Ce efecte au liniile electrice aeriene amplasate în preajma unităților rezidențiale

Alex Moldovan

, Real Market

Dezvoltarea unor zone rezidențiale în imediata vecinătate a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune ignoră în totalitate efectele pe care aceste linii le pot avea asupra celor ce urmează a locui în zonele respective. Prețul scăzut al terenului încurajează dezvoltatorii imobiliari să achiziționeze terenuri în vecinătatea unor astfel de echipamente și să dezvolte în jurul lor ansambluri rezidențiale, practică des întâlnită în special în apropierea marilor orașe.

Liniile electrice aeriene de înaltă tensiune (cu tensiunea nominală mai mare sau egală cu 110 kV) transportă energia electrică de la sursele de producere (centrale electrice) către stațiile de transformare din apropierea orașelor, unde nivelul tensiunii este scăzut, în vederea distribuirii energiei electrice în cadrul orașului. Din cauza extinderii zonelor locuite din marile orașe, vom întâlni zone rezidențiale importante în imediata vecinătate a unor astfel de linii electrice. Persoanele care intenționează să achiziționeze terenuri sau locuințe în astfel de zone ar trebui să țină cont de următoarele efecte aduse de prezența liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune:

original copy 1024x683 - Ce efecte au liniile electrice aeriene amplasate în preajma unităților rezidențiale

  • Liniile, respectiv stațiile electrice produc deteriorarea peisajului, acest lucru fiind proporțional cu tensiunea nominală a instalației electroenergetice amplasate în mediul exterior. Cele mai poluante, prin extinderea lor, sunt liniile de înaltă și foarte înaltă tensiune.
  • Poluare sonoră – Descărcarea corona din jurul liniilor electrice de foarte înaltă tensiune conduce, în special pe timp ploios, la apariția unui zgomot specific.
  • Persoanele neavizate ajunse în apropierea liniilor electrice aeriene pot avea un sentiment de teamă. Acest sentiment poate să apară și în rândul personalului instruit ce lucrează în instalații electroenergetice (stații de transformare sau conexiuni). El se manifestă ca o teamă cu caracter temporar la funcționarea intempestivă a aparatelor aflate în imediata apropiere, sau cu caracter permanent ca urmare a necunoașterii efectelor câmpului electromagnetic asupra sănătății.
  • power lines in neighbourhood feature 3728389542 copy 1024x335 - Ce efecte au liniile electrice aeriene amplasate în preajma unităților rezidențiale

Până în prezent nu se cunoaște semnificația patologică a efectelor biologice produse de expunerea la câmpul electromagnetic generat de liniile electrice aeriene (LEA). Problema posibilelor influențe continuă să preocupe opinia publică, specialiștii din domeniul protecției sanitare, constructorii de LEA de înaltă și foarte înaltă tensiune, cât și populația din vecinătatea instalațiilor electroenergetice.

Evităm să prezentăm rezultatele unor publicații întrucât părerile între specialiști sunt extrem de împărțite privind riscul asupra sănătății. Totuși, anumite valori sunt cunoscute ca fiind „limita”, prin urmare, specialiștii în domeniu, în urma unor măsurători în teren, pot spune dacă valorile măsurate ar trebui să ne ridice un semn de întrebare sau nu.

Good to know

Liniile electrice aeriene din România, vechime de până la 50 de ani

În România au avut loc numeroase întreruperi în alimentarea cu energie electrică a unor orașe, cauzate de ruperea stâlpilor de 20 kV, dar și de 110 kV. Explicația ar fi că liniile electrice aeriene aflate în funcționare în prezent pe teritoriul țării noastre au fost puse în funcțiune acum aproximativ 30-50 de ani, gradul de uzură al acestor instalații nefiind neglijabil. În ultima perioadă – atât în România, cât și în lume –, vremea se manifestă prin episoade extreme, caracterizate de vânt foarte puternic, lapoviță și ninsoare. Cert este un lucru: în situația unor episoade caracterizate prin vreme extremă, nu ne dorim să avem stâlpi cu înălțimi mai mari decât blocul/casa în care locuim.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.46.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA