Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștere

Segmentul locuințelor premium continuă să se dezvolte în principalele orașe regionale, acestea fiind zonele care au atras un flux consistent de investiții și în sectorul imobiliar comercial. Tranzacțiile cu locuințe premium la nivel național depășesc deja borna de 200 de milioane de euro, potrivit estimărilor consultanților.

 Deși Bucureștiul rămâne principala piață pentru proiecte rezidențiale premium și de lux, orașe precum Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara încep să înregistreze o creștere a activității de dezvoltare pe acest segment.

Andreea Hamza copy 200x300 - Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștere„Dintre orașele regionale, Clujul prezintă cea mai activă piață pentru locuințe premium, proiectele fiind bine reprezentate atât ca volum, cât și ca tipologii. Cererea pentru produse de calitate superioară este susținută de dezvoltarea economică a orașului, în special pe segmentul de IT. De altfel, Clujul înregistrează și cele mai mari prețuri medii din țară pe sectorul rezidențial, cu circa 20% peste prețul mediu din București, iar creșterile de preț au continuat și în acest an, chiar dacă într-un ritm mai temperat”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living la firma de consultanță imobiliară JLL România, pentru Real Estate Magazine.

În afara Capitalei, piața de locuințe premium este în faza de formare, adaugă analistul imobiliar Daniel Crainic. De exemplu, pe piața imobiliară din Timișoara există două proiecte cu apartamente premium. Vorbim de componente din ISHO Supreme, unde etajele superioare sunt rezervate penthouse-urilor și apartamentelor premium. Și dezvoltatorul imobiliar Vox are apartamente cu suprafețe mari și finisaje de calitate.

„În rest, oferta de apartamente mari, cu patru camere, este inexistentă pe segmentul nou. Același lucru se aplică în toate orașele secundare”, a precizat Crainic pentru Real Estate Magazine. Și în Arad a fost livrat un proiect premium cu 107 apartamente, situat chiar în centrul orașului.

rezidential 1024x681 - Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștere

Crainic sugerează că activitatea de dezvoltare va rămâne intensă pe segmentele medium și standard deoarece aici se înregistrează și cele mai ridicate volume de vânzări. „Probabil va mai trece o perioadă de timp până când vom avea o competiție pe segmentul premium în centrele regionale”, a comentat acesta.

Brașov este un alt oraș regional unde piața rezidențială premium începe să prindă contur, în parte și datorită potențialului turistic și proximității față de stațiunea Poiana Brașov. Dezvoltatorul Cosmopolit a finalizat deja proiecte rezidențiale premium cu 300 de unități în Brașov și a demarat dezvoltarea a încă două complexuri, Traian Grozăvescu 7 și Mihai Viteazul 1-3, cu termen de finalizare în 2021. După livrarea acestor două proiecte, Cosmopolit are în plan dezvoltarea a încă două proiecte în zona centrală – Cosmopolit Crișan și Cosmopolit Cantacuzino.Tamas Elekes CEO copy 200x300 - Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștere

„Cererea pentru apartamente și case de vânzare în segmentele middle și high este încă puternică. O analiză statistică a evoluției de pe piața rezidențială arată că suntem într-o perioadă în care cererea pentru apartamente premium este în continuă creștere”, declara recent Tamas Elekes, CEO al Cosmopolit, într-un interviu pentru Real Estate Magazine.

Consultanții sugerează că zonele centrale din marile orașe tind să-și păstreze atractivitatea, ceea ce ajută și segmentul locuințelor premium, având în vedere oferta limitată de terenuri pentru noi dezvoltări.

Bogdan Iliescu, associate Residential la firma de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, este de părere că piața rezidențială din principalele orașe regionale funcționează bine. El a declarat pentru Real Estate Magazine că „în 2020, cu siguranță vom vedea mai multe proiecte lansate în aceste piețe”.

Tranzacții cu locuințe de lux de peste 200 de milioane de euro

Pe piața din București, segmentul de lux reprezintă aproximativ 1% din oferta nouă pusă de către dezvoltatori pe piață în fiecare an, iar din punct de vedere economic asistăm la un vârf al livrărilor – peste 300 de unități anual, potrivit lui Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN România.

Andrei Sarbu 3 copy 200x300 - Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștereFață de perioada 2015-2017, în Capitală au început să apară proiecte de mari dimensiuni unde un procent semnificativ din unități vizează segmentul ultra premium/de lux, explică Sârbu. Astfel, „calculele SVN România arată că piața rezidențială de lux din București și împrejurimi se ridică la o valoare anuală de aproximativ 175 de milioane de euro. Dacă luăm în calcul și principalele piețe regionale din țară (Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța), estimăm că anual se încheie în România tranzacții cu locuințe de lux de peste 200 de milioane de euro”, a declarat CEO-ul pentru Real Estate Magazine.

În privința celor mai scumpe locuințe scoase la vânzare în orașele regionale, ofertele sunt destul de diversificate și există apartamente cu prețuri chiar și de peste 300.000 de euro. De exemplu, un penthouse de 164 de metri pătrați, cu terasă de 160 de metri pătrați și două locuri de parcare este pus în vânzare la prețul de 350.000 de euro în Cluj-Napoca, potrivit unui anunț publicat pe platforma imobiliare.ro.

În Timișoara sunt listate mai multe penthouse-uri cu prețuri de peste 300.000 de euro. Cel mai scump are 119 metri pătrați utili și patru camere. Proprietarul cere 387.000 de euro pentru apartamentul localizat la etajul 4 într-un bloc nou.

În Iași, cel mai scump penthouse listat pe platforma imobiliare.ro are un preț de 360.000 de euro. Apartamentul situat la etajul 11 are cinci camere și 335 de metri pătrați utili.

premium 1024x788 - Piața rezidențială premium din orașele regionale – în faza de formare, cu perspective de creștere

În zona Centrul Civic din Brașov este pus în vânzare un apartament tip penthouse la prețul de 365.000 de euro. Locuința cu patru camere are 190 de metri pătrați utili și este localizată la etajul 5/5.

În Constanța, un penthouse dintr-un bloc situat la doar 200 de metri depărtare de plajă este listat la un preț de 373.500 de euro plus TVA. Apartamentul de lux are patru camere și o suprafață utilă de 113,6 metri pătrați. În acest oraș sunt scoase la vânzare mai multe apartamente de lux cu prețuri care depășesc 300.000 de euro.

Consultanții susțin că proprietarul unui penthouse va aloca un buget semnificativ și pentru decorarea apartamentului în stil unic, ceea ce va crește simțitor investiția totală în locuință. Deși, de cele mai multe ori, proprietarii aleg să se mute în noua casă, pe piața din București există numeroase cazuri în care un proprietar achiziționează un apartament de lux și decide să-l închirieze.

De fapt, segmentul imobiliar de lux este printre puținele care au avut o evoluție constantă în ultimii ani, iar drept dovadă, dezvoltatorii au început să se implice în proiecte tot mai complexe pe această nișă.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply