gheorghe Activ Property Services 200x300 - Modificările regimului TVA redus pentru locuințe: potențial de creștere pentru investitori sugerează și Florian Gheorghe, head of research în cadrul Activ Property Services. „Sunt avantajați atât utilizatorii finali, dar mai ales investitorii, astfel, efectul pozitiv urmând să se resimtă nu numai în volumul vânzărilor, dar și în dezvoltarea pieței închirierilor”, a comentat Gheorghe pentru Real Estate Magazine.

Prețurile în segmentul rezidențial, creștere de o cifră în 2018

Piața rezidențială din România a continuat să aibă o traiectorie ascendentă în cazul prețurilor, deși ritmul de creștere s-a diminuat în comparație cu anii precedenți. Astfel, pentru întreg anul 2018, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%, potrivit unui raport realizat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro.

Avansul pieței s-a diminuat considerabil în comparație cu 2016 și 2017, când prețurile au crescut cu 9,1%, respectiv 12,4%. Cel mai mare avans al prețurilor a fost înregistrat la Brașov, oraș unde prețurile cerute de proprietarii de locuințe au crescut cu 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util, în 2018. Bucureștiul ocupă poziția a cincea în clasamentul creșterilor de preț, cu un avans trimestrial de 1,1% și unul anual de 5,8%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat. Piața rezidențială clujeană, cea mai scumpă la nivel național, a înregistrat o creștere de 6,2%, până la 1.530 de euro pe metru pătrat.

Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr. 25, Martie 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply