Începutul noului an aduce schimbări la impozitarea veniturilor din închirierea locuințelor

Ovidiu Posirca

, Real Market

Persoanele fizice care închiriază locuințe vor trebui să aibă în vedere noi modificări la legislația fiscală începând cu 2023, care ar putea conduce la plata unui impozit mai mare. De asemenea, se reintroduce obligativitatea ca toate contractele de închiriere să fie înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Pentru veniturile din chirii realizate începând cu 1 ianuarie 2023 (altele decât veniturile din arendă şi din închirierea în scop turistic), impozitul se va datora la venitul brut realizat, potrivit specialiștilor firmei de servicii profesionale EY România. Acest lucru înseamnă că se va elimina cota forfetară de 40% care în prezent este dedusă la calculul venitului impozabil și conduce la un impozit de aproximativ 6%. De anul viitor, cota de impozitare va crește la 10%.

„Există însă opțiunea unei alte forme de organizare fiscală, firmă spre exemplu, unde noile modificări nu vor avea un impact, deoarece firmele plătesc deja impozit la nivel de microîntreprindere sau pe profit”, a explicat Victor Vremera, managing partner Residentialist by SVN Romania | Rent Division, pentru Real Estate Magazine.

 

Piața închirierilor în T3 2022

Oraș   

Toate apartamentele (euro/metru pătrat)

Evoluția prețului în ultimul an

București

8,1

6,6%

Cluj-Napoca

8,8

14,3%

Iași

7,5

11,9%

Brașov

7,3

9%

Timișoara

6,6

4,8%

Constanța

7,5

17,2%

Oradea

5,3

6%

Craiova

5,9

3,5%

Sibiu

6

11,1%

Sursă: Imobiliare.ro

Tot de anul viitor va fi reintrodusă obligația proprietarilor de a înregistra la ANAF contractele de închiriere. Vorbim de un termen de 30 de zile de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.

„Anterior, între 2018-2022, persoanele care obțineau venituri din chirii nu mai aveau obligația să înregistreze contractele de chirie la ANAF, însă dacă doreau, o puteau face opțional. Totodată, pentru contractele încheiate anterior anului 2023, care rămân însă valabile, obligația de înregistrare a acestora este de 90 de zile, începând de la 1 ianuarie anul viitor”, a precizat Dan Răuț, manager People Advisory Services, EY România, pentru Real Estate Magazine.

titelbild beitrag nebenkosten frau rechnet 2048x1024 1 1024x512 - Începutul noului an aduce schimbări la impozitarea veniturilor din închirierea locuințelor

O altă măsură care, indirect, va avea un impact semnificativ și asupra veniturilor din chirii este modificarea plafonului la care se va calcula contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată pentru anumite tipuri de venituri obținute de persoane fizice.

Astfel, cota CASS se va calcula pe trei plafoane de venit: 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară (în prezent, baza o reprezintă 12 salarii), iar persoanele care realizează venituri ce sunt subiectul acestei contribuții (deci inclusiv din cedarea folosinței bunurilor, cât și din investiții, activități independente și/sau alte surse) vor datora 10% la noile baze de calcul prevăzute, în funcție de nivelul veniturilor realizate.

Mai exact, baza anuală de calcul a CASS va fi echivalentă cu nivelul a:

  • 6 salarii minime brute pe ţară**, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
  • 12 salarii minime brute pe ţară**, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • 24 de salarii minime brute pe ţară**, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

** în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice

 

Calcul comparativ al impozitului în 2022 versus 2023 pentru o chirie lunară de 650 de euro

 

2022   

2023

Venit brut euro (12*650)

7.800

7.800

Venit net (cu deducere 40% în 2022)          

4.680  

7.800

Impozit pe venit 10% 

468

780

CASS 10%

0

720**

Total taxe 2022 vs. 2023

468

1.500

**12X3.000 lei X 10%/5

Sursă: calcule EY

Chiriile ar putea să se majoreze în 2023

Prețurile chiriilor s-au majorat în ultimul an în cele mai importante orașe din țară, iar evoluția este bazată pe un cumul de factori printre care se numără revenirea studenților la cursuri în format fizic, inflația ridicată și scumpirile constante ale apartamentelor noi scoase la vânzare.

Pe piața închirierilor, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș, reflectând și prețurile cele mai mari din țară pentru apartamente scoase la vânzare.

Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8,8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând o creștere a prețului de 14,3% față de perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport al platformei Imobiliare.ro.

Pe locul doi se află Capitala (cu o medie de 8,1 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 6,6%), aceasta fiind urmată de Iași (7,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,9%), pe aceeași poziție cu județul Constanța (7,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 17,2%). Cele mai mici chirii sunt în Oradea, la un preț de 5,3 euro pe metru pătrat pe lună.

Datele Imobiliare.ro mai arată că, în ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 300 de euro pe lună pentru garsoniere, 450 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită tot 300 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 450 de euro pe lună pentru una bicamerală și 580 de euro pe lună pentru una tricamerală.

În acest moment, tendința de majorare a chiriilor în marile orașe se va menține și la intrarea în 2023, însă rămâne de văzut ce decizii vor lua proprietarii de locuințe în fața potențialului de a plăti impozite mai mari și a birocrației suplimentare generate de raportarea la ANAF.

O problemă va rămâne pe segmentul locuințelor vechi, unde proprietarii ar putea continua să nu declare veniturile încasate din chirii.

„Va rămâne, evident, la latitudinea contribuabililor dacă vor dori să se conformeze, să contribuie corect și, în consecință, să doarmă liniștiți. Alternativa, din punctul nostru de vedere, este destul de riscantă având în vedere faptul că, în era unde informația devine din ce în ce mai accesibilă, ne vom aștepta ca, mai devreme sau mai târziu, ANAF să aibă acces la informația privind chiria încasată”, a conchis reprezentantul EY România.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.47.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA