Cererea pentru spații logistice și industriale din România a atins 575.000 mp în primele 9 luni ale anului 2024, în scădere cu 20% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform unui raport Cushman & Wakefield Echinox.
Noile livrări de proiecte au însumat 275.000 mp, în timp ce alți 430.000 mp sunt în curs de dezvoltare. Raportul estimează că aproximativ 500.000 mp de noi spații industriale vor fi finalizate în România până la sfârșitul anului, o cifră similară cu cea din 2023. Bucureștiul a rămas cea mai populară locație pentru companiile în căutare de spații industriale și logistice, având o cotă de aproape 50% din volumul tranzacționat în T1-T3. În același timp, Timișoara, Ploiești și Cluj au fost cele mai active piețe regionale.
Tranzacțiile notabile din T3 au inclus un contract de închiriere de 6.000 mp de către compania de distribuție Alliance Healthcare la WDP Park Dragomirești și un contract de închiriere de 9.000 mp în CTPark Pitești de către o companie americană specializată în fabricarea sistemelor de siguranță și iluminat.
„Chiar și într-un context de cerere scăzută comparativ cu anul precedent, piața spațiilor logistice și industriale din România rămâne rezilientă, susținută de un volum substanțial de noi închirieri și proiecte de extindere. Cu o rată de ocupare foarte mare, de peste 95%, și o abordare prudentă în dezvoltarea de noi proiecte, sectorul logistic din România continuă să fie un motor vital și sănătos al creșterii economice și un barometru al activității industriale”, spune Rodica Târcavu, Partener Industrial Agency la Cushman & Wakefield Echinox.
Ea a adăugat că perspectivele sunt optimiste, deoarece România deține un potențial puternic de dezvoltare pe termen mediu și lung atât în sectoarele de distribuție, cât și în cele de producție.
La sfârșitul T3 2024, stocul industrial al României a ajuns la aproape 7,3 milioane mp.