Investițiile în producție, dezvoltare moderată pe piața locală

O serie de companii au anunțat extinderea capacităților de producție din România sau au decis să deschidă prima fabrică la noi în țară, evoluție care va continua și în cursul anului viitor. Investițiile în infrastructura de transport și în învățământul profesional sunt strategice pentru sectorul local de producție în anii următori, sunt de părere consultanții.

În toamna trecută, Kathrein, producătorul german de antene de comunicații, a deschis a doua fabrică în Timișoara. Totodată, în comuna Șag, lângă Timișoara, producătorul austriac de materiale de construcții Baumit va investi în retehnologizarea și modernizarea unei fabrici.

La Pitești, turcii de la Opsan au început producția de componente auto, iar la Arad, austriecii de la Leier investesc într-o nouă fabrică de cărămizi.

productie3 1024x683 - Investițiile în producție, dezvoltare moderată pe piața locală

„Vestul țării este în continuare zona preferată pentru astfel de dezvoltări, în ciuda disponibilității reduse a forței de muncă. Vedem din ce în ce mai mult interes manifestat din partea unor companii care fabrică produse cu valoare adăugată, astfel că investițiile noi nu mai vizează doar asamblarea de piese produse în alte țări, ci România este văzută ca o destinație pentru fabricarea de astfel de piese, activități cu o valoare adăugată mai mare”, a declarat Costin Bănică, head of Industrial Agency la firma de consultanță imobiliară JLL România, pentru Real Estate Magazine.

Noi jucători analizează oportunitatea unor investiții în România

Bănică sugerează că în anii următori vom asista la o intensificare a activității de producție cu valoare adăugată mare, generând locuri de muncă mai bine plătite și o cerere mai mare pentru angajați specializați.

În sectorul de producție din România, baza este reprezentată de zona manufacturieră, care este sensibilă la nivelul salariului minim, adaugă Emilian Podaru, head of Industrial & Logistics în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

„Pentru a putea trece la producție cu valoare adăugată mare și pentru a păstra această atractivitate pe termen lung, sunt necesare investiții semnificative în învățământul profesional și tehnic. În plus, lipsa investițiilor în infrastructură rămâne în continuare o barieră semnificativă în dezvoltarea de facilități de producție, în special în zona de est a țării”, a precizat Podaru pentru Real Estate Magazine.

Toate tronsoanele de autostradă cu dată de finalizare în 2019 se află în partea de vest a României, având o lungime combinată de peste 100 de kilometri, potrivit datelor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

productie2 1024x683 - Investițiile în producție, dezvoltare moderată pe piața locală

În condițiile în care companiile internaționale au avut un ritm moderat al dezvoltării capacităților de producție în acest an, tendința ar urma să se mențină și anul viitor, consideră Podaru.

În continuare, noi investitori străini analizează opțiunile unor unități de producție în România sau achiziționarea unor proiecte industriale. De fapt, segmentul industrial și de logistică are cele mai ridicate randamente, de peste 8%, din întreg sectorul imobiliar comercial din România.

„În 2019, am observat un apetit crescut din partea investitorilor instituționali din afara României, care sunt interesați să intre pe piața locală și sunt în căutare de proprietăți industriale ocupate de companii «blue chip», închiriate pe termen lung, respectiv 10-15 ani”, a declarat Andrei Jerca, head of Industrial Services la firma de consultanță imobiliară CBRE România, pentru Real Estate Magazine.

Datele CBRE România arată că în următoarele 12-24 de luni ar urma să fie dezvoltate spații industriale cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ un milion de metri pătrați. Stocul total de spații industriale și logistice ar urma să treacă de borna de patru milioane de metri pătrați până la finalul anului 2019, conform estimărilor consultanților.

„Pentru 2020, ne așteptăm la noi tranzacții de investiții, atât de tipul «sale & lease back» (companii care dețin spațiul pe care îl ocupă, îl vând și devin chiriași), cât și achiziții de dezvoltări noi”, spune Jerca. 

Industria manufacturieră simte efectele încetinirii comerțului global

Activitatea fabricilor a înregistrat o scădere în cursul acestui an, potrivit unor sondaje la care au răspuns manageri de achiziții din Asia și Europa. În zona euro, activitatea de producție se află la cel mai scăzut nivel din octombrie 2012.

productie 1024x683 - Investițiile în producție, dezvoltare moderată pe piața locală

„Companiile rămân îngrijorate în legătură cu perspectivele anului viitor, optimismul fiind la un minim al ultimilor șapte ani din cauza îngrijorărilor privind războiul comercial, a semnelor de încetinire a creșterii economice globale și a îngrijorărilor geopolitice, inclusiv anxietatea crescută referitoare la efectele Brexit”, a spus Chris Williamson, chief business economist la IHS Markit, companie care realizează sondaje privind industria manufacturieră la nivel internațional.

Indexul care măsoară exporturile de produse manufacturate a scăzut sub 50 de puncte în Germania, China, Statele Unite ale Americii și Japonia în luna septembrie 2019, potrivit IHS Markit. Acest lucru înseamnă că fabricile din aceste țări încep să înregistreze o scădere a comenzilor externe.

Marea Britanie a înregistrat a cincea lună consecutivă de scădere a activității industriale, pe fondul incertitudinilor privind ieșirea țării din Uniunea Europeană. Aceasta a fost cea mai lungă perioadă de scădere de la criza financiară.

În România, producţia industrială a scăzut cu 2,3% ca serie brută în 2019 comparativ cu anul precedent. Producţia industrială a scăzut cu 2,3% ca serie brută în 2019 comparativ cu anul precedent, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.30/Special Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply