Mai puține birouri închiriate în București anul trecut

Bucureștiul a înregistrat o scădere de 20% a contractelor de închiriere de birouri, ajungând la 339.000 mp în 2024, comparativ cu anul precedent, deși a rămas peste media ultimilor cinci ani, conform unui raport Colliers.

Cu o singură livrare nouă în 2024 – AFI Loft, de aproximativ 16.000 de mp – stocul modern de birouri din București a ajuns la circa 3,4 milioane mp. Rata de neocupare pentru clădirile moderne de birouri construite în ultimii 14 ani a fost între 12-14%, în timp ce clădirile livrate înainte de 2010 au avut o rată de neocupare de aproape 16%.

Potrivit Colliers, 42% din stocul de birouri din București este format din clădiri livrate în urmă cu mai bine de 15 ani. Acest stoc reprezintă o provocare pentru piață, deoarece chiriașii preferă din ce în ce mai mult clădiri mai noi, mai eficiente energetic și cu facilități moderne.

În ciuda acestor provocări, Bucureștiul rămâne un jucător cheie pe piața de birouri din ECE. Orașul are un angajament puternic față de sustenabilitate, iar 93% dintre clădirile noi de birouri și 70% dintre clădirile mai vechi dețin certificări verzi.

„România este un jucător cheie în regiune și, deși este bine poziționată pentru a adopta standardele de sustenabilitate, are și un stoc semnificativ de clădiri mai vechi, comparabil cu cele din Bratislava și Budapesta”, explică Victor Coșconel, Partener | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers. 

„Modernizarea acestor clădiri reprezintă o oportunitate semnificativă de investiții care poate îmbunătăți competitivitatea pe termen lung a pieței și poate atrage dezvoltatori care doresc să îndeplinească cerințele actuale de sustenabilitate”, a adăugat acesta.

Dezvoltare mai lentă a birourilor în București față de orașe din ECE

Comparativ cu alte capitale din ECE, piața de birouri din București se confruntă cu un ritm mai lent de dezvoltare a noilor proiecte. Acest accent pe modernizarea clădirilor existente ajută la menținerea echilibrului pieței și reduce riscurile de unei creșteri a stocului de spații libere, potrivit experților Colliers.

Cu toate acestea, oferta limitată pentru 2024 și 2025 ar putea duce la o creștere a prețurilor de închiriere pentru spațiile de birouri de clasa A în locații prime.

În București, clădirile de birouri cu o vechime de până la șapte ani sunt închiriate la o medie de aproximativ 16,5 euro/mp, comparativ cu 13 euro/mp în clădirile cu o vechime de peste 15 ani. În Piața Victoriei, o locație principală, chiriile pentru birouri ajung adesea la 22 de euro/mp.

Comparativ cu alte capitale din ECE, costurile de închiriere în București sunt relativ competitive. În Praga, Varșovia și Atena, chiriile pentru clădirile noi sunt de 17,7 euro, 21 de euro și, respectiv, 28,5 euro/mp.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo