Mare parte din volumul tranzacțiilor cu terenuri din București au fost realizate în primul semestru al anului de către dezvoltatori specializați pe segmentul rezidențial.
Astfel, cea mai mare tranzacție a reprezentat-o achiziția unui teren cu suprafața de 89.000 de metri pătrați de către SIF Banat-Crișana de la BelRom. Terenul din zona Colentina a găzduit în trecut fabrica Helitube. Societatea de investiții a plătit 20 de milioane de euro pentru terenul unde va fi dezvoltat un proiect imobiliar.
În top se află și tranzacția prin care London Partners a cumpărat un teren cu o suprafață de 28.700 mp în zona Expoziției. Același dezvoltator a achiziționat de la Gabriel Popoviciu un teren de 24.000 mp în zona Fabrica de Glucoză. Ambele terenuri vor găzdui proiecte rezidențiale.
One United Properties este un alt dezvoltator activ pe piața terenurilor. Compania a cumpărat cu 7 milioane de euro un teren de 80.000 mp în zona Colentina de la First Bank. Același dezvoltator a plătit 2,4 milioane de euro pentru un teren de 3.000 mp în zona Grigore Gafencu.
Compania de construcții Strabag a cumpărat cu 12 milioane de euro un teren de 5.000 mp în zona Casa Manu Victoriei. Și dezvoltatorul imobiliar Cordia a achiziționat două terenuri cu o suprafață totală de 33.500 mp în zona Bucureștii Noi. Tranzacția s-a ridicat la 6,3 milioane de euro.
În segmentul industrial, cea mai importantă tranzacție a reprezentat-o achiziția unui teren de 136.000 mp în zona Chitila de către Globalworth.
”Bucureștiul a rămas principalul motor de cerere pentru dezvoltarea rezidențială, cu proiectele comerciale, mai ales cele industriale, înregistrând achiziții de terenuri la periferie”, se arată în raportul Crosspoint.
La nivel național, în topul tranzacțiilor se află achiziția unui teren cu suprafață de 120.000 mp la Craiova. NEPI a plătit 20 de milioane de euro pentru terenul unde ar urma să fie dezvoltat un proiect de retail.
În segmentul rezidențial, Speedwell a plătit 7,7 milioane de euro pentru un teren de 15.430 mp în Timișoara.
La Reșița, Auchan a cumpărat un teren cu suprafața de 220.000 mp pentru dezvoltarea unui proiect cu componentă de retail.
În zona industrială, Element Industrial a achiziționat la Craiova un teren de 12.000 mp, urmând să dezvolte un parc logistic.
Consultanții Crosspoint sugerează că sectorul industrial va crea mare parte din cererea de teren, în timp ce în București creșterea tranzacțiilor va veni din zona de locuințe.