Crosspoint: Piața de investiții imobiliare, volum de 120 milioane de euro în T1 2020

Piața investițiilor imobiliare a înregistrat un volum al tranzacțiilor de aproximativ 120 de milioane de euro în primele trei luni din 2020, în creștere ușoară față de perioada similară a anului trecut când volumul investițional s-a ridicat la 117.5 milioane de euro, potrivit agenției de cosultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

Analiștii agenției spun că rezultatul din primul trimestru reflectă mai mult inerția pieței, având în vedere că o serie de tranzacții ce trebuiau finalizate anul trecut au rămas în faza negocierilor în 2020 și se vor încheia pe termen mai lung.

Pentru acest an, Crosspoint estimează că piața investițiilor va pendula între 500 și 750 de milioane de euro. Prin comparație, volumul investițional din 2019 s-a ridicat la 608,85 milioane de euro, în scădere cu 41% față de 2018.

Deși inițial, consultanții estimau că în acest an piața de investiții imobiliare ar fi putut să depășească 1 miliard de euro, criza generată de pandemia de coronavirus a plasat piața tranzacțiilor pe noi coordonate. Deja, AFI Europe s-a retras din tranzacția de achiziție a portofoliului de birouri deținut de NEPI Rockcastle în România. Achiziția anunțată anul trecut a fost evaluată la peste 300 de milioane de euro.

„Din cauza complexității proceselor de achiziție și a imposibilității de a prevedea impactul evenimentelor recente asupra tuturor sectoarelor economiei, este posibil ca finalizarea unor tranzacţii să se prelungească pe un termen mai lung”, precizează Crosspoint Real Estate într-un comunicat.

În continuare, randamentele investiționale din România rămân în jur de 7%, deși a început să se observe o scădere a randamentelor pentru spații prime.

Randamentul investițiilor în clădiri de birouri și spații comerciale variază între 6,75-7%, în timp ce randamentul pentru spații industriale este de aproximativ 8%, potrivit analiștilor Crosspoint Real Estate.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply