Viziunea din spatele eforturilor din zona de cercetare, în alianță cu intuiția strategică din spatele mediului de business sunt cei doi piloni sub care se dezvoltă parcurile tehnologice, setând o nouă forță a inovațiilor. Ar putea evolua zona de vest, noul pol al afacerilor din București, în această direcție, grație proximității cu Universitatea Politehnică?
Infopark Budapesta, primul parc tehnologic dedicat inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, se bucură de oportunităţile de inovare garantate de un foarte important centru academic şi de cercetare din capitala Ungariei, pol stabilit prin proximitatea Universităţii din Budapesta, Universităţii Eötvös Loránd, Palatului Artelor şi a Teatrului Naţional.
Focalizat în special pe dezvoltările din industria de IT şi telecomunicaţii, centrul ce adună 7.000 de angajaţi a evoluat pe o suprafaţă închiriabilă de 100.000 metri pătrați, devenind o bază atât pentru prezenţa pe piaţa ungară a principalilor jucători internaţionali din aceste domenii, cât şi pentru proiectele tinere și conceptele noi dezvoltate de antreprenorii locali.
Structura care completează parcul tehnologic, graţie unui concept peisagistic aflat în unitate arhitecturală şi funcţională cu campusul universitar, prezintă ca pilon Fundaţia Infopark, dedicată cercetării aplicate şi dezvoltării, sub auspiciile conectivităţii mediului de afaceri cu cel academic.
Transformând sintagma de „Silicon Valley al României” într-un real activ, orașul Cluj-Napoca a introdus în țara noastră conceptul de parc tehnologic prin reconversia fostei fabrici de mobilă „Libertatea”.
Membru al Romania Green Building Council, Liberty Technology Park Cluj combină facilităţile unui centru de cercetare şi inovare cu ergonomia unui complex verde ce dispune de zone de relaxare, un teren de sport multifuncţional şi chiar un lac artificial pentru care au fost alocaţi 695 de metri pătrați.
Investiţie a Fribourg Development ce exploatează beneficiile strategice ale distanţei echilibrate de care oraşul se bucură faţă de Bucureşti (449 km) şi Budapesta (442 km), Liberty Technology Park Cluj explorează inovaţia printr-o interacţiune multidisciplinară între antreprenoriat şi ştiinţe. Dedicat tuturor oportunităţilor definite în interiorul mediului de afaceri, proiectul ce include opt clădiri de birouri cu o suprafaţă de 46.880 metri pătrați este întregit de suportul oferit de laboratoare de cercetare, săli de conferinţe şi, deosebit de important, de primul accelerator business din România – Spherik.
Parcul tehnologic ce reimaginează fostul activ al fabricii „Libertatea” a fost lansat în toamna anului 2013 și a adus peste 16.750 metri pătrați de spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro. Printre rezidenții săi se numără Spherik Accelerator, Siemens (IT), Halcyon Mobile (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania (Mk), Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Cremer și, cel mai recent, Impact Hub (Community & Business).
Un complex multifuncţional similar, Tehnopolis Iaşi stimulează, prin propriul incubator de afaceri destinat proiectelor start-up, oportunităţile întâlnite de tinerii antreprenori în proximitatea consistentului know-how furnizat de mediul academic reprezentat de membrii asociaţi precum Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi. De altfel, aportul acestor instituţii este foarte important pentru Tehnopolis, complex ce a fost creat sub formă de consorţiu prin implicarea Consiliului Județean Iaşi şi a Consiliului Local Iaşi, având ca bază o finanţare de 6.353.220,59 euro, acordată prin Programul PHARE 2000.
Proiectul, compus din două structuri cu o suprafaţă totală de 10.200 metri pătrați, este susţinut de şase loturi de teren, cu dimensiuni ce variază între 3.900 și 4.800 de metri pătrați.
Angajamentul pentru inovaţie se distinge prin intermediul laboratoarelor de criogenie (în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi), evaluări mediu (în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi) şi biotehnologii (în colaborare cu Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi).
Singurul centru tehnologic din zona de nord-est a României ce face parte din rețeaua Europe Enterprise Network, Tehnopolis salută iniţiativele antreprenoriale prin consultanţă şi asistenţă juridică, managerială, tehnică de specialitate, proiecte şi fundraising, centru de advocacy şi proprietate industrială, stând, alături de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău şi IPA SA, sucursala Galaţi, ca partener al consorţiului Eastern Romanian Business Support Network.
Prin valorile conceptului şi facilităţile evidenţiate, Tehnopolis a convins în primă etapă proiecte din tehnologia informaţiei şi industria audiovizualului, urmate de nume din biotehnologie şi industria alimentară.
Chiar dacă absenţa unei anumite unităţi create prin conectivitatea dintre structuri diferenţiază un pol corporatist compus din proiecte independente de un parc tehnologic, localizarea în raza Universităţii Politehnice ar putea sta drept garant pentru produsele similare, prin acces la know-how esenţial pentru inovaţie.
Oportunităţile acestei poziţionări au fost anticipate de către proiecte precum Sema Parc sau AFI Park, ce au oferit avanpremiera evoluţiei zonei de vest drept noul punct al industriilor IT&C în Bucureşti, însă proximitatea Universităţii Politehnice permitea un imens potenţial, susţinut de reconversia vechilor fabrici aflate pe axa Gara Basarab – Vasile Milea şi confirmat de noi investiţii, de circa 250 de milioane de euro.
Astfel, dezvoltatorul austriac CA Immo pariază o investiţie totală de 75 milioane de euro pe Orhideea Towers, ansamblu de birouri cu o suprafaţă de 37.000 metri pătrați. Fondul de investiţii CA Immo a preînchiriat o suprafaţă de 8.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în clădirea Orhideea Towers către compania de software financiar Misys International Financial Systems SRL, care este, astfel, primul chiriaş anunţat de austrieci. Orhideea Towers este dezvoltat în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropierea staţiei de metrou Grozăveşti. Proiectul include două turnuri de birouri conectate între ele printr-o punte, cu 13, respectiv 17 etaje supraterane, cu suprafeţe de până la 2.700 de metri pătraţi per etaj şi două etaje subterane. Clădirea va dispune de 406 locuri de parcare, precum şi de spaţii de depozitare pentru biciclete, cu duşuri şi vestiare pentru biciclişti. CA Immo este specializat în deţinerea şi dezvoltarea de spaţii de birouri în oraşele-capitală din Europa Centrală. Compania a fost fondată în anul 1987, iar în prezent este activă pe pieţele din Austria, Germania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi România. CA Immo este listat la Bursa de Valori din Viena şi deţine un portofoliu în valoare de 3,6 miliarde de euro. În România, CA Immo este prezent din anul 2001 şi deţine un portofoliu de cinci clădiri de birouri: Opera Center I şi II, Riverplace, Europe House şi Bucharest Business Park, care totalizează o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 106.300 de metri pătraţi şi are o valoare de 258 milioane de euro, conform evaluării publice la data de 31 decembrie 2015.
Ionuţ Dumitrescu, Geo Mărgescu şi Johnny Jabra, cei trei dezvoltatori din spatele Forte Partners, au anunțat în aceeași zonă proiectul The Bridge, cu o suprafaţă închiriabilă de 57.000 metri pătrați. Parcul de afaceri este construit pe Şoseaua Orhideelor 15, pe terenul fostei fabrici de pâine „Spicul”, în două faze. Prima din ele constă într-o clădire cu două subsoluri, parter şi 10 etaje – la care s-au demarat lucrările, în timp ce la a doua construcţia va începe după ce gradul de ocupare în prima ajunge la 50%. Investiţiile totale în proiect sunt estimate la 100 milioane de euro. Banca Comercială Română (BCR) a semnat un contract de închiriere cu dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, pentru consolidarea unei părţi din sediul central în clădirea The Bridge, din zona Grozăveşti. Potrivit unor date din piaţă, BCR a închiriat aproape 20.000 de metri pătrați din clădirea de 36.000 metri pătrați, acesta fiind cel mai mare contract de închiriere semnat anul acesta pe piaţa de real estate din Capitală.
În acelaşi timp, Vastint, divizia de imobiliare deţinută de IKEA în România, introduce pentru prima oară pe piața locală o platformă de centru de afaceri a cărui arhitectură are ca nucleu simbioza dintre exigenţele de funcţionalitate şi ergonomie ale proiectelor de birouri şi inspirația dăruită de mama-natură, proiectul dispunând de grădini interioare generoase. Al şaselea proiect de acest tip din Europa, Business Garden evidenţiază un concept în care un ansamblu de trei clădiri de birouri clasa A, de 10 niveluri fiecare, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 41.000 metri pătrați, încadrează o grădină interioară şi o zonă de spaţii verzi de recreere.