Cererea de spații de birouri în București, cu 54% mai mare în primele trei luni din 2019

Ovidiu Posirca

, Real Market

Activitatea de închiriere de spații de birouri s-a întețit în București în primele trei luni ale acestui an.

Cererea totală a fost de 105.000 metri pătrați, din care cererea netă a fost de 29.000 de mp, iar volumul de livrări a fost de 93.000 de mp, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Sebastian Dragomir, director office advisory la Colliers International, subliniază faptul că cererea totală de 105.000 mp a fost cu 54% mai mare față de valoarea din aceeași perioadă din 2018.

”Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp – nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile”, a declarat Dragomir.

Cererea de spații de birouri a fost dominată de sectorul IT&C cu două treimi din cererea totală. Pe următoarele poziții se află companiile de banking și financiar (16% și cele de servicii profesionale (puțin peste 10%). Zonele de Vest și Centru Vest au înregistrat cea mai mare cerere.

Compania de consultanță arată la nivel de chirii, situația a rămas relativ constantă.

”Totuși, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat”, notează Colliers International într-un comunicat.

Livrările de proiecte în primul trimestru din 2019:

The Mark, dezvoltat de către S Immo în apropiere de Piața Victoriei

The Bridge, a doua fază dezvoltată de către Forte Partners

Noul sediu Renault, dezvoltat de către Globalworth

Datele Colliers International arată că suprafața totală de birouri livrată în primele trei luni a fost de aproape 93.000 mp, iar până la finalul anului ar urma să fie lansați încă 250.000 mp de birouri.

După primul trimestru al anului, stocul total de birouri a ajuns din București a atins 2,5 milioane mp.

”În cele din urmă, dinamica temperată din piața forței de muncă va fi în contradicție cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deși construcția a peste 0,4 mil. mp de noi spații de birouri moderne a început deja (și alte șantiere sunt programate să înceapă), Capitala se clasează printre orașele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa”, mai notează analiștii Colliers International.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply