Așteptările de la activele imobiliare, diferite în perioada post-pandemie

În mai bine de doi ani, criza sanitară a generat un val brusc de schimbări la nivelul strategiilor companiilor și al modului în care oamenii se raportează la timpul dedicat muncii, divertismentului și vieții private. Dacă în acest moment nu este încă foarte clar câte dintre schimbări se vor permanentiza, putem afirma că pandemia a modificat semnificativ așteptările oamenilor privind folosirea diferitelor categorii de proprietăți.

În ciuda rezilienței economiei, anumite sectoare și piețe au trecut printr-un climat tensionat, lăsând multe active fără un scop precis, ceea ce a impus și nevoia reamenajării lor.

Nevoia de reconversie dispare, cu siguranță nu în sectorul birourilor, care a fost mult timp la baza portofoliilor de proprietăți imobiliare comerciale. Dar COVID-19 a consolidat o tendință de lungă durată privind munca la distanță într-o asemenea măsură încât a devenit o opțiune permanentă pentru milioane de persoane care lucrează la birou, cel puțin în America de Nord și Europa, relevă un studiu al firmei de servicii profesionale PwC.

În continuare, există o gamă largă de perspective din industrie cu privire la modul în care o anumită formă de model de lucru hibrid va afecta cererea de birouri. Raportul punctează faptul că firmele vor închiria mai puțin spațiu în viitor.

shutterstock 82951156 copy 1024x680 - Așteptările de la activele imobiliare, diferite în perioada post-pandemie

Totodată, pandemia a întărit tendința investitorilor de a se orienta către contraciclice precum științele vieții și centrele de date, care profită de mega-tendințe și, prin urmare, generează venituri stabile.

Good to know

Birourile devin clădiri mai sănătoase, dezvoltate sub principiile ESG

„Cea mai importantă tendință în perioada pandemiei este flexibilizarea muncii, tendință care se transformă în normă, fiind greu de crezut că vom reveni la situația pre-pandemie în ceea ce privește acest aspect. Deși telemunca și munca în sistem hibrid au devenit componente importante, ele nu au înlocuit și nu vor înlocui prezența fizică în spațiile de birouri”, a comentat Bogdan Gubandru, head of investment în cadrul agenției de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, pentru Real Estate Magazine.

Acesta este de părere că angajații nu vor renunța la interacțiunea socială, drept urmare vor avea nevoie de birouri care să stimuleze colaborarea chiar mai mult decât înainte de pandemie.

În toate tipurile de proprietăți s-a observat o preocupare mai mare pentru confortul și siguranța ocupanților, astfel încât clădirile au devenit mai „prietenoase” cu utilizatorii.

„Totodată, vor continua eforturile pentru eficientizarea consumului de energie și a costurilor în general. Pandemia este unul dintre factori, dar această tendință este susținută și de creșterea prețurilor la energie și combustibili, precum și de curentul global de orientare către o economie verde, pentru a reduce impactul asupra mediului”, a precizat Alexandru David, head of research în cadrul agenției de consultanță imobiliară JLL România, pentru Real Estate Magazine.

Clădiri sănătoase și digitale

Transformarea clădirilor în care locuim, lucrăm sau facem cumpărături în spații cu atenție sporită la sănătatea utilizatorilor reprezintă una dintre tendințele care nu dispar odată cu eliminarea tuturor restricțiilor. Iar adăugarea părții de consum eficient de resurse ne aduce în zona dezvoltării sub principiile ESG ce țin de mediu, societate și guvernanță.

wifi background copy 1024x597 - Așteptările de la activele imobiliare, diferite în perioada post-pandemie

Pentru imobilele de birouri, focusul pe sănătate accelerează deprecierea clădirilor mai vechi, cu sisteme de ventilație și amenajări depășite.

Gubandru adaugă faptul că a doua tendință importantă este digitalizarea – în toate aspectele vieții, ceea ce a dus la o serie de schimbări care vor rămâne, de asemenea, în societate și după încheierea acestei pandemii. Aceste schimbări au impactat sectoare precum retailul și logistica și au creat reguli noi ale jocului, ce au devenit deja normă.

„Deși online-ul – ca și canal de vânzare – a câștigat în fața canalelor clasice de vânzare, magazinele fizice au în continuare o pondere importantă în comerț, la fel ca restaurantele și cafenelele. Din nou, experiența fizică și interacțiunea umană nu au fost înlocuite de noile experiențe digitale, acestea venind în completarea imaginii de ansamblu și să ofere alternative, numai în situații excepționale”, a explicat reprezentantul Crosspoint Real Estate.

Eficiența clădirilor, cu efecte pe termen lung

Pentru investitori, clădirile care au nevoie de capital pentru a fi mai eficiente energetic sunt cea mai mare provocare, dar și cea mai mare oportunitate, potrivit unui raport al PwC.

Există o înțelegere din ce în ce mai mare în imobiliare a rolului carbonului încorporat în totalul emisiilor de carbon ale unei clădiri – carbonul emis la crearea și transportul materialelor necesare pentru a o construi și în timpul procesului de demolare.

Crearea unei noi clădiri super-ecologice nu este aproape niciodată cea mai verde opțiune, din cauza carbonului emis în urma demolării a ceea ce a existat anterior și a dezvoltării noii clădiri.

Good to know

Obligațiunile verzi pentru imobiliare au ajuns la 4.800 de miliarde de dolari în 2021

Interesul pentru clădiri sustenabile și verzi se vede și în partea de finanțare. Astfel, vânzările de obligațiuni verzi au crescut de la 200 de miliarde de euro în 2017 la mai bine de 4.800 de miliarde de dolari în primele trei trimestre din 2021, relevă datele Climate Bonds.

Totuși, specialiștii PwC punctează faptul că împrumuturile pentru clădirile verzi reprezintă încă o parte foarte mică din întreaga activitate de finanțare imobiliară. Este cert că va crește cota acestei nișe, însă viteza de dezvoltare va fi diferită în diversele piețe internaționale.

În forma actuală, creditarea imobiliară urmează și nu conduce tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și procesul decarbonizării în sectorul de real estate.

Compania de analiză financiară Trepp estimează că există 5.000 de miliarde de dolari reprezentând datoria imobiliară comercială numai în SUA, iar cifra globală este probabil să fie un multiplu al acestei valori.

„Cu toate acestea, datoria totală din sectorul imobiliar este o pârghie uriașă care ar putea fi folosită pentru a ajuta lumea să se decarbonizeze. În prezent, jucătorii din piață și reglementatorii nu realizează suficient”, se arată în raportul PwC.

În Uniunea Europeană, taxonomia privind activitățile sustenabile este văzută drept un standard care va depăși certificările individuale ale clădirilor ce identifică o clădire în top 15% față de proiecte similare din piață la capitolul eficienței energetice. Acest lucru permite investitorilor și finanțatorilor să colaboreze mai ușor pe piața europeană.

Un factor important în ecuația clădirilor verzi îl reprezintă și tehnologiile care contribuie la limitarea efectelor schimbărilor climatice. Odată ce aceste tehnologii au fost inventate și au ajuns la un punct în care pot fi implementate în mod rentabil la scară largă, proprietarii de imobile pot vedea raționamentul financiar pentru a le adopta.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.43.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA