RE/MAX: Numărul românilor care își achiziționează o locuință nouă din fonduri proprii este în creștere

Alex Moldovan

, Real Market

RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, prezintă concluziile unui studiu extins în rândul specialiștilor imobiliari, „O radiografie a pieței imobiliare din 2022 și previziuni pentru 2023”.

Acesta include, pe lângă cele menționate, informații despre comportamentul clienților, piața imobiliară în ultimii cinci ani, evoluția creditării în România, piața imobiliară europeană, respectiv educația, traiectoria profesională în imobiliare și avantajele competitive ale unei francize în domeniu.

„Imobiliarele vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii și conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiții de toate tipurile, de la cele personale și familiale, până la investitori instituționali globali. 2023 va fi un an interesant, plin de incertitudine, însă cu multe oportunități potențiale pentru jucătorii informați și cu apetit la risc”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menține, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinețele în oraș, majoritatea tranzacțiilor fiind în mediul urban.

Specialiștii de la KIWI Finance s-au alăturat demersului RE/MAX România și au efectuat o analiză proprie asupra evoluției cererii și ofertei imobiliare din 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat cca. 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aprox. 4 mld. Euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe.

Opinia experților este împărțită în cazul prețurilor pentru apartamente și case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenți consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor crește cu până la 10%. Raportat la evoluția prețurilor la case, 29% dintre specialiști spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor crește ori vor scădea cu 10%.

 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA