Segmentul de birouri a continuat să atragă investiții și să genereze peste jumătate din volumul tranzacțiilor încheiate în prima jumătate din 2018, iar această tendință va continua și în noul an, potrivit consultanților.
Companiile au continuat angajările, dar și procesul de extindere și relocare a spațiilor de birouri atât în București, cât și în orașe regionale precum Timișoara sau Cluj-Napoca.
„Piața spațiilor de birouri s-a dezvoltat într-un ritm alert și în 2018, fiind impulsionată atât de creșterea consumului, care a determinat extinderea multor companii, cât și de scăderea suprafețelor disponibile”, a declarat Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services | investor leasing în cadrul CBRE România.
Pentru întreg anul, livrările de spații de birouri ar urma să crească cu 35% la nivel național, până la un total de 350.000 de metri pătrați închiriabili. Mai mult de jumătate din suprafață ar urma să fie lansată în București, arată datele firmei de consultanță imobiliară Activ Property Services. În afara Capitalei, livrările vor atinge un nivel-record de 153.000 de metri pătrați, în creștere cu 65% față de 2017. Principalele orașe regionale cu investiții semnificative în segmentul birourilor vor fi Timișoara (71.000 de metri pătrați), Cluj-Napoca (30.000 de metri pătrați) și Iași (17.900 de metri pătrați), precizează specialiștii Activ Property Services.
Good to know
350.000 de metri pătrați închiriabili pentru 2019; livrările de spații de birouri ar urma să crească cu 35% la nivel național
În București, în primele nouă luni din 2018, proiectele nou construite și livrate au atins o suprafață de 133.000 de metri pătrați, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2017, când au fost finalizați 109.000 de metri pătrați de spații de birouri, adaugă consultanții CBRE. În total, piața din Capitală avea un stoc de birouri de aproape 2,9 milioane de metri pătrați la nivelul lunii octombrie. În termeni de locație pentru noile spații dezvoltate, vestul, centrul și nordul Bucureștiului au fost preferate de investitori. Trei sferturi din totalul cererilor de închirieri au fost pentru extinderi de spații, relocări, pre-închirieri sau cereri de închirieri venite din partea unor noi jucători.
În acest context, investitorii lucrează în continuare la ridicarea de noi clădiri de birouri în București și orașele regionale. Doar pe piața din Capitală ar urma să fie livrați încă 341.000 de metri pătrați de spații de birouri în 2019.
Clasamentul proiectelor de birouri aflate în construcție
Iulian Dascălu, antreprenorul care controlează Iulius Company, lucrează împreună cu fondul de investiții Atterbury Europe la proiectul mixt Openville Timișoara. Complexul va avea o componentă importantă de birouri, care se află în plină dezvoltare în prezent.
Sub conceptul United Business Center, Dascălu va dezvolta șapte clădiri cu o suprafață totală închiriabilă de 130.000 de metri pătrați. Primele două clădiri din complex au fost livrate în 2017, având o suprafață combinată de 31.000 de metri pătrați. Cea de-a treia clădire de birouri, cu o suprafață de 19.000 de metri pătrați, urma să fie finalizată în ultimul trimestru din 2018. Totodată, compania a demarat deja lucrările la United Business Center 0, care va fi cea mai înaltă clădire de birouri din România. Construcția va avea o înălțime de 155 de metri și 27 de etaje. Suprafața totală închiriabilă va fi de 52.000 de metri pătrați, iar data de finalizare a proiectului este trimestrul patru din 2019.
În cea de-a doua etapă de dezvoltare, Dascălu va mai ridica încă trei clădiri de birouri în complexul Openville Timișoara. Întreaga investiție în componentele de office și retail se ridică la circa 220 de milioane de euro, fiind incluse și obiective pentru sistematizarea traficului, precum căi de acces și parcări. Iulius Company a mai dezvoltat birouri sub conceptul United Business Center la Iași (șase clădiri) și Cluj-Napoca (două clădiri).
Tot în Timișoara, antreprenorul Ovidiu Șandor va continua să dezvolte în 2019 proiectul ISHO, care are și o componentă de birouri. Mulberry Development, compania controlată de Șandor, a demarat în primăvară lucrările la cea de-a doua etapă a ISHO Offices. Compania estimează că în primăvara noului an va livra încă 18.000 de metri pătrați închiriabili de spații de birouri. Proiectul va avea în total o suprafaţă închiriabilă de 50.000 de metri pătraţi şi va fi construit în trei etape. În prima etapă, dezvoltatorul a livrat 15.000 de metri pătrați de spații de birouri care au fost închiriați aproape în întregime. Pe lângă birouri, complexul va include și 1.200 de apartamente, dar și alte facilități precum Spa, piscină, spațiu de conferințe și centru medical.
ISHO prevede, de asemenea, un nou pod peste Bega și o pasarelă pietonală, care vor fi construite în parteneriat public-privat cu Primăria Timișoara. Șandor va investi peste 130 de milioane de euro în acest proiect, care se dezvoltă pe o suprafață de peste cinci hectare. Antreprenorul a mai ridicat în Timișoara complexul City Business Center – birouri cu o suprafață totală de 43.000 de metri pătrați. În Cluj-Napoca, firma sa a dezvoltat The Office, un complex de birouri care acoperă 54.000 de metri pătrați.
În nordul Bucureștiului, dezvoltatorul Skanska urmărește să finalizeze în 2019 prima parte din proiectul de birouri Equilibrium. Prima clădire va avea o suprafață închiriabilă de 20.600 de metri pătrați și ar urma să fie finalizată în trimestrul trei din 2019. Compania va construi încă o clădire de birouri în complex, urmând ca suprafața totală închiriabilă să ajungă la 40.100 de metri pătrați. Skanska va ridica 12 etaje și va amenaja 240 de locuri de parcare atât la subsol, cât și în exterior, lângă clădire. Proiectul urmărește înlocuirea conceptului de loc de muncă tradițional cu elemente de flexibilitate concentrate pe angajat. Astfel, proiectul va oferi facilități precum o zonă deschisă care poate deveni un spațiu social la finalul programului de lucru și un restaurant cu program flexibil. Tot în București, Skanska mai lucrează la complexul de birouri Campus 6. Proiectul constă în patru clădiri cu o suprafață totală închiriabilă de 82.000 de metri pătrați.
În zona Expoziției din București, dezvoltatorul imobiliar Portland Trust va continua lucrările la Expo Business Park. Proiectul de birouri va include trei clădiri cu o suprafață închiriabilă cumulată de 42.000 de metri pătrați.
Prima clădire, de 20.000 de metri pătrați, va fi finalizată în aprilie 2019 și va avea ca unic chiriaș pe ING Bank. Celelalte două clădiri ar urma să fie livrate în iunie 2019, potrivit planurilor dezvoltatorului. Portland Trust se concentrează pe noul complex de birouri după ce a reușit să vândă cu succes proiectul Oregon Park către Lion’s Head Investments. Aceasta a fost cea mai mare tranzacție din segmentul office înregistrată pe piața locală. Compania a mai dezvoltat pe piața din București o serie de proiecte de birouri, printre care Floreasca Park, Floreasca 169, Bucharest Business Park și Opera Center.
Dezvoltatorul One United Properties, deținătorul unui portofoliu extins în segmentul rezidențial de lux din Capitală, va continua, în 2019, lucrările la proiectul mixt One Floreasca City. Compania va construi One Tower, un turn de birouri de 16 etaje, cu o suprafață totală închiriabilă de 24.000 de metri pătrați. Proiectul se adresează firmelor care doresc crearea unui mediu de lucru la o calitate superioară. Clădirea va avea o priveliște unică asupra lacului și parcului din zona Floreasca. Proiectul de birouri va avea acces direct la o zonă comercială modernă dezvoltată de către Auchan în fosta fabrică Ford. Clădirea fostei fabrici este monument istoric și va fi recondiționată pentru a fi integrată în noul complex, ce va include și trei blocuri cu apartamente de lux. Întreaga investiție în One Floreasca City se ridică la 100 de milioane de euro.
Proiecte cu dată de finalizare în 2019
O serie de alte proiecte de birouri ar urma să fie finalizate în cursul anului 2019 pe piața din București. Printre ele se numără și noul sediu Renault Bucharest Connected, dezvoltat de Globalworth în zona de vest a Capitalei. Clădirea va avea o suprafață totală de 47.000 de metri pătrați pentru birouri, 1.000 de locuri de parcare și un amfiteatru cu o capacitate de 350 de locuri. Grupul francez va reloca în noua clădire toate birourile sale din București. Dezvoltatorul a împrumutat în vară 46 de milioane de euro de la BCR pentru a finanța lucrările la noul sediu Renault.
În zona de centru-vest, dezvoltatorul Vastint va livra proiectul Business Garden Bucharest. Complexul va cuprinde trei clădiri cu o suprafață închiriabilă totală de 43.000 de metri pătrați. Toate cele trei clădiri vor avea zece niveluri și 758 de locuri de parcare. Business Garden este amplasat într-o zonă cu acces rapid la rețeaua de transport public, fie că vorbim de tren, metrou sau alte mijloace de transport în comun.
În aceeași zonă, dezvoltatorul Forte Partners, controlat de către Geo Mărgescu, va livra cea de-a doua fază din proiectul de birouri The Bridge. Vândut integral către Dedeman, faza a doua din The Bridge va fi gata în primul trimestru din 2019. Ulterior, vor începe lucrările și la cea de-a treia fază. În total, The Bridge va avea o suprafață închiriabilă de 80.000 de metri pătrați.
În Pipera, Globalworth va livra în 2019 cea de-a treia clădire din proiectul Globalworth Campus. Aceasta va avea o suprafață totală de 35.000 de metri pătrați. Întreg complexul va avea o suprafață totală închiriabilă de circa 88.000 de metri pătrați și 760 de locuri de parcare. Primele două clădiri, cu o suprafață închiriabilă de 29.000 de metri pătrați fiecare, au fost deja ocupate în întregime de către companii multinaționale. Cea de-a treia clădire este parțial închiriată în prezent.
În cadrul proiectului Timpuri Noi Square, Vastint urmează să livreze cea de-a treia clădire, cu șapte etaje și o suprafață închiriabilă de 20.063 de metri pătrați. Primele două clădiri care sunt deja operaționale acoperă circa 33.000 de metri pătrați. În total, complexul va avea 100.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne și spații comerciale. Vastint va construi și apartamente în Timpuri Noi Square, însă nu este clar când vor începe lucrările de construcție pentru componenta rezidențială.
Tot în 2019, River Development ar urma să finalizeze clădirea The Light, cu 11 etaje și o suprafață totală închiriabilă de 21.000 de metri pătrați. Clădirea ridicată în zona Politehnica va dispune de 293 de locuri de parcare. Separat, același dezvoltator va mai livra încă 15.700 de metri pătrați în proiectul Sema Parc.