Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) urmează să scadă în aprilie 2025, ceea ce ar putea stimula cererea pe piața rezidențială. Cu toate acestea, pe parcursul anului nu se anticipează variații mari ale IRCC, în contextul în care Banca Națională a României (BNR) nu va reduce dobânda-cheie cel puțin până în vară, potrivit unei analize Imobiliare.ro.
Creditele ipotecare standard cu dobândă fixă au devenit mai avantajoase decât cele prin programul Noua Casă, datorită scăderii dobânzilor fixe în ultima perioadă. În timp ce dobânzile fixe au scăzut, programul Noua Casă oferă doar dobândă variabilă, iar prețurile locuințelor restrâng numărul proprietăților eligibile pentru acest program
„Estimăm că nu vor exista reduceri ale dobânzii-cheie cel puțin până în vară, astfel că IRCC se va menține anul acesta în jurul valorii de 5,5%. Este și normal în condițiile în care avem din nou o prognoză de inflație revizuită în creștere față de estimările anterioare, există riscuri provenite dintr-o instabilitate geopolitică și un război comercial, riscuri legate de costurile împrumuturilor externe ale României din cauza rating-urilor negative, un deficit bugetar cu surse incerte de acoperire, iar cursul leu-euro continuă să fie sub presiune. Sunt semnale că după alegeri pot urma creșteri de taxe, care pot genera inflație suplimentară, ceea ce poate încetini și mai tare scăderea dobânzilor”, a explicat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
În ciuda unei ușoare scăderi a numărului de tranzacții imobiliare în ianuarie 2025 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul ipotecilor s-a menținut relativ constant, ceea ce indică o evoluție pozitivă a ponderii creditului în achizițiile imobiliare.
Se estimează că nivelul depozitelor bancare ale populației va reveni la o creștere moderată, iar creditarea va crește într-un ritm mai accelerat.
În luna ianuarie s-au vândut aproximativ 30.800 de case, terenuri și apartamente în România, cu circa 6.400 mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Din total, 8.400 au fost unități individuale, cu 17% mai puține decât în ianuarie 2024, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.