Raport: Piața rezidențială de lux a crescut în pandemie

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piața globală a locuințelor de lux a înregistrat o creștere de prețuri în 2020, în ciuda provocărilor generate de criza de coronavirus. Cinci piețe au avut creșteri de două cifre ale prețurilor pe segmentul de lux, în timp ce în 29 de locații s-au înregistrat scăderi, potrivit indexului realizat de Knight Frank, care are în vedere 100 de piețe la nivel global.

Cea mai mare creștere a prețurilor a fost marcată de Aukland, Noua Zeelandă. Piața imobilelor de lux a înregistrat prețuri cu 18% mai mari în 2020 față de 2019. Avansul s-a datorat revenirii economice rapide cuplate cu dobânzile bancare reduse și stocul limitat de proprietăți premium.

În topul creșterilor se mai află orașe din Asia. În Shenzen, prețurile locuințelor de lux s-au majorat cu 13%, în timp ce în Seoul și Manila avansul a fost de 12%, respectiv 10%.

Piața chineză a fost cea mai dinamică, în condițiile în care prețurile din 30 de orașe au revenit la nivelul pre-pandemic din 2019.

În schimb, în Buenos Aires s-a înregistrat o scădere de 12% a prețurilor locuințelor de lux. Piața rezidențială de lux din Cape Town scăzut cu 9,2%, iar în Hong Kong regresul a fost de 6,9%.

În perioada pandemiei, cumpărătorii din America de Nord s-au orientat spre zonele de coastă și locații rurale, cu trafic redus. În schimb, în metropole asiatice clienții au optat pentru apartamente mai spațioase în același oraș.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply