Cluj-Napoca, cea mai dezvoltată piață de birouri la nivel regional

Ovidiu Posirca

, Real Market

Stocul de birouri din orașele regionale ar urma să ajungă la 910.000 de metri pătrați la finalul acestui an, urmând ca în 2020 să atingă pragul de 1 milion mp, estimează firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai dezvoltată piață este Cluj-Napoca, unde stocul de birouri este de 330.000 mp. Pe piața clujeană au fost înregistrate în acest an și două tranzacții cheie pentru sectorul de birouri – achiziția complexului The Office de către Dedeman și cumpărarea Liberty Technology Park de către White Star.

Alte orașe regionale cu stoc semnificativ de birouri sunt Timișoara cu 227.000 mp, Iași cu 185.000 mp și Brașov cu 130.000 mp.

„În ultimii ani, a crescut numărul jucătorilor activi, dar cu toate acestea 9 dintre cei mai mari 10 dezvoltatori și proprietari de birouri din București nu sunt deocamdată activi în orașele regionale. Ne așteptăm ca, pe termen mediu, competiția între dezvoltatori să se intensifice și în aceste orașe, oferind astfel o varietate mai mare de opțiuni companiilor care își doresc să își stabilească și dezvolte afacerile în marile centre regionale”, spune Cristi Moga, head of research al agenției, potrivit unui comunicat.

În anul 2020, cel mai importate livrări de proiecte sunt Record Park în Cluj-Napoca, cea de-a treia clădire a proiectului ISHO în Timișoara, respectiv AFI Park Brașov.

În principalele orașe regionale, activitatea de închiriere pentru suprafețe de până la 5.000 mp de birouri a fost susținută de cererea companiilor din sectoarele de IT și BPO. Rata de neocupare a spațiilor variază între 3% la Iași și 9% în Timișoara.

La nivelul prețului de închiriere, piața a fost marcată de stabilitate, pornind de la 11 – 13 euro/mp/lună în Brașov și putând atinge pragul de 15 euro/mp/lună în Cluj și Iași

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply