Apartamentele din marile orașe se scumpesc, Capitala face excepție cu cel mai lent ritm de creștere

Alex Moldovan

, Real News

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro, care indică faptul că la nivel național prețul mediu solicitat s-a situat în jurul valorii de 1.437 de euro/mp util.

Orașul Brașov s-a aflat în fruntea majorărilor de preț, fiind urmat de Cluj-Napoca și Constanța. Capitala se poziționează, în schimb, la coada clasamentului. De altfel, prețul mediu solicitat în București pentru apartamentele scoase la vânzare este abia al patrulea cel mai ridicat din țară.

 “Chiar dacă, în continuare, numărul tranzacțiilor este mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, am înregistrat în vara acestui an cea mai bună perioadă a ultimelor 18 luni în ceea ce privește nivelul cererii. Acest lucru se reflect și în evoluția prețurilor. Pe de altă parte, prețurile apartamentelor au avut un ritm de creștere inferior nivelului inflației și evoluției veniturilor, ceea ce, în fapt, arată o mai mare putere de cumpărare pe piața rezidențială astăzi, față de acum un an de zile” – Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Apartamentele din Brașov s-au scumpit pe parcursul lunii trecute cu 2,2%, prețul mediu solicitat de către proprietari pentru locuințele listate pe piață ajungând la 1.625 de euro/mp util. Acesta este cel mai semnificativ avans înregistrat pe parcursul lunii august în rândul celor mai mari orașe din țară analizate de Imobiliare.ro. Comparativ cu sfârșitul verii trecute, apartamentele din acest oraș sunt, totodată, cu 4% mai scumpe.

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători, au crescut și ele în luna august. S-a putut observa, astfel, o apreciere cu 1,4% comparativ cu situația din iulie. Locuințele sunt scoase la vânzare cu un preț mediu de 2.452 de euro/mp util, mult peste cel practicat în Capitală sau în alte orașe mari precum Constanța, Iași sau Timișoara.

După un avans cu 1,3% înregistrat în iulie, prețurile au continuat să urmeze un trend ascendent în Constanța și pe parcursul lunii august. Avansul a fost susținut, în principal, de evoluția apărută pe segmentul locuințelor vechi, deci aflate în imobile construite înainte de anul 2000. În cazul apartamentelor scoase la vânzare pe piața rezidențială din Iași avansul s-a apropiat, luna trecută, de 1%. Prețul mediu solicitat a ajuns, astfel, la valoarea de 1.390 de euro/mp util.

În cazul apartamentelor scoase la vânzare pe piața din Timișoara avansul a fost apropiat de cel înregistrat luna trecută în Iași și s-a menținut sub pragul de 1%. Prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în București a ajuns în luna august la 1.508 euro/mp util, după o ușoară creștere. Acesta se menține, însă, cu 1,6% sub nivelul înregistrat în august 2022.

Un avans similar cu cel din București s-a înregistrat și în cazul orașului Craiova. În prezent, apartamentele se vând aici cu 1.454 de euro/mp util. O evoluție mai spectaculoasă s-a putut observa însă în cazul unui oraș aflat în apropierea Capitalei. Prețul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în Ploiești s-a majorat până la 1.078 euro/mp util.

La munte, majorările nu au fost vizibile doar în Brașov, ci și în Sibiu. Ritmul de creștere a fost însă mult mai lent. După un avans cu 0,3%, prețul mediu solicitat a ajuns la 1.440 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA