Orașele regionale devin tot mai atractive pentru proiecte imobiliare mixte

Dezvoltările imobiliare de tip mixed-use, care includ zone rezidențiale, spații office, precum şi spaţii comerciale şi chiar malluri ori servicii publice, facilități medicale sau de recreere, au câştigat tot mai mult teren în ultimii ani în România. Acest tip de dezvoltare imobiliară răspunde cerințelor actuale ale consumatorilor, permițând o interacțiune eficientă între viața profesională și cea personală și socială.

Dezvoltările imobiliare care au aglomerat orașele mari din România în ultimii ani au avut ca efect o nouă cerință a locuitorilor, și anume economisirea timpului petrecut în trafic zilnic. Pentru locuitorii din orașe precum București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov sau Constanța, proximitatea zonelor importante pentru viața de zi cu zi a devenit un criteriu major de selecție atunci când decid să-și achiziționeze o locuință sau să-și schimbe locul de muncă.

Astfel, dezvoltatorii au decis să-și îndrepte atenția către proiecte imobiliare multifuncționale care, pe lângă spații rezidențiale și de birouri, să includă cât mai multe funcțiuni: de la grădinițe, școli, clinici medicale și wellness, până chiar la malluri sau hoteluri, pentru a atrage cât mai mulți consumatori. Pe de altă parte, la nivel macro, aceste tipuri de proiecte imobiliare au capacitatea de a revitaliza economic întregi zone urbane, iar exemple reușite în acest sens întâlnim în București, dar și la Cluj, Timișoara, Iași etc.

Val de proiecte cu funcțiuni multiple în marile orașe

One Cotroceni Park, considerat cel mai mare proiect de regenerare urbană din București, cu funcționalități mixte, format dintr-o zonă rezidențială cu peste 850 de apartamente, două clădiri de birouri și spații comerciale, propune „un concept de ultimă generație care înglobează în mod ideal spațiul de lucru, locuința, cumpărăturile, toate într-o dezvoltare sustenabilă ce redefinește conceptele clasice imobiliare. Acest amplu proiect de regenerare urbană aduce valoare comunității locale și Bucureștiului însuși, deoarece imaginea orașului va crește la un nivel comparabil cu cel al metropolelor de top din lume. Iar acesta este un alt pas pe care îl facem către credoul nostru – acela că Bucureștiul ar trebui să devină un oraș global”, susține Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties.

La Timișoara, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare mixte, Iulius Town, este dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu și va avea o suprafață finală de aproximativ 600.000 de metri pătrați. Primul proiect mixt din vestul României a pornit cu dezvoltarea centrului comercial Iulius Mall, în 2019, ajungând în prezent să îmbine funcțiuni de retail, office, parc și entertainment. Proiectul mixt de regenerare urbană din vestul țării este realizat de compania IULIUS și Atterbury Europe şi reprezintă cea mai mare investiţie din regiune, în valoare totală de 442 de milioane de euro. Pe lângă proiectul Iulius Town din Timişoara, grupul IULIUS a dezvoltat și proiectul mixt Palas din Iaşi.

iulius town timisoara copy 1024x639 - Orașele regionale devin tot mai atractive pentru proiecte imobiliare mixte

Totodată, IULIUS a anunțat că va regenera platforma Carbochim din Cluj-Napoca, având în plan dezvoltarea unui alt proiect mixed-use, care va include locuințe, birouri și cel mai mare mall din România. Investiția anunțată pentru acest nou proiect porneşte de la 500 de milioane de euro, va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe, iar demararea lucrărilor este programată pentru începutul anului 2023.

Good to know

Proiecte mixte de aproape 1 miliard de euro, anunțate în Cluj-Napoca

Prime Kapital, dezvoltator, investitor și operator imobiliar care operează în Europa Centrală și de Est (CEE), a dezvăluit în luna noiembrie că intenționează să investească 330 de milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt în orașul Cluj-Napoca. Planul de regenerare urbană își propune să transforme șantierul industrial de 17,1 hectare într-o dezvoltare cu utilizare mixtă, incluzând aproximativ 75.000 de metri pătrați de suprafață brută închiriabilă (GLA), un complex rezidențial cu 1.400 de apartamente și peste 49.000 de metri pătrați de spații de birouri. Proiectul este estimat să creeze 9.000 de locuri de muncă permanente și să susțină 3.000 de locuri de muncă în construcții, contribuind în același timp cu circa 60 de milioane de euro la bugetul local în perioada de construcție și zece ani după aceea.

În luna septembrie 2022, cei de la Prime Kapital, de data aceasta împreună cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți sustenabile din CEE, au anunțat că au de gând să investească, până în 2029, 1,97 miliarde de euro în proiecte imobiliare cu o suprafață totală de 1,5 milioane de metri pătrați, în mai multe orașe din România, concentrându-și investiția pe regenerarea fostelor platforme industriale și transformând aceste spații în cartiere cu funcțiuni integrate și zone verzi și de agrement de calitate. „Strategia de dezvoltare pe piața rezidențială este în grafic și ne menținem obiectivul pe termen mediu de a livra 2.000 de locuințe pe an, în mai multe orașe din România”, spune Maggie Kitshoff, partener office și rezidențial în cadrul Prime Kapital.

Aceleași două companii intenționează să investească 517 milioane de euro în dezvoltarea și extinderea de centre comerciale în zece orașe din România: Cluj-Napoca, Iași, Pitești, Alba Iulia, București, Brașov, Giurgiu, Baia Mare, Slobozia și Roman. Totodată, au în plan dezvoltarea de proiecte rezidențiale și pe fostele șantiere industriale Roman Brașov (2.137 de apartamente) și Elba Timișoara (1.251 de apartamente), vizând și alte proiecte de amploare, cu utilizare mixtă, în București (3.149 de apartamente) și în Cluj-Napoca (1.461 de apartamente).

La începutul anului trecut, fondul de investiții NEPI Rockcastle a achiziționat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galați, pentru un proiect imobiliar mixt, într-o tranzacție intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers. Se estimează că lucrările pentru proiectul din Galați vor demara în 2023, după obținerea autorizațiilor necesare. Cu un portofoliu de proprietăți evaluat la circa 6,1 miliarde de euro, NEPI își consolidează astfel poziția în oraș, unde mai deține centrul comercial Galaţi Shopping City. „Această tranzacție subliniază și mai mult încrederea grupului în atractivitatea proiectelor mixte – retail și rezidențial”, a declarat Marius Barbu, asset director, NEPI Rockcastle.

Record Park 1800x900 copy 1024x512 - Orașele regionale devin tot mai atractive pentru proiecte imobiliare mixte

Compania Speedwell a demarat, în luna aprilie 2022, lucrările pentru Paltim, cel mai nou proiect de tip mixed-use din Timișoara, construit pe terenul unei foste fabrici de pălării, unde va renova de asemenea o vilă-monument și una dintre clădirile fostei fabrici. Proiectul cuprinde un ansamblu mixt format din apartamente, spații de birouri, precum și cele două clădiri istorice renovate. Faza 1 a proiectului include o clădire rezidențială de șapte etaje, care va oferi 123 de unități locative, de la studiouri la apartamente de două, trei și patru camere. Livrarea este estimată pentru primăvara anului 2024. „Prin intermediul acestui proiect, ne mărim portofoliul din România, acesta incluzând proiectele Record Park în Cluj-Napoca, Triama Residence, The Ivy și MIRO în București și Riverside City în Râmnicu Vâlcea”, a precizat Didier Balcaen, cofondator și partener Speedwell.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.47.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA