Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR influențează semnificativ piața imobiliară din România, afectând atât pe cei cu credite ipotecare existente, cât și pe potențialii cumpărători. Creșterea cursului valutar a dus la scumpirea locuințelor și la necesitatea unui avans mai mare pentru achiziții.
“Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe,” a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Specialiștii Imobiliare.ro Finance oferă o analiză detaliată a consecințelor acestor fluctuații și soluții pentru cei afectați. Creșterea cursului leu/euro peste pragul de 5 lei influențează direct tranzacțiile imobiliare, obligând cumpărătorii să aducă mai mulți bani de acasă pentru a acoperi diferența. De exemplu, un apartament în București s-a scumpit cu aproximativ 18.000 de lei în doar câteva zile din cauza acestui fenomen.
Fluctuațiile ROBOR au un impact limitat asupra creditelor ipotecare, deoarece indicele a fost înlocuit din 2019 de IRCC. Cu toate acestea, este recomandat ca cei care nu au trecut încă la IRCC să ia în considerare această opțiune pentru o mai mare predictibilitate.
Între timp, prețurile locuințelor au înregistrat noi majorări de la începutul anului. Apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel național, cu un preț mediu de 1.842 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Acestea sunt cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuință decât în urmă cu un an.