Potențialul renunțării la centralele individuale de apartament, noua provocare a dezvoltatorilor rezidențiali

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța recent că România intenționează să renunțe la centralele de apartament pentru blocurile sau ansamblurile de locuințe nou construite. Ca o soluție la o asemenea măsură, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să ia în considerare instalarea unei centrale comune de bloc sau conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor în sistem centralizat.

Alex Moldovanu

Anunțul ministrului Mediului nu este neapărat o noutate pentru piața rezidențială din România, în condițiile în care, de multă vreme, centralele individuale de apartament (pe gaze) sunt acuzate de un grad ridicat de poluare, de o lipsă a controlului asupra emisiilor de dioxid de carbon și, nu în ultimul rând, chiar de un pericol la adresa siguranței blocurilor de locuințe.

Noutatea pe care o aduce ministrul este aceea că, de data aceasta, interzicerea centralelor de apartament va fi o decizie politică clară, de la care nimeni nu va mai putea face rabat. Cu alte cuvinte, nu va mai exista libera alegere a dezvoltatorilor, ci va fi vorba de o obligație. Impactul unei asemenea măsuri asupra domeniului imobiliar va fi unul semnificativ și efectele pe care le va produce asupra industriei nu au fost analizate în detaliu.

AdobeStock 120864072 1024x683 - Potențialul renunțării la centralele individuale de apartament, noua provocare a dezvoltatorilor rezidențiali

Conform statisticilor oficiale, aproape jumătate din populația României trăiește în mediul rural, în localități care nu au posibilitatea de a se racorda la un sistem centralizat de încălzire, cu atât mai puțin la o centrală comună care să asigure agentul termic și apa caldă pentru un număr anume de case. Pe de altă parte, combustibilul utilizat în foarte multe centrale individuale din aceste zone este lemnul sau chiar biomasa, în lipsa racordării la rețeaua de gaze. În acest caz, nivelul de emisii de CO2 este mult mai redus, iar altă sursă de încălzire nu există.

Situația se prezintă altfel în marile orașe, unde poluarea generată de centralele individuale de apartament este una îngrijorătoare. De altfel, de la acest considerent au plecat și oficialii europeni atunci când au luat în calcul interzicerea centralelor. O situație ideală ar reprezenta-o sistemul centralizat de încălzire, care este cel mai eficient și cu un impact controlat asupra mediului. Din păcate, în România, sistemul centralizat a fost neglijat în ultimii ani din perspectiva nevoilor reale de investiții. Astfel, în ciuda promisiunilor autorităților de eficientizare și a impunerii unei taxe de cogenerare plătită de toți consumatorii de energie electrică, sistemele centralizate s-au dovedit neprofitabile.

Good to know

Comisia Europeană propune eliminarea gazelor naturale din producția de energie și apă caldă până în 2050

Rămâne, așadar, la îndemână soluția centralelor de cvartal, așa-zisa variantă a centralelor comune. Într-adevăr, această soluție a prins în majoritatea țărilor europene unde există o sursă de gaze. Și aici putem avea însă o problemă, căci Uniunea Europeană își propune să elimine gazele naturale din producția de energie și apă caldă până în 2050.

Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat consecvenți cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon.

Centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența – și pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă. În mod normal, Comisia Europeană ar trebui să solicite statelor membre să decidă și să aibă o dezbatere la nivel național, în așa fel încât fiecare țară să poată veni cu propriul ei termen de renunțare la centralele individuale. Alte tipuri de tehnologii pentru încălzire, și anume pompele de căldură, care au devenit accesibile pentru mare parte din populație, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice ar putea fi o soluție, dar în niciun caz imediată.

261285966 2762351820731682 3782290699013730830 n 1024x576 - Potențialul renunțării la centralele individuale de apartament, noua provocare a dezvoltatorilor rezidențiali

Primarul Emil Boc a anunțat, nu demult, că Primăria Cluj-Napoca lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și, în același timp, reducerea poluării cauzate de centralele individuale de apartament. Prima măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari, care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente. Întrebarea de bază este dacă asemenea decizii sunt bine fundamentate, dacă există variante de lucru mai eficiente sau, pur și simplu, vrem să implementăm politici europene fără a analiza foarte bine perspectivele pieței locale.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.41.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA