Cel mai atrăgător oraș european pentru investiții imobiliare este Lisabona, nou intrat în preferințele investitorilor, conform unui sondaj al companiei internaționale de consultanță PwC, efectuat cu 885 de respondenți din 22 de state europene, profesioniști în sectorul imobiliar sau investitori.
Cătălin Socol
Comparativ cu anul trecut, când capitala Germaniei conducea în acest clasament, Berlinul se menține și ocupă locul doi. Următoarele orașe în acest top sunt, în această ordine, Dublin, Madrid, Frankfurt, Amsterdam, Hamburg, Helsinki, Viena și München. Față de anul precedent, nu mai regăsim în clasament trei orașe din centrul și nordul Uniunii Europene, și anume Copenhaga, ce ocupa atunci locul al doilea, Stockholm și Luxemburg.
Good to know
Timp de zece ani de la momentul obținerii rezidenței se aplică o multitudine de facilități fiscale
Potrivit aceluiași studiu realizat de compania de consultanță, se evidențiază câteva temeri majore legate de piața imobiliară, la nivelul Uniunii Europene. Astfel, 80% dintre respondenți sunt îngrijorați de potențialele efecte negative pe care mediul politic le poate avea asupra pieței. De asemenea, în contextul în care, în capitalele statelor din Europa de Sud și Sud-Est, randamentele investiționale sunt într-un trend descendent, 30% dintre aceștia se așteaptă la venituri mai mici din investiții imobiliare pentru anul în curs. Pe fondul crizei de locuințe din majoritatea centrelor de dezvoltare europene, ce se accentuează în tot mai multe orașe, 68% dintre respondenți se tem că, într-o perioadă de până la cinci ani, va fi tot mai greu să identificăm în piața imobiliară europeană oportunități de investiție cu randamente ridicate.
În preferințele investitorilor imobiliari, șase din zece sectoare-țintă de investiție prezintă produse din piața de rezidențial, fie că este vorba de apartamente, locuințe pentru studenți sau alt tip de produs. Referitor la evenimentele politice, Brexit-ul conduce în rândul îngrijorărilor investitorilor internaționali. Astfel, 78% dintre respondenți se așteaptă la scăderi în ceea ce privește piața imobiliară din Regatul Unit, dintre care 22% prevăd scăderi puternice. Relativ la piața europeană, când discutăm despre ieșirea din Uniunea Europeană a statului britanic, opiniile sunt mai echilibrate, așa încât 46% dintre respondenți se așteaptă ca piața imobiliară europeană să rămână la același nivel și să nu fie afectată, 42% sunt de părere că aceasta își va continua creșterea și doar 9% se așteaptă la o scădere ușoară.
Lisabona, capitala Portugaliei, prezintă un mediu de investiții foarte prietenos, iar administrația municipală locală împreună cu administrația centrală gestionează chiar și o platformă care să ajute potențialii mici, medii și mari investitori să investească în oraș. Aceasta oferă ghiduri referitoare la investiția în sectorul imobiliar, ce conțin sfaturi și informații cu privire la piața imobiliară, randamentele investiționale, oportunitățile de investiție sau informații juridice. Există, de asemenea, informații referitoare la taxele din sectorul imobiliar, evoluțiile economice ale țării și chiar un ghid pentru deschiderea unei societăți comerciale, cât și multe alte date ce ar putea fi utilizate în luarea unei decizii. Totodată, platforma oferă și consultanță specializată gratuită, pentru a îndruma potențialii investitori în acest domeniu.
Puternic afectată de criza economică declanșată la finalul anului 2008, Portugalia a luat numeroase măsuri pentru a atrage capital străin. Astfel, în anul 2009, țara de la malul Oceanului Atlantic a introdus facilități fiscale, atât pentru cetățenii celorlalte state din Uniunea Europeană, cât și pentru cetățeni non-UE, iar obținerea documentației de rezidență a fost, de asemenea, mult ușurată. Acest fapt a atras nu doar investitori, ci un număr ridicat de persoane din state cu un regim de taxe mult mai împovărător – cum sunt Regatul Unit, Franța sau Elveția –, care s-au mutat în Portugalia, numărul de expați crescând simțitor. Bineînțeles, toți aceștia și-au achiziționat locuințe, la prețuri mai scăzute față de cele din statele de proveniență. În acest context, o pondere mare o ocupă persoanele aflate la pensie, care, în Portugalia, sunt scutite de orice fel de taxă pe pensie. Cetățenii britanici, de pildă, beneficiază din plin de acest avantaj, având în vedere că pot, în statul de origine, să opteze pentru încasarea pensiei scutite de taxe și aleg să își gestioneze singuri sumele alocate pentru servicii cum ar fi sănătatea. Același fenomen se întâlnește și în cazul persoanelor ce nu au cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene, pentru care statul portughez a introdus un tip special de viză. Astfel, mulți expați provin din țări precum Brazilia, Statele Unite ale Americii sau țări din Orientul Mijlociu, de unde se retrag la pensie, de cele mai multe ori, din sectoare precum cel petrolier. Și, cu toate că majoritatea facilităților fiscale se aplică pentru o perioadă de zece ani de la momentul obținerii rezidenței, iar după această perioadă taxele ajung să însumeze aproximativ 48% din venit, ele se plasează totuși sub procentele de taxare din statele de proveniență ale expaților. În același timp, deși costul vieții în capitala Portugaliei este mai ridicat decât în restul țării, acesta continuă să fie cu mult mai scăzut decât cel din alte state europene, ca Marea Britanie, Spania, Italia sau Elveția.
Situată pe locul doi în clasament, capitala Germaniei este și ea foarte atractivă pentru investitorii imobiliari. Față de Londra, spre exemplu, prețul pe metru pătrat util poate ajunge aici să fie chiar și de zece ori mai mic. De asemenea, dacă randamentele medii obținute de investitori sunt de sub 5% în alte orașe europene mari, cum sunt Londra sau Paris, Berlinul se laudă cu un randament mediu de peste 6%. Având o mentalitate complet diferită comparativ cu țara noastră, unde tendința este de a-ți cumpăra propria locuință, doar 18% din populația orașului își are în proprietate locuința, în timp ce majoritatea închiriază. Alți factori care fac o investiție în acest oraș foarte atractivă sunt stabilitatea economică și a pieței imobiliare pe care Germania o prezintă, cât și creșterea continuă a nivelului chiriilor. După efectele negative pe care le-a avut criza economică, însă oricum mult reduse față de alte state europene, economia Germaniei este tot mai stabilă, iar șomajul este acum la niveluri foarte scăzute. Încrederea în economia nemțească este în continuă creștere, ca de altfel și numărul de proprietăți aflate la vânzare. Totodată, față de alte momente de referință, piața imobiliară berlineză prezintă prețuri mult mai mici.
Potrivit raportului PwC, scorul foarte bun obținut de Dublin se datorează faptului că multe companii importante de tehnologie din lume se extind și dezvoltă sedii în capitala Irlandei. Clasarea pe a treia poziție este pusă și pe seama unei cereri ridicate din partea populației, investițiile locale în sectorul imobiliar rezidențial fiind aici în creștere.
Per ansamblu, piața imobiliară la nivel european a cunoscut, în anul 2018, o creștere de peste 4%, iar pentru anul curent, așteptările sunt ca aceasta să își continue ascensiunea.