Reînnoirile de contracte reprezintă o parte semnificativă din cererea pentru spațiile de birouri

Alex Moldovan

, Real News

Compania britanică de servicii software Endava și-a reînnoit contractul de închiriere pentru încă cinci ani în clădirea United Business Center, parte din dezvoltarea Iulius Mall Cluj. Tranzacția intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers vizează un spațiu de birouri de 4.300 de metri pătrați și permite consolidarea echipei locale, precum și continuarea expansiunii companiei în Cluj-Napoca.

În ultimii doi ani, reînnoirile de contracte au reprezentat o parte semnificativă din cererea de pe piață, în contextul în care multe companii au amânat deciziile legate de închirierea birourilor din cauza incertitudinilor legate de munca hibridă.

Endava România, una dintre companiile IT de referință atât la nivel local, cât și național, are un parteneriat de lungă durată cu IULIUS, fiind chiriaș în clădirea UBC, un punct de referință pe piața de birouri din Cluj, încă din 2013. Reînnoirea contractului de închiriere reprezintă una dintre cele mai importante tranzacții din acest an, atât în piața din Cluj-Napoca, cât și în piața de office în general.

 „Endava își dorea o clădire care să îndeplinească anumite criterii în ceea ce privește locația, ecosistemul de servicii și calitatea construcției. După o analiză atentă a pieței, în care au fost evaluate mai multe locații, chiriașul a decis că cea mai bună opțiune este să continue în locația existentă și să consolideze colaborarea îndelungată cu IULIUS. Clujul, al doilea centru de business din România, după Capitală, se remarcă printr-o dinamică economică deosebită, cu o creștere neegalată nu doar la nivel național, ci și în Uniunea Europeană,”,subliniază George Didoiu, Director | Tenant Services la Colliers, care remarcă flexibilitatea de care au dat dovadă ambii parteneri, reușind să înțeleagă nevoile reciproce și să ajungă la un compromis ideal pentru anii următori.

„Apreciem în mod deosebit parteneriatul cu Endava, mai ales că este una dintre companiile care au ales birourile noastre din fiecare oraş în care am dezvoltat reţeaua UBC, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Continuarea colaborării cu Endava, pentru încă cinci ani, reconfirmă nu doar calitatea, ci şi unicitatea birourilor noastre pe piaţă. Integrarea spaţiilor office cu cele comerciale și de recreere, în ansambluri mixte, facilitează accesul angajaţilor la un micro-univers de servicii pe care aceştia ştim că le apreciază: de la opţiuni variate pentru masă şi socializare, facilităţi pentru sport şi entertainment, până la parcuri, hipermarket, servicii medicale şi servicii publice”, a declarat Silviu Băbțan, Office Buildings Manager United Business Center Cluj.

Aproximativ jumătate din tranzacțiile de închiriere semnate în prima jumătate a acestui an au fost reînnoiri. Pentru comparație, înainte de pandemie, reînnoirile de contracte reprezentau, în medie, 28% pe an, cu minime de 19% în 2011 și 22% în 2019. Deși munca în sistem hibrid nu a provocat „apocalipsa birourilor” preconizată în urmă cu câțiva ani, aceasta a determinat unele companii să reducă spațiul de birouri.

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA