Într-o lume a vitezei, a confortului, a autoturismelor care se vor conduce singure, a inovației și a diversității, piața imobiliară nu are decât să se adapteze unor noi tendințe și schimbări sociale. Până acum am discutat despre proiecte rezidențiale destul de conformiste în țara noastră, însă dezvoltatorii au început să aducă puțin câte puțin din sarea și piperul unei lumi tot mai efervescente și în ceea ce ține de designul noilor lor ansambluri rezidențiale.
Cu tot mai multe proiecte rezidențiale, care încearcă fiecare să se distingă prin localizare, compartimentare, facilități sau vedere, este tot mai greu să inovezi, să aduci acel caracter de unicitate unui proiect, care să îl facă cu adevărat valoros. Dezvoltatori imobiliari autohtoni ce s-au făcut remarcați în acest sens sunt One United Properties, Forty Management sau Metropolitan Developments. Pentru a învinge concurența și a atrage cât mai mulți clienți, dintr-un segment tot mai „targetat” al românilor cu venituri mari, fiecare dintre aceștia a găsit un mod inedit de a ieși în evidență.
Central District 4 Elemente
Proiectul rezidențial Central District 4 Elemente, dezvoltat de Forty Management în zona Titan, a fost un real succes, aducând un concept interesant, de affordable luxury, și centrat pe conceptul de comunitate, cu cinematograf, spații comune ample și chiar și o pistă de alergare construită pe terasa unuia dintre imobile.
Central District Lagoon City
Același dezvoltator vine cu alte două proiecte cel puțin speciale pentru piața rezidențială din Capitală. Central District Lagoon City este un ansamblu ce va fi amplasat în apropiere de Petrom City, în zona de nord a Capitalei, cartierul Bucureștii Noi. Acest complex ambițios este conceput ca unul cu funcțiune mixtă, cu zonă rezidențială, comercială și de birouri. Segmentul comercial și cel de birouri al proiectului urmează să fie atestate în sistemul de clădire verde și construite conform celor mai bune practici din domeniul clădirilor sustenabile, utilizând surse regenerabile pentru sistemele de încălzire, cele de răcire, furnizare a electricității sau apă caldă menajeră. Punctul central al Lagoon City va fi conceptul „Lagunei de cristal”, în jurul căruia va fi dezvoltat întreg proiectul imobiliar. Acesta va oferi o zonă recreațională complexă ce va cuprinde inclusiv o plajă, folosind tehnologii inovative și sustenabile deja patentate la nivel mondial. Însăși ideea de „lagună” reprezintă elementul central, de unicitate, care, cred dezvoltatorii, va duce la o creștere importantă a valorii de piață a complexului, cât și la creșterea valorii proprietăților din vecinătate. Prin conceptul său, proiectul va ajuta și la crearea de locuri de muncă, pentru întreținerea și funcționarea tuturor facilităților.
Central District Royal Suites
Un nou concept de turn rezidențial, Central District Royal Suites, urmează să se dezvolte în zona Băneasa, în apropiere de Gara Băneasa. Cu o înălțime de 122 de metri și construit pe un teren de 3.000 de metri pătrați, proiectul va include 34 de apartamente cu vedere panoramică, într-o zonă plină de parcuri și spații verzi, dar și între două lacuri – Herăstrău și Băneasa. Priveliștea din apartamentele „luxury” ale turnului va fi una dintre cele mai spectaculoase din Capitală. „Conceptul arhitectural se axează pe principalele calități cercetate în cele mai exclusiviste dezvoltări din întreaga lume, cum ar fi priveliști unice, înălțimea spațiului interior, lumina solară, materiale, autonomie energetică și tehnologie conectată cu confortul”, spun dezvoltatorii pe site-ul proiectului. De asemenea, volumetria spiralată a impresionantului turn, cu terase ample, va conferi fiecărui apartament o priveliște unică față de oricare altul din clădire. Facilitățile dedicate complexului nu sunt nici ele mai prejos, zona de parter fiind proiectată cu recepție, salon, spații de lucru, spații de întâlnire, bibliotecă, bar și galerie de artă, în timp ce subsolul va include o piscină semi-olimpică, saună, sală de sport, hamam, zonă de degustare de vinuri, sală de concerte, studio muzical, spații de depozitare și zonă pentru parcare. Nu în ultimul rând, proiectul se mândrește cu o sustenabilitate ridicată. Astfel, fațada va fi acoperită de panouri fotovoltaice, completate de sisteme de încălzire cu energie geotermală.
Parcelarea Filipescu, cum este denumită zona mărginită de Bulevardul Aviatorilor, Aleea Alexandru, strada Rabat și strada Atena, până în zona Parcului „Khalil Gibran”, este considerată cea mai valoroasă zonă a Capitalei și include și cele mai scumpe clădiri din București
One Modrogan
One United Properties a anunțat de curând lansarea vânzărilor pentru proiectul One Modrogan, autorizat la finele anului trecut, pe un teren aflat în vecinătatea vilei Filipescu. Complexul este unic prin poziționarea sa în cea mai scumpă zonă a Capitalei, Parcelarea Filipescu. Această zonă a rezultat practic din divizarea proprietății lui Alexandru Filipescu, proiectul fiind elaborat în 1912 de un arhitect belgian. Complexul One Modrogan include mai multe imobile boutique și se prezintă ca o oportunitate extrem de rară de achiziție, atât prin prisma imensei încărcături culturale, cât și a faptului că terenurile construibile din zonă sunt o raritate.
Crown Towers
De data aceasta în partea dreaptă a Parcului „Regele Mihai I”, Metropolitan Developments urmează să construiască Crown Towers. Într-o zonă deja saturată de imobile rezidențiale premium, cu proiecte precum Gafencu Residence, WIN Herăstrău, One Herăstrău Towers, One Herăstrău Plaza și One Herăstrău Park, Crown Towers își încearcă norocul prin designul nonconformist, cu suprafețe vitrate ample ce se vor întinde pe întreaga fațadă a proiectului și vor oferi apartamentelor o vedere panoramică. Complexul va include zonă de relaxare, zonă de fitness, Spa, piscină exterioară, zonă de retail, centru de afaceri, bistro și spații de birouri.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36.