Renovarea locuințelor prin PNRR a început cu dreptul. România a accesat primul miliard de euro

România a primit o șansă nesperată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din punctul de vedere al finanțării programelor de renovare a clădirilor, de creștere a eficienței energetice și, mai ales, de reabilitare pentru siguranța în caz de cutremur. După ce ani la rând nu s-au găsit fonduri nici din bugetele locale, nici din bugetul național pentru renovarea fondului locativ, iată că există o oportunitate pentru stocul vechi de locuințe. Totul, în condițiile în care România se poziționează printre primele țări din lume în ceea ce privește procentul de proprietari, care depășește 90%.

Alex Moldovanu

Am urmărit cu mare atenție cum au evoluat depunerile de proiecte încă de la lansarea acestei măsuri din cadrul PNRR. Astfel, în prima oră de la lansarea proiectelor pentru eficientizare energetică şi securizare seismică, cererile de finanțare au atins nivelul de 500 de milioane de euro din bugetul Valului Renovării, conform anunțului oficial al Ministerului Dezvoltării.

Acesta a fost cel mai mare apel de proiecte lansat până acum pentru o componentă din PNRR.

Good to know

Cereri de peste jumătate de miliard de euro prin Valul Renovării

Mai mult decât atât, recent, Guvernul României anunța că a accesat primul miliard de euro din PNRR, bani care vor merge către renovarea clădirilor. România a primit până în prezent 3,79 miliarde de euro drept avans din PNRR, însă acești bani nu au putut fi cheltuiți încă, din cauza lipsei de proceduri.

Budget shifts EU project e1645092316369 copy 1024x317 - Renovarea locuințelor prin PNRR a început cu dreptul. România a accesat primul miliard de euro

Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreaga țară și reprezintă cea mai bună dovadă a modului în care Guvernul abordează șansa enormă pentru dezvoltarea și modernizarea țării.

„Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, autoritățile publice locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranță seismică sau la incendii. România și-a îndeplinit la timp obligațiile asumate prin PNRR și începe deja să valorifice cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziția noastră”, se arată într-un mesaj al premierului Nicolae Ciucă.

Good to know

Guvernul va dezvolta peste 5.500 de locuințe prin fonduri din PNRR

Păstrându-ne optimismul, nu putem să nu amintim că, la sfârșitul primului trimestru, Ministerul Finanțelor recunoștea că România nu a cheltuit fonduri virate de Comisia Europeană pentru PNRR. Acest lucru a fost confirmat chiar de către Banca Națională a României (BNR).

De vină ar fi faptul că Guvernul nu definitivase încă procedurile pentru transferul sumelor. De-abia în urmă cu circa două luni, Ministerul Proiectelor Europene ne-a informat că s-a încheiat procedura privind acordurile de finanțare aproape cu toate ministerele.

Prin posibilitatea de supracontractare, valoarea totală a celor două fonduri va ajunge la 5,55 miliarde de euro. „Din această sumă construim cel puțin 5.522 de locuințe pentru tineri, medici și profesori, eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, se construiesc minimum 1.091 de kilometri de piste pentru biciclete și achiziționăm peste 1.135 de autobuze, troleibuze, tramvaie și microbuze noi, electrice sau pe hidrogen, cu stație de încărcare. La nivel național, achiziționăm cel puțin 13.200 de stații de încărcare electrică pentru autovehicule”, a precizat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

El a adăugat că din aceste fonduri vor fi reabilitate aproximativ 1.400 de blocuri, însemnând 1,3 milioane de metri pătrați, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și sigure în caz de cutremur. Totodată, clădirile instituțiilor publice vor putea fi reabilitate și eficientizate energetic și, astfel, vor fi scăzute emisiile de carbon. În total va fi finanțată renovarea energetică a cel puțin 2.000 de instituții publice prin PNRR.

„Aici aș dori să subliniez un lucru important, care nu a fost inclus până acum în niciun astfel de program de investiții: pentru prima dată, nici proprietarii locuințelor, nici administrația locală nu trebuie să contribuie cu o cotă parte. Renovarea este finanțată integral de Ministerul Dezvoltării, din fonduri UE”, a declarat ministrul.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr. 44.

Valul Renovării este componenta 5 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), având un buget total de 2,2 miliarde de euro. Prin program se urmărește îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente.

Investițiile din Valul Renovării conțin două axe:

  • schemă de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale;

  • schemă de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA