7,25 milioane de dolari pentru casa din Brentwood a lui Marilyn Monroe

Diana Nita

, Real Property

Casa în care Marilyn Monroe şi-a trăit ultimele clipe din viaţă şi-a găsit cumpărătorul într-un timp record, la mai puţin de zece zile de la lansarea ofertei, şi a fost achiziţionată la un preţ cu 350.000 de dolari peste valoarea cerută, contra sumei de 7,25 milioane de dolari.

Construită în anul 1929, casa în stil spaniol amintind de pitoreştile hacienda, aflată în suburbia Brentwood a Los Angeles-ului şi care i-a aparţinut actriţei, este concepută pe un singur nivel, măsoară aproape 800 de metri pătrați şi are patru dormitoare, trei băi, o grădină fermecătoare cu citrice care flanchează o piscină şi o casă de oaspeţi, totul întinzându-se pe o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătrați.

Marilyn Monroe Lexington Subway Image 14551832204 - 7,25 milioane de dolari pentru casa din Brentwood a lui Marilyn Monroe

Marilyn a cumpărat casa la începutul anilor ‘60 contra sumei de 90.000 de dolari, după ce mariajul cu scriitorul Arthur Miller, cel de-al treilea pentru vedetă, s-a destrămat. Din păcate, după doar şase luni de la cumpărarea proprietăţii, Marilyn a fost găsită moartă chiar în casa care îi devenise refugiu cu puţin timp în urmă.

O locuinţă caldă, întocmai ca sufletul actriţei

Deşi nu impresionează printr-un design ieşit din comun sau prin dotări de lux, casa are un farmec aparte, discret şi totodată cald, calităţi pe care diva le căuta nu doar în lucrurile cu care se înconjura, ci şi la persoanele din propriul anturaj. Dat fiind faptul că cocheta hacienda a fost prima locuinţă pe care actriţa a deţinut-o individual, e de la sine înţeles faptul că şi-a dorit ca aceasta s-o reprezinte în totalitate. Aşa se face că reşedinţa de pe 12305 Fifth Helena Drive este reprezentarea fidelă a personalităţii sensibile şi naturaleţei fragilei actriţe, care îşi dorea să facă din aceasta locul în care să se simtă liberă şi în siguranţă, fără masca de frivolitate pe care o afişa în public.

Pentru a o amenaja, actriţa a ales cu grijă lucrurile de care s-a înconjurat. În căutare de obiecte cu personalitate, a explorat nu doar magazinele renumite de mobilă şi decoraţiuni, ci şi târgurile sau micile boutique-uri din Los Angeles sau Mexic. Rând pe rând, fiecare piesă de mobilier, tablou sau alte elemente de decor au fost selectate de Marilyn cu rigoarea începutului unui nou capitol din propria viaţă. Vedeta chiar obişnuia să spună că are siguranţa că cei care îi vor îndrăgi casa vor fi persoane cu care se va înţelege necondiţionat.

Aerul romantic, senin, care răzbate de la prima vedere în preajma reşedinţei îmbrăcate în stuc şi cu acoperiş din ţiglă roşie, pare uşor inexplicabil în mijlocul unui oraş trepidant şi zgomotos precum Los Angeles. Însă discreta construcţie, aflată la capătul unei alei înfundate, în spatele unor porţi care nu lasă să treacă nicio privire indiscretă, are calitatea de a conferi intimitate în inima agitaţiei, caracteristică ce a făcut-o pe actriţă să o prefere în locul oricărei alte reşedinţe de lux. Grădina a fost un alt plus care a cântărit în favoarea alegerii acestei locaţii, diva declarându-se fascinată de frumuseţea acesteia, locul unde obişnuia să se relaxeze în compania pudelului său.

De la moartea actriţei, casa a mai avut diverşi proprietari care au adus îmbunătăţiri construcţiei şi au reamenajat interiorul, inclusiv prin adăugarea celui de-al patrulea dormitor care nu exista la momentul achiziţionării casei de către vedetă. Cu toate acestea, ramele de la ferestre, plafoanele cu grinzi, plantaţia de citrice şi piscina în formă de lob au rămas cele de pe vremea lui Marilyn.

Apartamentul din New York în care a locuit cu Arthur Miller, de vânzare pentru 6,95 milioane de dolari

Fascinanta Marilyn Monroe a cucerit America şi a devenit unul dintre cele mai cunoscute sex-simboluri din lume după rolurile principale pe care le-a avut în filme precum „Unora le place jazz-ul” sau „Şapte ani de căsnicie”. În decursul vieţii a locuit în 43 de case, dar a deţinut una singură în nume propriu, cea din Brentwood, California.

gallery 1465242108 marilyn monroe apartment - 7,25 milioane de dolari pentru casa din Brentwood a lui Marilyn Monroe

Apartamentul din New York, de 660 de metri pătrați, în care vedeta a locuit împreună cu Arthur Miller, ultimul ei soţ, a fost listat pe piaţa imobiliară pentru suma de 6,95 milioane de dolari. Situat la etajul 13 şi având două dormitoare, fiecare cu propria baie, o bucătărie modernă cu masă de bar şi o terasă deschisă aferentă camerei de oaspeţi, apartamentul oferă o privelişte de neegalat peste East River şi 59th Street Bridge.

Apartamentul a fost locuinţă şi pentru designerul de modă Bill Blass sau, mai recent, pentru o prinţesă suedeză, iar la petrecerile pe care le-a găzduit i-au trecut pragul personalităţi precum Cary Grant ori Ducele şi Ducesa de Windsor.

Deloc surprinzător, şi această locuinţă nu face decât să confirme excelentul gust în materie de proprietăţi imobiliare din perspectiva celor în care a locuit Marilyn de-a lungul vieţii. Cuplul Monroe – Miller s-a mutat aici imediat după nunta lor din 1956. Scriitorul a conceput în apartamentul newyorkez proiectul final al scenariului pentru drama „The Misfits” („Inadaptaţii”), în care Marilyn a evoluat alături de Clark Gable. De asemenea, pe vremea când locuia aici, vedeta obişnuia să-şi plimbe câinele – un terier maltez – în parcul din Sutton Place, aflat în apropiere.

Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply