Cum se adaptează locuințele în contextul pandemiei

Catalin Socol

, Real Market

Contextul pandemiei de coronavirus ne-a forțat ca, într-un timp foarte scurt, să ne adaptăm locuințele, din locul în care ne retrăgeam seara, în locul în care am fost constrânși, timp de două luni, să ne desfășurăm mai toate activitățile. Într-o astfel de situație neprevăzută, o casă nu mai este doar un loc unde să dormi – este biroul tău, spațiul tău social, spațiul tău pentru exerciții fizice și multe altele –, iar oamenii au început să caute o locuință care să reflecte toate aceste lucruri.

Alegem adesea să cumpărăm sau să închiriem o anumită casă datorită locației sale (cei trei „L” din teoria real estate-ului: locație, locație, locație) – poate oferă acces la școli bune sau o navetă ușoară către locul de muncă. Aceasta înseamnă că investim adesea în case mai scumpe localizate în zone cu acces la facilități de calitate și apoi le adaptăm pentru a se potrivi activităților din viața noastră de zi cu zi. Mulți proprietari își consideră casele din zonele fierbinți ca un activ financiar pe care intenționează să îl fructifice ulterior. Dar cum tot mai puțini oameni fac naveta către locul de muncă și tot mai mulți oameni lucrează de acasă, a intervenit acum necesitatea de adaptare a spațiului, însoțită și de schimbări în preferințele cumpărătorilor.

adaptarea locuintelor 3 copy - Cum se adaptează locuințele în contextul pandemiei

Pandemia de COVID-19 ne-a obligat să reconsiderăm modul în care trăim și construim în viitor. De la concepția distanțării sociale în parcurile publice, idei noi sunt aduse rapid în prim-plan. Întrucât oamenii sunt închiși în casele lor acum mai mult ca oricând, s-a acordat atenție deosebită modului în care reședințele pot satisface cerințele acestei noi ere neprevăzute. Mulți cred că această nouă dependență de casă va persista după dispariția pandemiei. Pe măsură ce casele încep să joace un rol mai mare în viața noastră de zi cu zi, vor trebui să se adapteze pentru a integra cât mai multe activități și servicii. Dacă în perioada ultimilor zece ani locuințele noi au devenit tot mai restrânse ca suprafață, pentru a acoperi cererea venită din partea tinerilor și a-și adapta cumva prețul la bugetele existente, este posibil ca această tendință să sufere schimbări în perioada următoare și să asistăm la reversul înclinației cumpărătorilor spre poziționare, spre concentrarea pe spațiul oferit și funcționalitatea sa.

La masă sau la birou?

Cu oameni forțați să lucreze de acasă, multe mese de sufragerie au fost transformate în biroul de acasă. Deși odată cu lucratul de la domiciliu am scăpat de navetele obositoare, de aglomerația traficului sau metroului bucureștean, aceste noi „birouri” nu oferă toate facilitățile necesare unui spațiu de lucru productiv. Și totuși, mulți se bucură de flexibilitatea oferită de munca la distanță. Iar cu cât se va prelungi mai mult perioada lucratului de acasă, cu atât mai mulți vor simți nevoia crescândă de a-și reamenaja sau îmbunătăți spațiul de lucru.

În Capitală, cererea pentru case a crescut cu peste 50% în al treilea trimestru din 2020, față de perioada similară a anului trecut, conform unui sondaj realizat de compania imobiliară RE/MAX

Specialiștii au remarcat și o creștere a interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădină. Cererea pentru apartamente a cunoscut o creștere de 17,5% în trimestrul al treilea din 2020, față de același trimestru din 2019.

adaptarea locuintelor 2 copy - Cum se adaptează locuințele în contextul pandemiei

De la debutul pandemiei, aprecierea noastră pentru exterior și natură pare să fi crescut foarte mult. Pur și simplu, a merge la plimbare sau a sta pe o bancă în parc au fost momente așteptate după cele două luni de izolare. Cu toate acestea, în eventualitatea unui scenariu de revenire la restricții și odată cu sosirea sezonului rece, timpul petrecut în parcuri și alte spații verzi va fi transferat, din nou, către locuințe. Ca urmare, interesul pentru designul interior și exterior se anunță crescut. Desigur, depinde de arhitecți să descopere cum să integreze spații noi chiar și în cele mai compacte case, sau în cazul grădinilor, curților de mici dimensiuni, verandelor ori balcoanelor. Oamenii pot căuta, de asemenea, o legătură mai strânsă între spațiile lor de locuit și natură, cât și mai multă lumină naturală, cu uși pliante din sticlă care creează spații flexibile, de exemplu.

Ședința de fitness, în sufragerie

O preocupare tot mai mare pentru exercițiile fizice și sănătate a făcut, în această perioadă, tot mai mulți oameni să se gândească la impactul pe care mediul de acasă îl are asupra stării lor de bine și să prioritizeze lumina naturală și accesul la natură. Acest lucru ar putea conduce la reducerea dependenței de iluminatul electric și la o cerere mai mare pentru grădini și spații verzi. Preocuparea pentru exerciții fizice a mutat ședințele de fitness acasă, iar sesiunile de antrenament virtuale au fost experimentate de mulți dintre noi, fie că am participat la ședințe live sau am urmărit programe înregistrate, chiar din sufragerie.

Spațiile multifuncționale, o necesitate

Spațiile multifuncționale au devenit, practic, cheia noilor amenajări interioare. Astfel, am început să vedem încorporarea birourilor și spațiilor de lucru în dormitoare și camere de zi ca parte a trendului, deoarece chiar și cei care continuă să lucreze într-un birou vor avea, probabil, mai multă flexibilitate pentru a se antrena în munca la distanță. Crearea mai multor spații de lucru în toată casa înseamnă că două sau mai multe persoane pot lucra de acasă în același timp, fără să se deranjeze reciproc. Să nu uităm că și școlile și universitățile s-au mutat în mediul online, ceea ce a pus o și mai mare presiune pe locuințele familiale.

Bucătăria, convertită în spațiu social

Un alt impact al contextului crizei sanitare este că bucătăriile au devenit inima absolută a casei, mai mult ca niciodată. Dacă înainte aveam posibilitatea de a ieși mai mult în oraș, în serile de sâmbătă, spre exemplu, acum am fost forțați să profităm la maximum de spațiile noastre de locuit și de luat masa, pentru activități sociale.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.34.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply