Cele mai hot case ale anului 2018 (II)

Diana Nita

, Real Style

Indiferent că au fost construite într-un timp record, din elemente modulare, sau că finalizarea lor a durat zece ani, ca urmare a atenţiei infinite acordate detaliilor, aceste case excelează nu doar la capitolul confort, ci sunt în topul celor mai avansate curente estetice ori pun pe primul plan eficienţa energetică şi armonia cu mediul înconjurător.

Casă din materiale prefabricate asamblabilă în cinci ore

Casa realizată din materiale prefabricate, mai exact oțel galvanizat, lemn și plăci de gresie, aflată în nord-vestul Spaniei, a fost ridicată în doar cinci ore, fiind asamblată din module. Reședința, o casă de vacanță pentru o familie britanică, se află într-o zonă greu accesibilă, în regiunea de coastă, muntoasă, a Asturiei, iar realizarea ei a costat aproape 138.000 de lire sterline.

peter zumthor secular retreat living architecture dezeen 2364 col 2 1024x683 - Cele mai hot case ale anului 2018 (II)

Aerul modern al locuinței se îmbină cu finisajele inspirate din natură, care se contopesc firesc cu peisajul rural al zonei înconjurătoare.

Structura dispusă pe două niveluri se compune din trei module de 2,15 x 5,3 metri. Alte patru module de bază au o configurație cubică, iar cele patru părți superioare unghiulare, asamblate, formează un acoperiș triunghiular asimetric.

Miezul modulelor constă în table din oțel galvanizat încorporate în plăcuțe verticale din lemn. Elementele au fost sudate unul cu altul in situ, la sfârșit fiind adăugate plăcile de gresie neagră.

Parterul este de tip deschis, cu bucătăria și camera de zi dispuse de o parte și de alta a unei scări albe din oțel, suspendată. O platformă din lemn înconjoară trei laturi ale casei, cu uși și ferestre mari din sticlă făcând trecerea între camera de zi și terasă. La etaj sunt prevăzute două dormitoare separate de un perete transparent din policarbonat, pentru ca lumina naturală să pătrundă în ambele camere.

Dacă se dorește, casa, proiectată să fie eficientă din punct de vedere energetic, se poate demonta pentru a fi relocată în altă parte.

Casa care pune în valoare peisajul înconjurător

Arhitectul elveţian Peter Zumthor, celebru mai ales pentru proiecte concretizate în clădiri publice,a realizat o casă de vacanţă menită să celebreze natura şi cadrul pitoresc în care este amplasată, un vârf de deal din South Devon, Anglia. Aflată în construcţie mai bine de zece ani, casa care a primit numele de Secular Retreat a fost construită din ciment bătut cu maiul, o tehnică ce conferă zidurilor o configuraţie în fâşii sau straturi, atât în interior, cât şi în afară. Grosimea acestui material este dezvăluită de deschiderile adânci pentru ferestre, concepute să profite de avantajele peisajului din apropiere. De asemenea, pardoselile din calcar au fost proiectate conform unui model personalizat, confecţionat pentru a se potrivi exact cu dimensiunile fiecărei lespezi provenite direct din carieră, inclusiv cu cele sparte sau imperfecte.

tnoie katsutoshi sasaki architecture residential japan black houses dezeen 2364 col 7 copy 683x1024 - Cele mai hot case ale anului 2018 (II)

Motivele pentru care definitivarea construcţiei a durat atât de mult sunt cantitatea nepreţuită de muncă pentru a pune la punct toate detaliile şi dorinţa de a atinge perfecţiunea a creatorului său.

Rezultatul este o construcţie care pune în valoare spaţiul, lumina în contrast cu umbrele şi texturile apropiate de structurile regăsite în natură. Totul este organizat pe un singur nivel, casa având două aripi, una cuprinzând două dormitoare, iar cealaltă trei, fiecare cu propria cameră de baie. Aripile se întâlnesc într-un spaţiu generos ce alcătuiește camera de zi, împreună cu bucătăria personalizată şi o zonă de relaxare în jurul unui şemineu, plus două zone mai mici în care ocupanţii pot citi sau asculta muzică.

Aproape toată mobila a fost concepută de Zumthor însuşi, inclusiv masa de lemn din sufragerie sau originalele taburete de culoare roz amplasate în dormitoare.

Casă minimalistă, cu interior ofertant în contrast cu exteriorul sobru

Arhitectul japonez Katsutoshi Sasaki este autorul unei case de uz familial care are o calitate surprinzătoare: exteriorul sobru, ermetic, într-o culoare întunecată, contrastează puternic cu interiorul luminos, aerisit, tapetat cu furnir, în care lumina pătrunde prin partea de sus.

Proprietatea este situată în Toyota, Japonia, măsoară 102 metri pătrați şi are o structură în forma literei T. Clădirea, înaltă şi îngustă, prevăzută cu o faţadă din scânduri vopsite, are puţine ferestre – doar nişte lucarne în partea de sus a zidurilor şi o uşă glisantă amplasată pe o latură a casei.

house h felipe assadi arquitectos architecture house chile dezeen 2364 col 40 copy 1024x683 - Cele mai hot case ale anului 2018 (II)tnoie katsutoshi sasaki architecture residential japan black houses dezeen 2364 col 5 copy 683x1024 - Cele mai hot case ale anului 2018 (II)

Prin contrast, interiorul dispune de un spaţiu generos care îi conferă luminozitate şi o amprentă de libertate. Înălţimea de opt metri a încăperilor face ca liniile care delimitează spaţiul să pară interminabile, ca o legătură perceptibilă între om şi natură. Lumina naturală pătrunde înăuntru de sus, prin lucarne, iar apoi este filtrată în jos spre scara în spirală şi spre camerele deschise.

Spaţiul interior este împărţit pe lungime, în camere cu lăţimea de 1,55 metri, dispuse pe platforme amplasate la diferite înălţimi în jurul scării în spirală. Dormitoarele, patru la număr, camera de studiu şi baia sunt poziționate la nivelurile superioare, în timp ce bucătăria, camera de zi, biblioteca şi grădina interioară sunt repartizate la nivelul parterului.

Lochside House, o cabană construită din materiale naturale, aleasă construcţia anului 2018 în Marea Britanie

O cabană de pe marginea unui lac din regiunea Scottish Highlands a fost desemnată construcţia anului 2018 în Marea Britanie.

Formată din trei corpuri de clădire, casa încorporează materiale care complimentează cadrul natural. Exteriorul, placat cu lemn de larice, care se găseşte în zonă, este protejat de un zid din piatră naturală. Interiorul este luminos, dar minimalist, iar ferestrele largi oferă o privelişte nepreţuită asupra lacului şi munţilor.

Casa este complet independentă de utilităţile clasice, în condiţiile în care îşi produce energia electrică de care are nevoie de la propriile panouri solare şi beneficiază de apă potabilă din propriul puţ.

Casă în formă de H, pe malul Oceanului Pacific

Această casă prelungă din beton, în forma literei H, din Zapallar, Chile, este o prezenţă inedită pe coasta Oceanului Pacific. Porţiunile sale alungite formează spaţii pentru balcoane acoperite şi pentru o piscină dispusă perpendicular.

Construită pe două niveluri, din beton armat, locuința este structurată în jurul a două grinzi de mari dimensiuni care acoperă întreaga lungime a acoperişului şi a primului etaj. Prin acest procedeu, capetele clădirii se extind cu câte șapte metri în afara structurii principale, pentru a crea terasele acoperite, dar şi pentru o apropiere de natură. La un capăt al casei se află piscina, care se extinde de la baza construcţiei înspre ocean. O rampă din beton face trecerea lină între etajul inferior şi piscină.
house h felipe assadi arquitectos architecture house chile dezeen 2364 col 2 copy 1024x768 - Cele mai hot case ale anului 2018 (II)

Faţada dinspre ocean este aproape în întregime realizată din sticlă, acoperind ambele niveluri ale construcţiei, în timp ce partea opusă a casei, din beton, cu vedere la munte, prezintă mai puţine deschideri.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

 

Leave a Reply