Pandemia de COVID-19 va avea un impact major asupra evoluției pieței rezidențiale din segmentul de prețuri sub 1.300 euro pe metru pătrat, în timp ce piața locuințelor de lux are o evoluție stabilă, potrivit unei analize realizate de către firma de consultanță imobiliară JLL România.
Agenția notează că programul „Prima Casă” și cota de TVA de 5% susțin dinamica pieței imobiliare în cazul proprietăților mai ieftine de 1.300 de euro/mp, care reprezintă aproape 64% din ofertă. Creșterea șomajului va afecta volumul de tranzacții și prețurile de vânzare pe termen scurt și mediu pentru acest segment, susține Andreea Hamza, senior director living department la JLL România.
Impactul va fi mai redus în cazul proprietăților cu prețuri între 1.300 și 2.000 de euro/mp, care reprezintă aproape 30% din numărul total de locuințe din București și județul Ilfov.
În cazul locuințelor cu prețuri de peste 2.000 de euro/mp, stocul reprezintă 6% din numărul total de unități de pe piață.
„Nu preconizăm o schimbare a apetitului potențialilor cumpărători de proprietăți rezidențiale din categoria high-end, astfel că cererea va rămâne stabilă pe această nișă”, arată reprezentanții JLL.
În primul semestru al anului, nivelul tranzacțiilor cu locuințe noi a scăzut cu 7% până la aproximativ 11.000 de unități în București și Ilfov, potrivit agenției care citează datele de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Livrările de locuințe noi vor ajunge la aproximativ 12.900 de unități în București și Ilfov, în scădere cu cel puțin 10% față de anul trecut, arată estimările JLL.
Din cauza incertitudinilor din piață, dezvoltatorii ar putea opta pentru împărțirea activității de dezvoltare a proiectelor în mai multe faze pentru a se adapta mai ușor la schimbările de cerere.
În primele cinci luni ale anului, în București și Ilfov au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi.