2024, anul cu cele mai puține livrări de birouri în București din ultimii 20 de ani

Piața birourilor din București a atins un minim istoric în 2024, cu cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, potrivit unui raport al Colliers.

Singurul proiect major finalizat a fost AFI Loft, cu o suprafață de aproximativ 16.000 mp.

Cererea totală de închiriere a scăzut cu 18% față de anul precedent, deși cererea nouă s-a menținut la un nivel similar cu 2023. În același timp, companiile încurajează tot mai mult angajații să revină la birou, stimulând interesul pentru spații moderne și eficiente energetic.

Experții Colliers subliniază o diferențiere accentuată pe piață: clădirile din top 20 cu cele mai mari suprafețe libere au o rată de neocupare de aproximativ 33%, comparativ cu 7% pentru restul de aproximativ 190 de proiecte de birouri.

„Cererea totală de leasing a scăzut anul trecut la aproximativ 340.000 de mp, conform datelor preliminare. În schimb, cererea nouă s-a menținut la 116.000 de mp, ușor peste nivelul din 2023. Diferența dintre cererea totală și cea nouă reflectă impactul reînnoirilor de contracte, pe măsură ce marile companii și-au amânat deciziile din cauza incertitudinilor privind modelul de lucru hibrid post-pandemie. Acum, odată ce multe dintre aceste contracte au fost semnate în anii precedenți, piața revine la un ritm mai stabil. Totuși, cererea nouă, care include doar contractele ce adaugă suprafețe ocupate în mod real, rămâne sub media anuală a ultimului deceniu, de 126.000 de mp, și mult sub recordul din 2017, de aproximativ 170.000 de mp. Aceasta indică o creștere mai lentă a pieței și o expansiune mai prudentă în rândul companiilor”, a declarat Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.

Această tendință subliniază o încetinire a expansiunii pieței comparativ cu perioadele de creștere rapidă. Sectorul IT&C rămâne principalul motor al cererii de leasing, reprezentând 37% din total, urmat de serviciile profesionale și de business (excluzând sectorul financiar), cu 18%.

Consultanții Colliers observă, de asemenea, o tendință clară a companiilor de a readuce angajații la birou. Deși munca hibridă rămâne răspândită, abordările variază de la o companie la alta. Această schimbare este evidențiată și de reducerea semnificativă a ofertei de subînchirieri față de acum doi ani.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo