Orașele regionale vor continua să atragă investiții în sectorul imobiliar în acest an și vor fi subiectul unor tranzacții importante în acest an, a spus Laurențiu Lazăr, managing partner al firmei de consultanță imobiliară Colliers International Romania.
Lazăr a sugerat că România se va îndrepta spre modelul Poloniei din punctul de vedere al dezvoltării orașelor regionale.
”Vom vedea tranzacții în orașele regionale în acest an. (…) Vom vedea cifre importante în orașele regionale”, a declarat Lazăr în cadrul evenimentului ”Outlook 2019 – Europe & CEE Investment Briefing”.
Lazăr a subliniat faptul că Bucureștiul generează 30% din Produsul Intern Brut al României anual, iar contribuția combinată a orașelor regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași este similară.
”În România, orașele secundare au potențial, am văzut clădiri foarte bune”, a adăugat Sergey Koynov, director de investiții al Lion’s Head Investments, compania care controlează complexul de birouri Oregon Park din București. Totuși, acesta a precizat că Lion’s Head Investment nu va investi în aceste locații, deoarece momentan lichiditatea pieței nu este mare.
Piața investițiilor în imobiliare a rămas în jurul valorii de 1 miliard de euro în ultimii ani, dar în intervalul 2017-2018 s-au observat schimbări. Potrivit lui Mihai Pătrulescu, senior associate la Colliers International, în ultimii doi ani s-a observat o lărgire a pieței în privința categoriilor de investitori.
Referitor la segmentul de birouri, Pătrulescu a spus că cererea pentru noi spații a rămas constantă, însă în acest an indicatorul ”net take-up” ” va stagna sau o va lua în jos” în timp ce livrarea de noi birouri va accelera.
”În 2019, în București, rata spațiilor disponibile va ajunge la 13%”, a spus Pătrulescu.
Reprezentatul Colliers International a subliniat faptul că segmentarea de piață va deveni o caracteristică a pieței de investiții, mișcare care se întâmplă deja în Varșovia.
Randamentele pentru proprietățile din România și Bulgaria rămân în continuare peste media Europei Centrale și de Est, ceea ce va menține piața locală atractivă pentru investitori, au sugerat vorbitorii din cadrul evenimentului.
Pe lângă birouri, un alt segment al pieței cu creșteri semnificative în 2018 a fost sectorul industrial.
Anca Dumitrache, country head, CTP România, a spus că de la începutul anului compania a înregistrat cereri privind potențiale investiții în vestul țării.
”Văd o mutare a cererii din partea logistică și speculativă către producție”, a spus Dumitrache.
CTP este cel mai mare proprietar și administrator de spații logistice din România, având 1 milion de metri pătrați în mai multe parcuri industriale la nivel național.